В обговоренні стану освітньої галузі та найближчих її перспектив взяли участь заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута та начальник управління освіти і науки Вадим Калінін.

На сьогодні в Житомирській області нараховується 1 644 навчально-виховні заклади, функціонують 67 позашкільних навчальних закладів. 284 тис. осіб задіяні в освітній галузі.

Одним із найважливіших питань у 2015 році є процес оптимізації мережі загальноосвітніх закладів, якого, за словами Ярослава Лагути, не уникнути, оскільки на Житомирщині значна кількість шкіл, де коефіцієнт співвідношення між учнями та вчителями 1/3, 1/5, 1/6 тощо. Це призводить до того, що на одного учня витрачається на місяць не 8 900 грн, а від 21 до 33 тис. грн. Якщо такі показники будуть і надалі, то державної субвенції не вистачить, і кошти закінчаться через кілька місяців після початку навчального року.

Одним із пріоритетних напрямів організаційної роботи у зв’язку з оптимізацією є забезпечення підвезення учнів та вчителів до освітніх закладів. Це є першочерговим завданням районних відділів освіти.

«Ми маємо інтенсивно працювати вже влітку та налагоджувати співпрацю з місцевою владою та керівниками освіти районів, щоб не допустити соціального напруження та якнайкраще організувати освітню роботу, – зазначив заступник голови Житомирської ОДА. – Всі розуміють, що незадоволений вчитель – це неякісно навчений і вихований учень, що призводить до деградації суспільства загалом».