1. Об‘єднані сновидіння. Використовуючи спеціальні подушки, можна буде відслідковувати електричну активність мозку під час сну. Це не тільки дозволить побачити, коли людина бачить сновидіння, але й зрозуміти – про що воно. Також стане можливим розділити свій сон з кимось іншим. Люди в такому стані зможуть не лише спрямовувати «спільний» сон туди, куди їм захочеться, але й взаємодіяти у ньому.

2. Будинок-місто. Ян Пірсон вважає, що до 2045 року люди почнуть зводити надзвичайно високі будівлі, які дозволятимуть вести повноцінне життя, не покидаючи їхніх стін. На одних поверхах будуть знаходитись офіси чи виробництва, на інших – крамниці, на третіх – житлові приміщення.

 

 

Віртуальне ставатиме все більше реальним, а роботи – все більш схожими на людей

 

 

3. Загальна свідомість. Ймовірно, що за кілька десятків років ми зможемо напряму підключатись до комп‘ютера, щоб швидко отримувати доступ до будь-якої інформації. Більш того, люди зможуть обмінюватись ідеями невербально, а також ділитись певними спогадами й досвідом. Все це виведе на інший рівень поняття близькості з іншими – ми зможемо безпосередньо дослідити, як мислять оточуючі.

4. Активні контактні лінзи. Ці маленькі гаджети можна буде носити в очах, як звичайні лінзи. Вони замінятимуть собою ручний годинник, мобільний телефон, планшет, телевізор. Активні лінзи транслюватимуть 3D-зображення на сітківку, і людина отримуватиме ефект повного занурення в картинку. Також не виключено, що ці гаджети дозволятимуть дивитись фільми або читати повідомлення, не відкриваючи очі.

5. Безсмертя. Комп‘ютери ставатимуть все розумнішими, а зв‘язок між ними та мозком працюватиме все краще, тому люди поступово перенесуть більшу частину своєї свідомості за межі мозку. Отже, коли тіло помре, ви втратите тільки невелику частину інформації, яка залишалась у мозку. Решту можна буде завантажити у тіло робота. Пірсон навіть допускає таку можливість: люди зможуть ділити одне тіло (наприклад, після смерті завантаживши свою свідомість у мозок свого друга).

6. Нові технології для будівництва. У майбутньому зводити дім буде набагато швидше і безпечніше, ніж зараз. По-перше, завдяки можливостям 3D-друку. По-друге, завдяки використанню роботів на найбільш небезпечних ділянках роботи. А для того щоб зекономити, замість звичайних вікон встановлюватимуть екрани віртуальної реальності.

 

 

Люди поступово перенесуть більшу частину своєї свідомості за межі мозку

 

 

7. Екзоскелети. М‘язи, зроблені з полімерного гелю, будуть у п’ять разів сильнішими, ніж натуральні, тому кожен зможе купити собі одяг, який дає надлюдську силу. Зародки подібних технологій існують уже сьогодні, але є надто дорогими. Втім, у майбутньому вони стануть цілком доступними. Екзоскелети використовуватимуться як спортивний одяг, їх носитимуть будівельники та військові. Також ці технології будуть застосовуватись в робототехніці.

Загалом, майбутнє з точки зору Яна Пірсона виглядає дуже високотехнологічним. Віртуальне ставатиме все більше реальним, роботи – схожими на людей, а люди – у чомусь на комп‘ютери.

 
За матеріалами сайту innovations.com.ua/