• Менеджеру ПНЗ. Роль науково-методичної роботи в забезпеченні процесів розвитку в позашкільній освіті

У статті пропонуються:

1) Теоретико-методологічні основи науково-методичної роботи в навчальних закладах ( діяльнісний аспект науково-методичної роботи в ПНЗ; принципи, основні види діяльності, форми тощо).

2) Теоретичні і практичні аспекти науково-методичної роботи в системі позашкільної освіти (організаційно-технологічні особливості науково-методичної роботи: класифікація наукових складових професійної діяльності методистів ПНЗ за напрямами; загальнопедагогічні, а також принципи, що відображають специфіку позашкільної роботи тощо).

3) Організаційно-технологічне моделювання — створення базової моделі організації науково-методичної роботи (графічне відображення її структурних елементів і зв’язків між ними).

4) Концепція, організаційно-технологічні засади науково-методичної роботи в закладі тощо.

5) Шляхи вдосконалення науково-методичної роботи в позашкільній освіті України.

«Програмне забезпечення». Навчальні програми з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму (еколого-біологічний профіль).

 

У статті пропонуються навчальні програми з позашкільної освіти

Програми «Юні зоологи», «Юні орнітологи», «Юні акваріумісти», «Юні садівники», «Юні фотонатуралісти», які об’єднані загальною ідеологією надання якісної позашкільної освіти на засадах формування у вихованців ноосферного мислення в умовах постіндустріального суспільства.

Акцент у навчальних програмах зміщується зі сфери знань у сферу особистого ставлення і ціннісних орієнтацій. Особливість цього циклу програм полягає у тому, що значна увага приділяється самостійній практичній роботі вихованців у лабораторіях, на природі та навчально-дослідних ділянках, проведенню розвивальних екскурсій до науково-дослідних установ, аграрних підприємств, музеїв, виставок. Програми мають гриф МОН України.

  • «Керівнику гуртка». Дошкільник в освітньому просторі ПНЗ

У статті пропонуються рекомендації з організації навчально-виховної роботи з дітьми, які не відвідують дошкільні навчальні заклади на прикладі школи раннього розвитку «АБВГДЕЙКА» Центру позашкільної роботи (види пізнавального розвитку дітей, форми роботи з дітьми, основні аспекти взаємодії з батьками).

  • «Сценарії заходів». Конкурс-захист дослідних робіт лінгвістичного клубу «Друга мова»

У статті пропонується  виховний захід для дітей молодшого та середнього шкільного віку – цікавий практикум із метою вдосконалення комунікативних вмінь і навичок розвитку творчих здібностей, уваги, швидкості реакції, ерудиції, логічного, інтелектуального та творчого мислення.