Нагадаємо, що ініціатива перевести учителів-пенсіонерів на однорічний контракт раніше пролунала від першого заступника міністра Інни Совсун. За її словами, переведення на контракт має розпочатися із педагогів старшого (пенсійного) віку, які продовжують працювати. При цьому з такими учителями укладатимуть однорічні контракти, які продовжуватимуться лише «якщо залишатимуться години, вільна ставка, потреба в додаткових викладачах». Цю пропозицію критично сприйняла спільнота, зокрема викладачі, які вважають що переведення на контракт вчителів пенсійного віку суперечить національному та міжнародному законодавству. Щоб обговорити це питання та недопустити подібних реформ було зініційовано круглий стіл. Планувалося, що участь у заході візьме й представник МОН‬ – Інна Совсун, але вона пояснила свою відсутність зайнятістю у цей час.

На думку Валерії Лутковської така реформа є неприпустимою, адже викладачі пенсійного віку – це, перш за все, педагоги з великим стажем роботи: вчителі-методисти, вчителі вищої категорії. Вони не просто читають свій предмет, але й вкладають у виховання дітей духовно-моральні цінності, які можуть прищепити далеко не усі молоді спеціалісти, з огляду на їх вік.

Інший месидж, який був підтриманий учасниками, стосувався низької заробітної плати учителів, що є суттєвою перепоною у залученні молодих кадрів до викладання у школі. Профспілка підготувала статистичні дані, що стверджують про низький відсоток молодих спеціалістів, які прагнуть працювати у школі. За цими даними, у 2015 році, наприклад, НПУ імені М.П. Драгоманова дав замовлення на 1441 вчителя, але цьогоріч тільки 474 особи пішло працювати до школи. Виходить, що пенсіонери не займають «місце молодих», про що говорило міністерство освіти, молодь просто не хоче йти до школи. Кількість учителів песнійного віку, що сьогодні працює у столичних школах сягає 20%. І якщо перевести вчителів пенсійного віку на контракти, у школах не буде вистачати вчителів.

“Вчителі є патріотично налаштованими, свідомими та терплячими людьми. Вони розуміють усю складність військового становища в Україні та її внутрішні та зовнішні борги і терплять. А чиновники користуються цим”, – впевнена вчитель історії ліцею № 303 м. Києва.

Учасників круглого столу обурило те, що запрошені представники МОН не схотіли долучитися до обговорення такого важливого, на їх думку, питання.

Тому, щоб бути почутими чиновниками, було вирішено письмово звернутися до Президента України Петра Порошенка, як гаранта дотримання Констуції та прав людини, щоб не допустити погіршення і без того не найкращого становища українських учителів.