Чим краще живиться рослина, тим вона краще росте і розвивається. Це відбувається тоді, коли вона забезпечена вологою, повітрям, світлом і теплом. Рослина не вражена шкідниками і хворобами, відсутні інші несприятливі фактори.

Під час розвитку деревної рослини збільшується її висота, товщина і коренева система. Молоді дерева, проте, можуть загинути від нестачі світла, води у ґрунті, а з віком — від нестачі елементів живлення. Виживають більш пристосовані до місцевих умов дерева.

У розсадниках по-різному розмножують майбутні деревця: зимовими та літніми живцями і паростками, відсадками, поділом кущів та прищепленням. Їхню заготовку починають з 2—3-го року життя плантації. А висаджують у червні ті, що мають 5—7 см висоти і 2—3 листочки. На зиму укорінені живці утеплюють листям, навесні їх знову відкривають і дорощують (краще в шкілці) 1—2 роки.

Більшість грибів росте за 3—5 днів до середніх розмірів і продовжують рости ще 10—15 днів. За добу діаметр капелюшка збільшується на 1—1,5 см. Найповільніше зростає білий гриб, лисички й опеньки. Не люблять гриби спеку і зайву вологість. Швидше ростуть після тихих дощів і туману.

За рік ялинка підросте на 20—40 сантиметрів. У спеціальних розсадниках за 6—7 років вона досягає віку новорічного дерева. Загалом сосни відносять до рослин, які швидко ростуть. У перші чотири роки саджанець сосни збільшується не більше ніж на 10 см в рік. І у віці 4—5 років не перевищує у висоту 40—50 см.

У перші 5—7 років дуб росте повільно, у віці 8—10 років приріст у висоту збільшується до 50 см на рік, а за наявності сприятливих умов (глибокі родючі ґрунти) — до 1—1,5 м на рік. Плодоносити дуб починає у віці 15—60 років, рясні врожаї жолудів бувають кожні 4—8 років.

Береза під час вирощування є абсолютно невибагливою рослиною. Тому першою з’являється в місцях, які згодом «заселяють» інші лісові дерева. За це її називають першопроходцем. Вона добре росте на відкритій місцевості і у невеликій півтіні.

Ліщина відносно тіньовитривала. У лісах ліщина чудово росте на узліссях, вирубках. Плодоношення починається на 5—10 рік.