Освіта для сталого розвитку – освіта, спрямована на набуття знань і навичок, що сприяють формуванню нового екологічно свідомого суспільства, формування нових світогляду, цінностей, сприяють розвитку, який є гарантує соціальні переваги, економічне зростання і збереження довкілля.

Головним поштовхом для формування засад якісно нової системи освіти на засадах сталого розвитку є переорієнтація існуючих програм освіти на комплексне вивчення соціальних, екологічних, економічних питань із врахуванням місцевих, національних й регіональних умов, а також глобального контексту.

З метою підвищення рівня освіченості педагогів України з питань освіти для сталого розвитку Програма розвитку ООН оголошує Всеукраїнський конкурс «Сталий розвиток – наш вибір».

Завдання Конкурсу:

·  пошук нових форм, методів і моделей організації просвітницької роботи з учнями загальноосвітніх та вихованцями дошкільних і позашкільних навчальних закладів;

·  поширення кращого педагогічного досвіду щодо організації агітаційної просвітницької роботи з питань сталого розвитку серед дітей та молоді України;

· створення банку навчальних програм, інноваційних форм та методів організації навчально-виховного процесу, спрямованого на вирішення питань збалансованого споживання природних ресурсів.

Конкурс проводитиметься за наступними номінаціями:

Номінація №1

Розробки навчальних занять відповідно до програми спецкурсу «Основи стратегії сталого розвитку в Україні»

Номінація № 2

Розробки навчальних програм спецкурсів, факультативів та навчальних блоків для різних вікових категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів, вихованців дошкільних та позашкільних навчальних закладів, зміст яких висвітлює основні позиції сталого розвитку

Номінація № 3

Розробка позакласного заходу або свят, розваг для дітей дошкільного віку на теми: «Енергозбереження: я, родина, місто, держава», «Збалансоване природокористування», «Біорізноманіття – єдина умова існування життя», «Мій дім й сталий розвиток. Що спільного?», «Я навчу свою родину бути ощадливою!», «Вода – джерело життя», «Спасти наші ґрунти», «Як людина може змінити клімат на Землі?»

Номінація № 4

Розробки сценаріїв освітньо-психологічних тренінгів на теми: «Сталий розвиток – вибір кожного».

За матеріалами сайту: http://www.ua.undp.org/