Ліс, не зважаючи на сезон та час доби, завжди багатий на дари. Крім дерев та кущів у лісі щорічно достигає незліченна кількість різноманітних лікувальних рослин, ягід, трав. Їх використовують для підтримання імунітету, під час лікування або профілактики різних видів захворювань та недуг. Це чорниця, брусниця, горобина, полуниця, журавлина, лохина, ожина, лікарська сировина (плоди бузини, листя ожини, кора крушини), березовий сік (підкресли, які саме дари лісів збирають і у твоїй місцевості).

З листя, квіток та інших частин готуємо ароматні, цілющі чаї. Лісові ягоди і плоди — справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин: у деяких ягодах вміст вітамінів і антиоксидантів навіть дорівнює або трохи перевищує добову норму потреби нашого організму. Лісові бджоли збирають та зносять до прихованих дупел найсмачніший і корисний лісовий мед.

Восени дуже популярною розвагою є збирання грибів. Це чудовий спосіб відпочити на свіжому повітрі та насолодитися красою природи. Відпочивальники збирають будь-які гриби, не знаючи напевне, безпечні вони чи ні. Гриби — це смачно й корисно. Вони містять білки, небагато жирів і вітаміни. Та щороку радість від грибного сезону затьмарюють сумні факти — грибні отруєння.