«Зміниться життя дітей в сільській місцевості, скоріше за все дітей старше 5 класу почнуть возити до інших шкіл, оскільки в кожній області за рішеннями уряду та парламенту кількість шкіл має скоротитися на 5%», — пояснює ситуацію експертка.

Також Ірина Когут зазначає, що вже змінюється в школах державного підпорядкування (а в подальшому це стосуватиметься всіх шкіл) процедура призначення керівництва. Вчитель буде вільно обирати місце підвищення професійної кваліфікації, цим місцем може стати університет або ж курси та тренінги, що організовуються громадськими організаціями.

Впровадження реального дванадцятирічного навчання потребує більше часу, можливо, зміниться єдина шкала оцінювання — в бік запровадження стобальної шкали. Більше реальних прав отримують шкільні ради.

Також Ірина Когут додає, що «ліцеї, гімназії набирають дітей фактично з першого класу, це не зовсім законно, бо не можна дітей відбирати», ця практика буде змінюватися.

«Важливим є навчання дітей функціональній грамотності, а також виховування соціально повноцінних людей», — зауважує експертка.

За матеріалами з сайту: hromadskeradio.org