Арсеній Яценюк назвав запровадження в Києві такого відкритого конкурсу «безпрецедентним і дуже правильним». Він повідомив, що місцева влада Чернівців також уже прийняла рішення про проведення відкритого конкурсу.

Глава уряду наголосив на необхідності запровадження конкурсів на посади директорів навчальних закладів по всій країні. На його переконання, врегулювати це питання можна рішенням Кабінету Міністрів, аби  допомогти органам місцевої влади: «Щоб це була абсолютно чітка, зрозуміла формула – який механізм конкурсного відбору, які тести і процес прийняття рішення».

Він зазначив, що директори, які перемогли у відкритому конкурсі, «мають волю, бажання робити зміни і мають візію».

«Ваша справа стосується майбутнього країни. З кожної дитини, яку ви виховуєте, – може вирости Нобелівський лауреат, майбутній командувач українськими військами, майбутній президент, прем’єр, майбутній найкращий лікар в Україні, найкращий фізик. Тобто у ваших руках – майбутнє країни», – запевнив він.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до директорів київських шкіл з проханням узяти активну участь у розробці законопроекту про освіту та вносити свої пропозиції.

Арсеній Яценюк нагадав, що зроблено вже багато змін у вищій освіті, проте система середньої освіти потребує реформ.

Різниця між українською системою навчання в середній школі і західною, за словами глави уряду, – це те, що основним в українській системі є «вчити»: «В іноземній системі навчання основне – це думати. І допоки ми не переключимося на цю функцію, доти ми не матимемо реального прогресу. Наших дітей треба навчити думати».

Арсеній Яценюк наголосив, що закон про освіту має передбачати додаткову автономію для директора середньої школи. За його словами, йдеться насамперед про адміністративну й організаційну автономію – «в прийнятті рішень, із ким і як вони працюють».

Також, за його словами, необхідно запровадити контрактну форму роботи для працівників школи: «Учитель чи директор, який підписав контракт, повинен чітко розуміти, яких цілей повинен досягнути».

«Контрактна форма і новий закон повинні забезпечити систему стимулів для найсильнішого вчителя. Система стимулів проста і зрозуміла – що кращі в тебе критерії виконання, то більше грошей ти заробляєш», – зазначив він.

Під час зустрічі також обговорювалося питання додаткових навчальних годин для вивчення англійської мови в школах: «Це серйозне геополітичне рішення», – акцентував Арсеній Яценюк, зазначивши, що необхідно звернутися до урядів США та Великої Британії посприяти в розробці широкої програми навчання англійської мови.

Він також зупинився на необхідності психологічної роботи з учнями навчальних закладів: «Це фактично воєнне покоління дітей. Вони щодня вмикають телевізор і бачать війну. Із дітьми вже зараз треба говорити і думати про програму, щоб ця травма не мала потім впливу на їхнє життя».

Директор школи № 148 Сергій Горбачов є одним із керівників навчальних закладів, призначених за результатами такого відбору в Києві.

Глава уряду поспілкувався з учнями школи та взяв участь в уроці із медійної грамотності.

Арсеній Яценюк поклав квіти до пам’ятної дошки Євгену Зеленському – колишньому учню школи, загиблому під час антитерористичної операції.