Відкриваючи конференцію, проректор із наукової роботи ЗНУ Геннадій Васильчук зазначив, що біологічний факультет із року в рік нарощує свій науково-дослідницький потенціал. Викладачі та студенти навчаються і проходять практику за кордоном, окрім того, представники цього факультету викладають у закордонних ВНЗ.

Методист із хімії та біології Інформаційно-аналітичного методичного центру Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міської ради Людмила Микитенко подякувала всім учасникам та організаторам цього широкомасштабного заходу за значний внесок у розвиток вітчизняної науки і творчий підхід до справи.

Присутніх привітала і декан біологічного факультету, професор Людмила Омельянчик. Вона зазначила, що всі наукові досягнення, монографії вчених-біологів ЗНУ представлені на сайті їх факультету, де з текстами можуть ознайомитися всі зацікавлені. Однак, за словами Людмили Олександрівни, ніщо не замінить науковцям безпосереднього дружнього спілкування під час конференцій, оскільки це – справжнє свято науки, коли кожен учасник має змогу представити свої досягнення широкому загалу.

На пленарному засіданні із доповідями виступили завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ, професор Олександр Рильський і доцент кафедри токсикологічної та неорганічної хімії Запорізького державного медичного університету Андрій Гоцуля.

Олександр Рильський детально розповів про результати майже десятирічної роботи колективу науковців очолюваної ним кафедри в доповіді «Наукове обґрунтування прокаріотичної біоіндикації забруднення важкими металами природного середовища» і про співпрацю з ПАТ «Мотор Січ» з очищення стічних вод цього виробництва за допомогою бактерій. Науковці ЗНУ сподіваються, що незабаром цим методом можна буде здійснювати очистку води Дніпра та місцевих річок.

Гість університету, Андрій Гоцуля, поділився з науковою спільнотою результатами досліджень, які здійснюються на кафедрі токсикологічної та неорганічної хімії ЗДМУ зі зниження токсичності певних препаратів, до складу яких входять триазоли.

А от завідувач кафедри енергетики та фізики Харківського державного університету харчування та торгівлі, професор Микола Погожин представив оригінальну інноваційну розробку з методики розрахунку оптимальної кількості населення для територій різних країн за допомогою біоенергетичних показників. Ці дослідження є цікавими не лише для біологів та екологів, але й для представників інших наукових і господарських галузей – економістів, енергетиків, інженерів тощо.

Подякували організаторам заходу за чудову можливість поспілкуватися з колегами та розширити свій науковий досвід і гості й учасники конференції, серед яких – молодший науковий співробітник Інституту фізіології рослин і генетики НАНУ Лариса Броннікова та доцент Національного авіаційного університету НАНУ Олена Ключко, а також молоді науковці, зокрема аспірант біологічного факультету ЗНУ Ігор Тоцький.

Олена Ключко зазначила, що наука в Україні сьогодні переживає нелегкі часи і розвивається насамперед завдяки енергії та ентузіазму окремих представників наукової і технічної галузі, які опановують і запроваджують нові технології та методики.

Під час роботи конференції гості змогли оглянути книжкову виставку Наукової бібліотеки ЗНУ й ознайомитися з роботами та останніми досягненнями науковців біологічного факультету.

Засідання наукових секцій відбувалося на базі біостанції-профілакторію ЗНУ на о. Хортиці  за такими напрямами: «Біологічна та екологічна освіта», «Біохімія й імунологія», «Фізіологія та екологія людини», «Сучасні проблеми паразитології», «Промислова екологія та біотехнологія», «Мисливствознавство та іхтіологія», «Зоологія та екологія тварин», «Експериментальна ботаніка, фізіологія, генетика та селекція рослин» і «Хімія».

Чекала на науковців і цікава екскурсійна програма: вони побували в Музеї історії та розвитку ЗНУ, Зоологічному музеї біологічного факультету, в Музеї історії Запорізького козацтва на о. Хортиці; відвідали Центральний парк культури та відпочинку «Дубовий гай», Запорізький обласний краєзнавчий музей і Музей-галерею прикладної кераміки та живописної творчості запорізьких авторів.

За результатами проведеної конференції була складена резолюція, в якій учасники конференції та представники біологічного факультету ЗНУ окреслили основні положення щодо необхідності розвитку окремих прикладних біологічних наукових напрямів і виклали власне бачення основних проблем сучасності. Зокрема, тут зазначено, що найактуальнішими векторами досліджень сьогодні є моніторинг якості харчової продукції, яку споживає населення, медикаментів, контроль навколишнього середовища й охорона та відновлення природних екосистем. Ці рекомендації будуть передані фахівцям Запорізької обласної державної адміністрації для розгляду і розробки стратегічного плану заходів біологічного спрямування.

Варто зазначити, що матеріали конференції опубліковані в науковому збірнику ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми біології, екології та хімії».