На заході Запорізький національний університет представляли: проректор з наукової роботи, професор Геннадій Васильчук, начальник відділу міжнародних зв’язків та роботи з іноземними студентами Вікторія Вертегел і заступник декана з міжнародної роботи біологічного факультету Наталія Рубцова.

Геннадій Васильчук наголосив, що налагодження зв’язків з іноземними вищими навчальними та науковими закладами є одним із пріоритетних напрямів діяльності Запорізького національного університету. Великого значення в ЗНУ надають і роботі з іноземними студентами та аспірантами. Так, зараз у виші навчаються 60 осіб із Йордані, Тунісу, Марокко, Алжиру, Іраку, Туркменістану, Азербайджану, Узбекистану тощо. Однак керівництво університету планує найближчим часом залучити до навчання в ЗНУ більше молоді з інших країн: матеріально-технічні та кадрові ресурси Запорізького національного університету дають змогу навчати до сотні іноземців.

Також Геннадій Миколайович наголосив, що професорсько-викладацький колектив біологічного факультету бере активну участь у міжнародних і вітчизняних академічних проектах, наукові розробки науково-педагогічних працівників факультету високо оцінюються не лише на вітчизняному, але й на міжнародному рівні. Крім того, не лише викладачі, але й студенти займають активну громадську позицію. Так, вони виявили бажання взяти участь у роботі курсів екстреної медичної допомоги, які Рамі Абу Шамсія проведе 19 березня на базі Шевченківської районної адміністрації.

Крім того, гостям представили Аль-Атамнех Белаля й Аль-Омарі Мохаммада – перших аспірантів із Йорданії, які з минулого навчального року працюють над кандидатськими дисертаціями з математичного моделювання на базі ЗНУ. Молоді науковці відзначили, що їм подобається навчатися в Запоріжжі, а також запевнили, що вже цілком зорієнтувалися в навчальному процесі та зараз плідно працюють над дослідженнями з обраних тем.

Рамі Абу Шамсія розповів про діяльність Асоціації арабських лікарів в Україні, до якої увійшли представники арабських країн, які здобули вищу освіту в нашій державі, зараз працюють тут і вважають нашу країну своєю домівкою. Так, сам пан Шамсія мешкає в Україні з 1992 року, він вважає нашу країну своєю й не залишається осторонь від важливих історичних подій. Так, під час Революції Гідності він був на Майдані і надавав екстрену медичну допомогу постраждалим. Саме тоді він і зауважив, що в Україні, на відміну від Йорданії, на жаль, не дуже розвинена польова хірургія. Тож одним із завдань, які ставить перед своїми членами Асоціація, – сприяти розвитку цього виду хірургії в нашій країні.

Голова Асоціації завітав до Запоріжжя із благородною місією – передати гуманітарну допомогу до військового госпіталю, яку зібрали для поранених бійців із зони проведення антитерористичної операції представники Асоціації, а також провести для всіх охочих медичні курси екстреної допомоги. Із представниками нашого вишу він вирішив зустрітися за порадою Науфаля Хамдані, який запевнив, що вважає Запорізький національний університет одним із провідних вишів не лише нашого регіону, але й усієї країни, зокрема в галузі викладання природничих дисциплін.

Гості висловили сподівання, що ця зустріч стане початком плідної співпраці між членами Асоціації арабських лікарів в Україні та Запорізьким національним університетом. Зокрема, вони запевнили, що чимало представників арабських країн уже сьогодні зацікавлені в здобутті вищої освіти саме в нашому виші.

Представники Асоціації арабських лікарів також поспілкувалися з іноземними студентами та аспірантами нашого вишу, які розповіли про своє позитивне враження від навчання в ЗНУ, а також про їхні академічні успіхи, адаптацію до проживання в Україні та побут.