Заступник голови Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями Юрій Решетніков доповів членам ради про стан викладання предметів духовно-морального спрямування у школах України за останні два роки.

Юрій Решетніков повідомив, що за результатами аналізу можна стверджувати: найпоширенішими програмами в загальних середніх навчальних закладах є «Християнська етика в українській культурі», «Основи християнської етики», «Людина та історія християнської етики».

За даними регіонів, у 2014/2015 навчальному році предмети духовно-морального спрямування викладалися щонайменше в 5 525 школах України. Для порівняння: в 2013/2014 н.р. – у 5 067 закладах освіти. Предмети духовно-морального спрямування вивчали 559 578 дітей, а в позаминулому навчальному році – 552 172 учні.

За словами Юрія Решетнікова, предмети духовно-морального спрямування викладали 7 909 вчителів, у позаминулому році – 6 620. Окрім того, підготовку з викладання цих предметів пройшло 770 педагогів, а у 2013/2014 році – 567.

Водночас, як зазначив заступник голови Громадської ради, таких  високих показників вдалося досягнути завдяки Івано-Франківській, Львівській і Тернопільській областям. Зокрема, в Івано-Франківській області предмети духовно-морального спрямування вивчали 7 263 школярі у 617 школах та були задіяні в навчальному процесі 1 425 педагогів; у Львівській – 1 407 шкіл, 199 277 дітей і 1 304 педагоги, відповідно; у Тернопільській області предмет духовно-морального спрямування вивчали 77 680 дітей у 707 школах.

Заступник голови Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями також повідомив, що є й позитивна тенденція зростання кількості шкіл, де викладають предмети духовно-морального спрямування – це у Дніпропетровській області (на 120 шкіл), Житомирській,  Одеській, Кіровоградській областях і Києві.

Під час презентації даних Юрій Решетніков наголосив, що в рамках бюджетної децентралізації в багатьох регіонах відмовляються від викладання курсів варіативної складової. На його думку, щоб убезпечити викладання предметів духовно-морального спрямування, необхідно звернутися до місцевих органів виконавчої влади з листом, де зазначити про актуальність і важливість цих предметів.

Під час засідання ради начальник відділу позашкільної роботи та захисту прав дитини МОН Алла Середницька зазначила, що 50 % дітей в українських закладах позашкільної освіти навчаються за художньо-естетичним напрямом. «Також цікавими в плані співпраці з релігійними організаціями та духовно-моральним вихованням є еколого-туристичний і туристично-краєзнавчий напрями позашкільної освіти», – зазначила вона.

Окрім того, в Малій академії наук України вже існують дві секції, пов’язані з морально-етичним вихованням – секція філософії та секція історії релігії та релігієзнавства.

Як повідомив Юрій Решетніков, цього навчального року пройшло підготовку близько 750 викладачів предметів духовно-морального спрямування. Найбільше педагогів із викладання цих предметів було підготовлено в Дніпропетровській, Закарпатській, Тернопільській і Рівненській областях. До процесу підготовки викладачів тепер долучиться й Київська православна богословська академія, яка раніше готувала лише священнослужителів.

Під час засідання Громадської ради було вирішено задля забезпечення підготовки, перепідготовки та вдосконалення викладачів із предметів духовно-морального спрямування звернутись до закордонних університетів, що мають відповідний досвід, а також визначити перелік вітчизняних вищих навчальних закладів, які зможуть займатись підготовкою таких кадрів.

Також члени ради заслухали питання про проведення Х Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування», який цьогоріч зібрав 17 учасників із 7 областей України. Як було зазначено, у VIII Всеукраїнській олімпіаді «Юні знавці Біблії» змагались 258 учасників з 15 областей України. Цього року відбувся І Всеукраїнський конкурс юних філософів і релігієзнавців. Також Громадською радою було ухвалено рішення звернутись до Міністерства освіти і науки з проханням внести до переліку заходів Міністерства олімпіаду «Юні знавці Біблії» і конкурс «Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування».

Як було повідомлено на засіданні, навчально-методичні комплекти з «Основ християнської етики» та «Біблійної історії та християнської етики» для 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів зараз розробляються в Національному університеті «Острозька академія». Сьогодні напрацьовано робочі варіанти підручників, які необхідно узгоджувати з фахівцями. Також підручники з цих предметів можна отримати в електронному вигляді на сайті Української православної церкви.