Доведено, що кіно має більший вплив на свідомість підлітків, ніж батьки-пияки або однолітки, у яких достатньо грошей на випивку.

Тож, наприклад, американці спостерігали за 6 500 підлітків, яких дібрали випадково й опитали по телефону. Протягом наступних двох років цих осіб опитували ще три рази.  Дослідників цікавило, як поведуться підлітки після перегляду фільмів, де герої випивали або алкоголь просто був у кадрі. Крім того, юним учасникам дослідження ставили запитання про особисте життя та успіхи в школі.

Протягом двох років кількість підлітків, які долучилися до алкоголю, зросла з 11 % до 25 %, а кількість тих, хто вживає 5 і більше порцій алкоголю підряд, збільшилася втричі – з 4 % до 13 %.

А, скажімо, науковці Великої Британії ще з початку 1990-х років й до сьогодні спостерігали за батьками й дітьми. Спочатку за тисячею вагітних жінок, потім за їхніми дітьми, потім – за дітьми дітей. Тепер під пильним оком учених опинилось 5 100 підлітків. Отже, дослідники мали підстави зробити певні висновки: 80 % підлітків, які регулярно дивились кіно, де герої вживають алкоголь, почали пиячити. А в 70 % школярів через пиятику виникли проблеми в навчанні та спілкуванні з однолітками.

Хоча нині й складно уникнути фільмів із такими кадрами, проте заради майбутнього здоров’я наших дітей варто хоча б спробувати фільтрувати той “культурний” потік.