У зимовому лісі небезпека заблукати зростає у багато разів. До лісу дітям шкільного віку можна йти лише з дорослими: з батьками, учителями або лісниками.

У лісу є свої закони, за якими живуть столітні дерева і комашки-одноденки. Тому в ліс варто заходити спокійно, без галасу, уважно. Увага в лісі потрібна, щоб не загубитися і швидко знайти дорогу назад. Вчіться читати книгу лісу і ви не заблукаєте! Проте — не відходьте від дорослих.

Приглядайтеся до дерев, стежок, ручаїв. Мохи і лишайники вкривають стовбур тільки з одного боку, гілок на деревах з південного боку більше.

Одяг може бути двох типів: для стоянок — утеплений, для переходів менш утеплений. У поході практично не відчуваєш мороз: тобі тепло, іноді жарко. Навіть виникає бажання зняти шапку. Не потрібно робити цього ні в якому разі, оскільки головна причина, від якої люди помирають взимку в лісі, — це переохолодження. А знявши шапку, ти значно збільшуєш втрату тепла.

Не витрачайте зайвий раз енергію: не лізьте через перешкоду, щоб потрапити на інший бік, якщо є можливість її обійти. Під час прогулянки, прямуючи широкою стежкою, не сходьте на вузькі стежини, навіть якщо вам здається, що вони скоротять ваш шлях. Якщо збилися з дороги, виходьте своїми слідами назад. Щоб вийти на стежину, шукайте сліди тварин. Більшість з них ходять винятково стежками.

У разі сильної втоми або бажанні спати ні в якому разі не зупиняйтеся і не сідайте відпочивати. Навіть якщо сильно втомився, то доклади зусиль, щоб знайти укриття і розпалити вогнище, але не стій на морозі, щоб перепочити.

Не можна пити холодну воду або їсти сніг. Ангіну забезпечено — це раз, температура тіла знижується — це два. Перед прогулянкою: заряди мобільний телефон та перевір наявність коштів на рахунку. Не завадить «на резерв» передбачити енергетичний батончик типу «Снікерс», «Натс», плитку шоколаду, халву — через свій склад та калорійність вони нададуть енергію організму для виконання фізичних дій.

Візьми сірники, трохи туалетного паперу: все це знадобиться для розведення багаття або дасть змогу подати димовий сигнал; ніж, компас, ліхтар, пластикову пляшку з водою чи компотом, сталеву кружку. Все перераховане пакують у рюкзак.