— Пане Вадиме, під час обшуків Українського центру оцінювання якості освіти слідчі вилучили тестові завдання, сервери програмного забезпечення, що фактично зупинило роботу відомства. Крім того, відомо про звільнення працівників центру. Скажіть, у якому стані нині УЦОЯО? Вдалося вже налагодити роботу?

— Український центр оцінювання якості освіти працює. Більшість провідних працівників теж залишилася на місці. Звільнення були серед ІТ-фахівців, тому наразі команди, яка займається програмуванням, немає. Спробуємо набрати нових людей або ж замовимо роботу в тих, хто спеціалізується на цьому. Питання полягає лише в часі та ресурсах УЦОЯО.

— Чи достатньо часу, щоб налагодити повноцінну роботу центру?

— Згадаймо, 2006 року, коли відбулася зміна фахівців УЦОЯО, робота почалася у листопаді, бо пізно прийшла нова команда працівників. Нині працюємо в такому ж режимі, як тоді. Час обмежений, але не скажу, що його не достатньо. Ще є шанс, щоб провести зовнішнє незалежне оцінювання у 2016 року.

— Крім того, що бракує серверів програмного забезпечення, звільнення ІТ- працівників, є ще проблема із завданнями, які теж вилучили під час обшуку…

— Розроблення тестових завдань не припиняється: працівники УЦОЯО працюють над змістом завдань. Думаю, тести будуть вчасно. Кожна окрема  складова, з якої складається процедура тестування, працює, немає лише ІТ- системи, яка зв’язувала їх. А завдання, які вилучила прокуратура, для використання нині не придатні, оскільки повинні пройти карантин, тобто деякий час не використовуватися.

— Один з видів контролю, а саме державну підсумкову атестацію у формі ЗНО з іноземної мови, скасували. Є, звичайно, прихильники цього рішення, але багато й не підтримують його…

— Погоджуюся, є чимало думок. Однак для центру, який й так нині не в найкращому стані, зменшується обсяг роботи. Крім того, ДПА з іноземної мови передбачає зовсім інші стандарти. Зокрема, потребує більшої кількості видів мовленнєвої діяльності (аудіювання, розмова), ніж нині здійснюється у формі ЗНО. Тому в Міністерстві освіти й науки України розробляють тест з іноземної мови, який би передбачав контроль мовленнєвої діяльності випускників. Наразі УЦОЯО буде лише спостерігати.

— Ще одне запитання, яке нині цікавить усіх охочих вступати у виші, — програми для ЗНО. Досі їх не оприлюднили. Коли випускники зможуть побачити, до чого їм готуватися?

— Офіційно програми для ЗНО ще не затвердили, але вони розроблені і, відповідно до закону «Про вищу освіту», є на погодженні у громадських організаціях. З дня на день очікуємо їх затвердження у МОН, і тоді вони стануть доступні всім.

— Нещодавно на засіданні Національної ради реформ усі учасники  одностайно висловилися за збереження ЗНО. Тобто, попри труднощі, про скасування тестування нині не йдеться. Ви вже сказали, що є надії на його проведення. Та все-таки поясніть, яким буде ЗНО 2016 року, чи багато буде змін?

— Цьогоріч повертаємося до єдиного тесту з усіх предметів. Двох рівнів складності, як торік, не буде. Крім того, до обов’язкового ДПА у формі ЗНО з української мови додасться математика або історія України на вибір. Також змінює свій формат іноземна мова. Попри те, що складання предмета  скасували у формі ЗНО, він залишається обов’язковим для випускника як ДПА. Іспит проводитимуть за іншим тестом, розробкою якого нині займається МОН.

— Незадовго до звільнення, екс-директор УЦОЯО Ігор Лікарчук на своїй сторінці у «Фейсбуці» застерігав: щодня шанси на успішне проведення ЗНО —  2016 тануть. Попри це, у МОН ще й видали наказ про проведення ДПА у формі ЗНО для випускників одинадцятих класів (наказ МОН №940 від 16.09.2015), що ще більше навантажило центр. Які нагальні кроки потрібно нині зробити, щоб успішно провести ЗНО?

— Перш за все нині потрібно зменшити навантаження на центр. Наразі ми менше говоримо про нововведення, які ще не готові та несуть певні ризики для проведення тестування. Сподіваємося, що ЗНО — 2016 можна вдало організувати. Є намагання влади, допомагають донори, які з нами працювали протягом років. Спільними зусиллями ми успішно проведемо ЗНО наступного року.