Голова комісії Київради з питань освіти Наталія Шульга зазначила, що в Києві немає жодної школи і жодного садка, де батькам не доводилося б здавати гроші. «137 батьківських комітетів звернулися до нас із проханням провести перевірку в їх школах. Були навіть випадки, коли директор відкрив рахунок на своє ім’я і просив батьків перераховувати туди гроші. Він зібрав майже чотири мільйони гривень! При цьому в школі нічого не робилося“, – говорить вона.

Нині всього кілька шкіл публікують звіти про витрачені кошти на своїх сайтах. Головна думка нового документа: збором грошей, їх розподілом і контролем повинні займатися лише батьки. Їм пропонують створити районний фонд, куди на правах співзасновників увійдуть представники батьківських комітетів із кожної школи та садочка району. За задумом, у такого благодійного фонду буде окремий рахунок. Якщо врахувати, що в Києві 510 шкіл і 496 садочків, то виходить, що в одному фонді будуть приблизно 100 установ. За словами Шульги, завдяки такій “централізації” утримання фонду обходитиметься батькам значно дешевше. Голову фонду і правління пропонують обирати кожні два роки, щоб “не звикали до грошей”. А інформація про всі зібрані та витрачені гроші повинна бути у відкритому доступі.

У представників батьківських комітетів, які були на презентації, залишилося більше запитань, ніж відповідей. Головна претензія: навіщо заганяти всіх в один фонд на районі, якщо кожен батько переживає за конкретну школу і садок? “Усі школи в місті – різні. Десь потрібні гроші лише на закупівлю засобів гігієни, а десь – ремонт усього приміщення. Отже, батьки шкіл, де потрібно менше грошей, повинні скидатися за всіх? А як же держава? Чим вона займатиметься? Чи бюджетні гроші так і крастимуть, поки батьки робитимуть ремонти власним коштом? ” – зазначила Аліна Захарова, яка входить до комітету школи в Печерському районі. “Представники батьківських комітетів цілого району навряд чи знайдуть час, щоб зібратися разом”, – вважає глава батьківської ради шкіл Дніпровського району Оксана Мерінова.

Інші батьки вважають, що не треба вигадувати щось нове – є й більш прості способи. Наприклад, у кожної школи є свій розрахунковий рахунок при райвно. Але зараз гроші контролює казначейство: саме воно вирішує, як і на що можна витрачати кошти. “Варто просто забрати у них “право вето”, і проблеми будуть вирішені”, – пропонували батьки. Або, як варіант, дати школам статус юрособи – щоб вона мала свій розрахунковий рахунок.

На рівні Департаменту освіти та науки, молоді та спорту КМДА встановлено заборону збирати кошти батьків в обов’язковому порядку із застосуванням погроз будь-якого характеру. Допускається збирати гроші виключно за бажанням батьків. Нікого не можуть примушувати здавати кошти на утримання школи або дитсадка. Якщо вас усе-таки шантажують і вимагають гроші, можна оперативно звернутись за телефоном до Київського відділу управління з боротьби з економічною злочинністю: 222-68-12, 521-66-28, 521-66-29, 521-66-31. Саме вони розслідують такі порушення.