Як зазначив Сергій Квіт, Міністерство працює над тим, щоб вирішити нагальні питання в галузі освіти. Зокрема, Міністерство домовилося з Китайською Народною Республікою про постачання 23 500 комп’ютерів для шкіл у жовтні.

За словами міністра освіти і науки, сьогодні актуальним залишається питання програми «Шкільний автобус», особливо для дітей у сільській місцевості, де малокомплектні школи та необхідно забезпечити доступ до якісної освіти. Сергій Квіт повідомив, що Міністерство неодноразово заявляло про те, що це перша державна програма, яка буде відновлена.  «Питання оптимізації навчальних закладів – окреме питання, бо в нас є навіть такі навчальні заклади, в яких взагалі не відбувається навчальний процес. А діти, які там формально навчаються, ніколи не зможуть вступити до університетів. Це – неприпустимо. Питання якості – це завдання номер один», – наголосив міністр освіти і науки.

Сергій Квіт  зазначив, що на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, які проживають у сільській місцевості, передбачено кошти, яких вистачить лише на 40-50 автотранспортних засобів.  За словами Сергія Квіта, МОН шукає можливості для забезпечення перевезення дітей і веде переговори з виробниками шкільних автобусів про пільгові умови придбання.

Відповідаючи на запитання щодо  індексації заробітної плати вчителям Сергій Квіт зазначив, що проведення індексації грошових доходів населення здійснюється в межах фінансових ресурсів. У 2015 році індексація заробітної плати працівників галузі освіти здійснюється з огляду на наявні фінансові ресурси.

Щодо звернень у зв’язку з прийняттям постанови уряду «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» Сергій Квіт пояснив, що раніше державні стандарти жорстко регламентувалися державою. «Тепер вся увага зосереджується не на регламентуванні навчального процесу як певної бюрократичної процедури, а  на компетенції, тобто увага зосереджена на результатах навчання студента в університеті, що він повинен знати й уміти», –  наголосив міністр.

За словами Сергія Квіта, в рамках нового переліку спеціальностей університети самі формуватимуть свої освітні програми або спеціалізації, залежно від власних академічних сил. «Університети формують ті освітні програми, ті спеціалізації, які безпосередньо необхідні, наприклад, у певному регіоні або в певному часі, і це вже безпосередньо університетська автономія», – зазначив міністр.

Сергій  Квіт повідомив, що  уряд понад рік працює над тим, щоб Україна увійшла в проект програми «Горизонт 2020», що коштує 80 мільярдів  євро. «Це великий грантовий проект, який  є спадкоємцем так званої Сьомої  Рамкової програми. І українські науковці з університетів і академічних інститутів уже  багато років беруть участь і в  «Сьомій Рамковій програмі», і  в програмах «Tempus» та «Erasmus», – повідомив міністр.

Як зазначив Сергій Квіт, створено систему національних контактних пунктів із програми «Горизонт 2020». Також Міністерство освіти і науки розробило план заходів щодо імплементації цього проекту. Міністр вважає, що необхідно заохочувати науковців, розвивати контакти  з університетами, насамперед Європейського Союзу та інших країн.

Сергій Квіт поінформував, що  внаслідок проведених МОН переговорів, Україні була надана знижка  95 % для участі в цій  програмі. «І ми сподіваємося, що та сума, яку ми повинні заплатити протягом наступних  5 років, а це близько  37 мільйонів євро,  буде зменшена вдвічі», – наголосив Сергій Квіт.

Відповідаючи на запитання депутатів стосовно проведення ЗНО для всіх випускників 9-х і 11-х класів, Сергій Квіт зазначив, що Міністерство на наступний рік повинно внести деякі зміни в процес проведення зовнішнього незалежного оцінювання, зокрема будуть поєднанні державна підсумкова атестація і ЗНО з трьох предметів. «У нас є певні пропозиції,  яким чином ми розвиватимемо зовнішнє незалежне оцінювання, тому що значення ЗНО буде збільшуватися, особливо в контексті прийняття нових законів, які ми плануємо вносити», – наголосив міністр.