Саме за його підписом прийняті найважливіші законодавчі акти — Декларація про державний суверенітет  України 1990 року та Акт проголошення незалежності України 1991 року. У 1991-1993 роках він був Президентом України.

Із словом привітання до Леоніда Кравчука звернулася директор Інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою “Львівської політехніки” Ірина Ключковська. Саме завдяки роботі цього структурного підрозділу  університет відвідують багато знаних вітчизняних і зарубіжних гостей.

Виступаючи перед викладачами та студентами “Львівської політехніки”, а також громадськими активістами Львова, які заповнили актову залу головного корпусу університету,  Леонід Кравчук, який зараз очолює Українську Раду миру, висловив кілька важливих заяв щодо актуальних суспільно-політичних та міжнародних питань розвитку України.
Єдиним шляхом розв’язання ситуації на сході України є повернення до формату                     Будапештського меморандуму...”
Ця теза прозвучала однією з перших. Як вважає Леонід Кравчук, саме  цей меморандум,  який був укладений  5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією (згодом до нього приєдналися Франція і Китай) і де йдеться про неядерний статус України, надає гарантії суверенітету та безпеки Україні.
«Мінський формат розв’язання військового конфлікту на Донбасі, — наголосив він, — не  є історично визначальним ні для України, ні для міжнародної дипломатії».  За його словами, угоди в Мінську були досягнуті під впливом Росії, метою якої було отримати «дрібніший документ, яким можна нехтувати. Тому нам потрібно спільними зусиллями повернутися до формату Будапештського меморандуму.  Іншого шляху я не бачу».
За словами Леоніда Кравчука, відмовившись від ядерної зброї, Україна пішла на небачений тоді крок, що мав велике значення для безпеки у світі. «Тому США зараз мають надати нам зброю захисту – як і Велика Британія, Німеччина і Франція. І це не прохання, а вимога. Вони зобов’язані це зробити. Треба ставити це питання на кожній зустрічі», – наголосив перший Президент України.

“Росія не погодиться швидко повернути Крим Україні…”

Так вважає Леонід Кравчук. Але добитися зміни  статусу Криму, щоб він остаточно не став частиною Російської Федерації — цілком можливо, і зробити це можна у досить нетривалий час.

Він пригадав один цікавий факт свого спілкування з російським президентом Борисом Єльциним (у 1991-1999 роках):

“Сидимо ми з Єльциним, вечеряємо. Мені треба їхати до Києва. Вже про все поговорили, і він мене запитує на прощання:

– Ви справді вірите, що Україна піде європейським шляхом?

– Борисе Миколайовичу, у Біловезьких угодах написано, що кожна нація сама визначає, куди їй йти. Чому я маю вірити? Народ визначився.

– Це лише угоди, – відповів Єльцин і почав розповідати про те, як ми раніше жили разом, які у нас були спільні перемоги, яка сила людей нас об’єднує.

Я кажу: Все це правда, але є угоди.

Він відповідає: Ви думаєте, що це я один так думаю? Якщо ви не вірите, то запрошую вас на Червону площу, ви покажете, кого спитати там із тих людей, які ходять там. Зі ста людей на запитання про те, чи погоджуються вони на те, щоб Україна пішла від Росії в Європу, 98 дадуть відповідь, що вони проти цього”.

Перший президент незалежної України пояснив, що навів цей приклад для демонстрації ставлення росіян до нашої держави та висловив переконання, що українцям слід бути готовими дати відсіч на зазіхання з боку Росії.

“Президент України Петро Порошенко повинен постійно  наполягати на переговорах із російським президентом…”

Він, як вважає Леонід Кравчук, має проявляти виняткову активність та жорстку позицію щодо незалежності України. Адже розв’язання конфлікту на Донбасі залежить тільки від України та Росії.

«Тільки ми, Україна і Росія, можемо реально вирішити це питання, що стосується лише цих двох країн. У жодному разі не можна виносити на переговори питання території, суверенітету, внутрішнього будівництва: федерація в нас, конфедерація чи унітарна держава, – це виключно наше питання. Жодного питання про внутрішню чи зовнішню політику ми не виносимо на обговорення. Можемо говорити про військові відносини у форматі Європа – Україна – Росія, зокрема обговорювати питання НАТО», – сказав Леонід Кравчук.

“Найближчим часом ситуація на Донбасі зміниться…”

“Що стосується територій, які сьогодні забрані у нас силою — Луганської і Донецької областей, — сказав він, — я  думаю, що це завдання найближчим часом на користь України. Війна зміниться. Не буде прямої агресії, натомість відбуватимуться диверсії, інформаційні війни. Тому ми маємо бути готовими до постійної відсічі. Це буде з нами на всю історію, поки ми живемо. Таке життя, що ми маємо ставати сильнішими», — наголосив перший Президент України.”.

Як зазначив Леонід Кравчук,  наміри російської влади відомі — відродити російську імперію і зробити Україну частиною цієї імперії. «Але в останні місяці відбулося коректування в їхній позиції. Вони зрозуміли, що Україну проковтнути не вдасться, зрозуміли, що зуби ламаються».

За його словами, про це свідчать зміни у риториці російського президента. «Він сподівався, що анексія Донбасу відбудеться так незабаром, як анексія Криму, але цього не сталося», — додав Леонід Кравчук.

«Війну ми закінчимо обов’язково, бо світ на нашому боці, — зазначив він. — Донбас  стане по-справжньому українським». Зараз, за словами Леоніда Кравчука, Україна повинна виплачувати пенсії і соцдопомогу громадянам, які залишилися на окупованій території, а от підприємства, які під владою окупантів, повинні купувати газ і електроенергію. «Якщо окуповані території не платять, газ треба відключати і не треба плакати», — сказав він.

“1994 року Україна не мала іншого вибору, окрім як відмовитися від ядерної     зброї…”

Відповідаючи на запитання щодо відмови України в 1994 року від ядерного статусу, перший президент України Леонід Кравчук зауважив, що ядерна зброя має обмежений час придатності, і в 1998 році закінчувався термін всіх ядерних боєголовок, які були в України. І тоді лише Росія могла розібрати ці боєголовки і використати їх для електростанцій.

«Коли б ми дочекалися 1998 року, ми стали б заручниками ще більшого Чорнобиля, ніж у нас був. Тому альтернатив у нас просто не було. Ми не мали жодної інфраструктури для зберігання ядерної зброї», – заявив він.

“Оточення екс-президент Януковича  переконало його,  що ніхто не зможе скинути його владу…”
Присутні попросили  першого президента України оцінити діяльність Віктора Януковича. Леонід Кравчук сказав, що після обрання Януковича президентом він рік з ним не спілкувався. «Бо я на виборах голосував проти нього, і він це знав, Потім він зробив крок, щоб ми зустрілись.  Але жодних кроків з його боку, щоб нав’язати свою позицію Конституційній асамблеї, в нього не було, бо він знав, що в нього нічого не вийде».

Леонід Кравчук зазначив, що в Януковича був курс на євроінтеграцію, але «після кількох зустрічей з Путіним його позиція змінилася». Проте справа не тільки в Путіні – оточення Януковича переконало його, що в них стільки ресурсів, що «вони вистоять у будь-яких умовах».

Коли розпочалися події на Майдані, за словами Кравчука, три екс-президенти збиралися в Януковича в Межигір’ї і переконували його. «Я переконував, що треба змінити уряд і піти на дострокові вибори, але він категорично відмовлявся. Уся проблема була у його вірі, що подолати цю владу не зможе ніхто», – додав на завершення Леонід  Кравчук.