У лісі намагайся ходити стежинами, щоб не витоптувати трав’янисті рослини. Лікарські рослини не збирай. Рослини з насінням обов’язково залишай. Не зривай лісових квітів, особливо рідкісних первоцвітів — це порушення закону. Не виривай рослини з корінням. Хай гарні рослини залишаються в природі! Не ламай гілок дерев та кущів. Не вирізай на деревах надписи. Це може спричинити всихання дерева, заселення його паразитами.

Травень і червень — місяці тиші. Не лякай тварин, не підходь близько до гнізд!

Не розкладай у лісі багаття, особливо поблизу дерев чи сухої трави. Збирай для багаття тільки сухі гілки. Вони горять швидше, і лісу не буде від цього шкоди.

Коли відпочиваєш у лісі, на озері, біля річки будь охайним, не залишай після себе сміття. Збери його в пакет і викинь згодом у найближчий сміттєвий бак.

Дотримуйся обережності під час збирання ягід, адже в лісі ростуть не тільки корисні і їстівні, але й отруйні. Їстівні гриби зрізай обережно, щоб не пошкодити грибницю. Не знищуй неїстівних грибів! Для лісових мешканців — це ліки і харчі.

Не руйнуй мурашників — це житло лісових санітарів. Не чіпай плазунів і змій, вони — частина лісу. Краще обійди їх стороною, бо вони можуть загрожувати життю.

Якщо маєш високу чутливість до укусів бджіл чи ос, обов’язково візьми із собою протиалергійний (антигістамінний) засіб або спрей. Обов’язково оглянь себе та інших після відвідування лісу. Можливо, що на одязі чи тілі залишився кліщ. Якщо таке сталося, то звернися до дорослого або лікаря-фахівця!