Перший заступник міністра працювала у профільній Комісії з питань освіти, де, зокрема, розглядався звіт щодо напрацювання Глобальної Конвенції з визнання кваліфікацій у вищій освіті.

Під час засідання Комісії у своєму виступі Інна Совсун зазначила, що розробка такого універсального документа є вкрай важливою для розвитку академічних зв’язків та мобільності студентів. Загальноприйнята та зрозуміла система визнання документів про вищу освіту має сприяти міжуніверситетським обмінам та працевлаштуванню.

Як наголосила перший заступник міністра, така Глобальна Конвенція має брати до уваги ті специфічні виклики, що склалися в Україні та деяких інших країнах, а саме тимчасову окупацію чи невизначений статус територій. Інна Совсун заявила, що Україна не визнає документів про освіту, виданих окупаційною владою на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, та, відповідно, не може проводити процедуру їх визнання. Проте трапляються випадки, коли дипломи з цих територій заміняють на дипломи з  російських університетів, намагаючись таким чином уникнути неможливості визнання недійсних документів.

Перший заступник міністра наголосила на цьому і на засіданні профільного комітету Генеральної конференції ЮНЕСКО та закликала міжнародних партнерів звертатись до Міністерства освіти і науки України щодо усіх документів про освіту, які ті отримують для процедури визнання від громадян Росії чи жителів Криму, якщо такі документи містять незрозумілу чи підозрілу інформацію.

Окрім того, було акцентовано, що Україна готова розробити окремий порядок для власників документів про освіту з Криму, які було отримано після окупації Автономної Республіки Крим Російською Федерацією. Міністерство освіти і науки України напрацьовує відповідну процедуру.

Інформація МОН