Питання децентралізації закладів позашкільної освіти буде обговорюватися та узгоджуватися під час розширеного засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 25 листопада 2015 року.  Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей під час брифінгу щодо вдосконалення системи позашкільної освіти в Українському кризовому медіа-центрі 24 листопада 2015 року.

Так, на прикладі одного району Хмельницької області, який з 1 січня 2016 року буде складатися з кількох об’єднаних громад, заступник Міністра пояснив, що в разі відсутності цільової субвенції існують ризики щодо спроможності окремих громад фінансувати заклади позашкільної освіти. «Є дійсно великі ризики,  тому потрібні нормативи щодо позашкільної освіти.  Але я запевняю, що Міністерство по один бік з тими, хто  дбає про дітей. Ми знайдемо правильні рішення, які будуть сприяти розвитку дітей», – запевнив Павло Хобзей.

Заступник Міністра також зазначив, що Міністерство намагається знайти спільне, узгоджене з громадськістю та фахівцями,  рішення щодо позашкільної освіти у законопроекті «Про освіту». «Міністерство працювало відкрито, у робочу групу увійшли позашкільники. Цей законопроект не принесе шкоди позашкільній освіті», – зазначив Павло Хобзей.

Окрім того, заступник Міністра пояснив, що на відміну від формальної освіти, яка дає можливість здобувати наступний рівень освіти, позашкільна є складовою частиною неформальної освіти. Люди будь-якого віку – від дошкільного до необмеженого – можуть здобувати позашкільну освіту.  Щодо мистецьких закладів, то вони належать до спеціалізованих, так само, як спортивні і військові. Це ті освітні заклади,  які дають формальну освіту, та після закінчення яких діти отримують атестат чи диплом. За словами Павла Хобзея, законопроект «Про освіту», над яким працює Міністерство освіти і науки,  відкриває можливості для всіх складових системи освіти – формальної, неформальної, інформальної.

Павло Хобзей  також зазначив, що сертифікація вчителів стане інструментом для мотивації педагогів, які добровільно її пройдуть. Таким  вчителям планується підвищити заробітну плату на 20%. Водночас, сертифікацію проходитимуть і ті, які неналежно виконують свої обов’язки.  До прикладу, не вміють додавати дроби, а викладають математику. «Про таких вчителів говорить батьківська громадськість. Це питання зараз обговорюється з профспілкою», – пояснив Павло Хобзей.