Учасників заходу гостинно приймав Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

У роботі семінару взяли участь методисти інформатики 18 обласних інститутів, представники всіх авторських колективів підручників інформатики для 4 та 7 класів, головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України Богдан Кудренко, фахівці Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Наталія Гущина та Ольга Коршунова.

У перший день роботи семінару було висвітлено актуальні питання інформатизації освіти Запорізької області та представлено досвід роботи кафедри інформатики та інформаційних технологій в освіті та всіх структурних підрозділів Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Учасники семінару відзначили плідну, системну та інноваційну роботу Запорізького ОІППО щодо науково-методичного супроводу інтеграції ІКТ в освітню діяльність навчальних закладів регіону та післядипломну освіту педагогів.

На заході відбулась презентація Проекту змін до програми з інформатики для учнів 5-9 класів (Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти затверджений від 23 листопада 2011 р. № 1392), проведено дискусійну  панель з авторами підручників з інформатики для учнів 4 та 7 класів. Фахівці мали можливість заздалегідь ознайомитись із авторськими концепціями нових підручників за посиланням http://ru.padlet.com/KorshunovaOlga/jsum70f1d4c, поставити запитання, обговорити та висловити побажання авторським колективам.

Велике зацікавлення учасників зібрання викликали також презентації про необхідність формування цифрової грамотності учнів, починаючи з 1-го класу (Наталія Гущина), та про науково-методичний проект «Якість освіти», який, за задумом організаторів, побудує інформаційний місток між кожним вчителем та авторами підручників (Ольга Коршунова).

Богдан Кудренко, головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, розповів про роль та місце інформатики, інформаційних технологій у середній освіті Сполучених Штатів Америки.

Інноваційний проект «Інтернет речей»  презентував Олександр Оленєв, представник корпорації Intel.

Людмила Рождєствєнська, освітній технолог із Таллінна, поділилась досвідом викладання інформатики в естонській школі.

Також для учасників семінару були проведені майстер-класи:

«Критичне оцінювання веб-ресурсів» (Ніна Дементієвська, науковий співробітник відділу комп’ютерно-орієнтованих засобів навчання Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України),

«Веб-квести в навчально-виховній діяльності» (Ірина Сокол, ст. викладач Запорізького ОІППО).

Учасники заходу підготували проект рішення. Серед основних пропозицій, як модернізувати освіту з питань ІКТ, можна назвати такі: ініціювати та  розробити нормативну базу для впровадження ІКТ, зокрема, методичні рекомендації з дистанційного навчання; створити базу розроблених та апробованих моделей впровадження ІКТ в окремо взятому навчальному закладі; інтегрувати  ІКТ до змісту шкільних навчальних програм; створити банк навчальних програм щодо навчання вчителів у галузі ІКТ, створити систему заходів з роз’яснювальною роботою для керівників ЗНЗ; активізувати регіональні заходи для вчителів (діючі спільноти, фахові конкурси).