Через конфлікт в Україні 147 шкіл залишаються зачиненими в частинах Донецької області, де тривають бойові дії. Через це майже 50 000 дітей не мають доступу до навчання з 1 вересня.

Деякі школи зруйновано повністю, інші залишаються зачиненими через питання безпеки. На територіях, що перебувають під контролем українського уряду, 187 освітніх закладів є повністю або частково пошкодженими.

«Повернення дітей до школи та їхній доступ до освіти надзвичайно важливі. Діти є справжніми жертвами цього конфлікту, адже доступ до навчання та освіти дуже обмежений. Деякі діти стають свідками насильства, бойових дій та артилерійських обстрілів. Ми нагадуємо усім сторонам конфлікту в Україні, що діти повинні бути захищеними від насильства, яке відбувається на Сході України», — сказала Марі-П’єр Пуар’є, регіональний директор ЮНІСЕФ Центральної та Східної Європи і країн СНД.

У надзвичайних ситуаціях школа має вирішальне значення для підтримки стабільності та структурованості в житті дітей. В Україні освіта допомагає полегшити травму і стрес у дітей, які живуть у зоні конфлікту.

Становище більше ніж 1,7 млн дітей, на яких негативно впливає конфлікт на Сході України, залишається надзвичайно несприятливим. З березня 2014 року більше ніж млн осіб довелося залишити свої домівки. Із них майже 530 тис. людей є внутрішньо переселеними, зокрема щонайменше 130 тис. дітей.

Внутрішньо переміщені діти мають обмежені можливості для інтеграції в освітню систему в місцях переміщення, адже батьки не хочуть реєструвати своїх дітей в нові школи, адже чекають на переміщення надалі або мають наміри повернутися додому.

ЮНІСЕФ потребує 32,4 млн доларів для розширення гуманітарної допомоги, щоб покрити нагальні потреби 600 тис. дітей та їхніх родин в Україні. Зокрема:

 

  • 225 тис. дітей шкільного віку потребують шкільного приладдя для навчання;
  • 100 тис. дітей потребують психологічної підтримки для подолання стресу;
  • вакцини проти поліомієліту терміново необхідні для вакцинації дітей згідно із запитом уряду України;
  • 250 тис. дітей та жінок потребують питної води та предметів особистої гігієни.

 

«ЮНІСЕФ дуже вдячний за внески, які вже були надані деякими донорами. Ми також закликаємо усіх підтримати ЮНІСЕФ та наших партнерів, щоб розширити гуманітарну допомогу і покрити термінові потреби дітей, особливо тепер, коли зима та холод загострюють ситуацію», — сказала Марі-П’єр Пуар’є.