Нижче – фотографії із серії «Озвірілі діти» з поясненнями про їхніх героїв.

 

Вовко-дівчинка Лобо (1845-1852, Мексика). Її бачили кілька разів зі зграєю вовків, які нападали на кіз. У 1852 р. Лобо намагалися зловити, але вона вирвалася і втікла, з того часу більше не з’являючись у полі зору.

 

 

Оксана Малая (1991, Україна). Батьки Оксани мали алкогольну залежність і залишили дівчинку на вулиці. Вона заховалася в собачому притулку і з того часу прожила із тваринами шість років. Нині Оксана адаптується до суспільства, живучи в одеській лікарні та працюючи на господарстві з тваринами.

 

 

Шамдео (1972, Індія). Хлопця знайшли в лісі, коли він грався із вовченятами. Шамдео їв куряче м’ясо, землю та мав потяг до крові. Помер у лютому 1985-го.

 

 

Права (2008, Росія). 31-річня жінка тримала свого сина у кімнаті, переповненій пташиними клітками. Хлопець ні з ким не говорив, тому навчився спілкуватися цвірінькаючи.

 

 

Марина Чапман (1959, Колумбія). П’ять років Марина прожила зі зграєю мавп. Після цього дівчинку знайшли мисливці та прихистили в своїй родині.

 

 

Мадіна (2013, Росія). Дівчина жила із собаками від народження до трьох років. Лікарі говорять, що є велика вірогідність того, що Мадіна зможе адаптуватися до людського середовища як тільки навчиться говорити відповідно до свого віку.

 

 

Джені (1970, США). Батько Джені вважав її розумово неповносправною, через що більше десяти років тримав дівчинку в туалеті. Весь цей час вона поводила себе схоже на кролика. Звільнившись із «полону», Джені навчилася вимовляти слова, але так і не змогла об’єднувати їх у речення.

 

 

Хлопчик-леопард (1912, Індія). Коли індійський мисливець вбив самку леопарда, то знайшов у її норі трьох дитинчат включно з трирічним хлопчиком. Після цього хлопця повернули в родину в одному із селищ Індії, але довгий час він поводив себе як тварина.

 

 

Суджа Кумар (1978, Фіджі). Батько Суджі був убитий, а мати наклала на себе руки. Опіку над хлопцем взяв дід, який тримав його у курнику. Саме тому Суджа поводив себе як курка, коли його вперше знайшли.

 

 

Камала і Амала (1920, Індія). Дівчат знайшли у лігві вовків. Після звільнення вони не мали жодного зацікавлення у спілкуванні з людьми, зате відзначалися винятковим зором та нюхом. Камала і Амала померли ще в дитячому віці від хвороб.

 

 

Іван Мішуков (1998, Росія). Деякий час Іван прожив у зграї собак і навіть став їхнім ватажком. Через нетривалий час перебування серед тварин хлопець швидко звик до людей і нині живе нормальним життям у суспільстві.

 

 

Марі Анжеліка Меммі Ле Банк (1731, Франція). Дівчина довгий час прожила наодинці у лісі, полюючи на тварин. У 1747 році Марі прихистила багата родина, що навчила дівчину говорити, читати та писати. Марі померла у віці 63 років.

 

 

Джон Ссебунья (1991, Уганда). У три роки Джон втік у джунглі, коли побачив як його батько вбив мати. Якийсь час хлопець жив із мавпами. Коли його знайшли люди, то виявили у Джона хороші вокальні дані. В майбутньому хлопець близько 20 років працював у африканському дитячому хорі.

 

 

Віктор (1797, Франція). Хлопця знайшли в лісах Франції. Його організм жодним чином не реагував на холод. Помер у Парижі у 40 років.