Зокрема, Лілія Гриневич наголосила, що «суспільству необхідно показати прозорість і чесність у системі освіти, а також викорінити джерела корупції, що існували в процесі ліцензування та акредитації, присвоєнні наукових ступенів, вчених звань. Вирішення саме цих питань є однією з основних функцій Національного агентства з питань забезпечення якості вищої освіти». За словами народного депутата України, під час виборів виявилася неготовність керівництва багатьох академічних спільнот до нових стандартів якості у системі освіти.

Як відомо, Закон України «Про вищу освіту», прийнятий рік тому, передбачав створення професійно незалежної агенції, що контролювала б якість вищої освіти.  5 червня 2015 року відбулися перші, незалежні від органів влади, вибори до зазначеного Нацагентства.

Однак вибори стали прикладом того, як  «найдемократичніші законодавчі ініціативи… не можуть відразу подолати інертність (пост)тоталітарної управлінської свідомості й недостатню активність академічного середовища», – сказано у Заяві МОН, що з’явилася з приводу виборів до НАЗЯВО.

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти повідомила, що народні депутати готові внести законодавчі зміни та звернуться до Кабінету Міністрів України з ініціативою проведення кваліфікаційної перевірки обраних членів агентства. «Люди, які потрапили під дію Закону України «Про очищення влади», не можуть залишатися в системі освіти», – зазначила Лілія Гриневич.

У свою чергу прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запевнив, що уряд готовий підтримати ініціативу народних депутатів: «Я прошу, щоб парламент вніс відповідну ініціативу, ми її підтримаємо, і я готовий втрутитись невідкладно у це питання».

З даного питання колегія Міністерства освіти і науки України прийняла рішення:

«Колегія МОН вважає, що претенденти на членство в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти не можуть ухвалювати жодних рішень, поки Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України не уточнять усі обставини виборів, етичних і професійних вимог до членів НАЗЯВО».