Ця програма Федерального міністерства має на меті підтримувати німецькі ВНЗ, дослідницькі установи та підприємства (особливо малі та середні підприємства) у створенні мережі з провідними дослідниками країн Дунайського регіону для спільної розробки коопераційних стратегій і проектів.

Підтримуватиметься побудова та розвиток науково-дослідницьких мереж, а саме їх інтернаціоналізація з партнерами країн Дунайського регіону у сферах стратегії Федерального уряду стосовно високих технологій, що потребують окремої допомоги (клімат/енергія, здоров’я/харчування, безпека, мобільність, комунікації), та з приводу ключових технологій, які спрямовані на дані проблемні сфери, а також у відповідних тематичних сферах науково-дослідницької програми ЄС, наприклад „Горизонт 2020”. Побудова мереж у названих сферах підтримує цілі стратегії ЄС у Дунайському регіоні.

Відповідно до цілей програми підтримки створення науково-дослідницьких мереж між інституціями, у їх побудові та розвитку мають брати участь принаймні 3 партнери з регіонів верхньої та нижньої течії Дунаю:

німецький партнер, додатково принаймні один партнер із країн верхньої течії – Хорватії, Австрії, Словаччини, Словенії, Республіки Чехія, Угорщини –
та принаймні один партнер із країн нижньої течії – Боснії і Герцеговини, Болгарії, Молдови, Чорногорії, Румунії, Сербії, України.
Тривалість отримання підтримки складається із 2 послідовних фаз підтримки, кожна з них строком 12 місяців, які подаються одночасно. Після успішного завершення першої фази підтримки та позитивної оцінки успішності подальшої реалізації проекту, виконавці отримують фінансування для проведення другої фази проекту.

Фаза підтримки 1:
Створення та розвиток мережі
Перша фаза підтримки, тривалістю, як правило, до 12 місяців, слугує для створення нової мережі або розвитку наявної мережі НДДКР із партнерами з Придунайських країн. Метою є створення стійких мережевих структур. Отже, наприкінці цієї фази учасники мережі повинні підписати договір щодо процедури співробітництва всередині мережі, наприклад, у формі меморандуму про взаєморозуміння.

Фаза підтримки 2:
Ініціювання конкретних НДДКР-проектів

Під час другої фази підтримки, тривалістю, як правило, до 12 місяців, необхідно вжити конкретних заходів для забезпечення подальшого фінансування мережі. Це може, наприклад, бути конкретний конкурс у рамках європейських програм сприяння, а також у рамках EUREKA, національної або регіональної програми сприяння (наприклад, Європейське територіальне співробітництво INTERREG, інструменти допомоги з залучення IPA), в яких мережа матиме намір узяти участь. Це також можуть бути заявки на виконання НДДКР приватних і державних замовників.

При залученні МСП у рамки комплексного проекту вони мають виконувати провідну роль для результатів проекту.

Під час першої фази відбору до 18 вересня 2015, 12:00 середньоєвропейського літнього часу необхідно подати проектну заявку німецькою або англійською мовами за допомогою електронного інструменту PT-Outline (http://www.ptoutline.de/IWINDORplus). Якщо заявка подається англійською мовою, то необхідно ще додати резюме німецькою мовою.

Реалізацією цього заходу підтримки BMBF уповноважило Міжнародне бюро. Відповідальна контактна особа у міжнародному бюро:

Dr. Ralf Hagedorn

E-Mail: Ralf.Hagedorn@dlr.de

Телефон: 02 28-38 21-14 92

Телефакс: 02 28-38 21-14 90

Дізнайтеся більше за посиланням www.bmbf.de//foerderungen/28840.php (німецькою) таhttp://www.bmbf.de/pubRD/BMBF_Danube_Region_Call_2015.pdf (англійською)

Джерело: Експерт з питань кооперації в області наукових досліджень Деінтернаціональ, Україна