Заняття 1: разом з дитиною розповідайте лічилки

Спільне промовляння або проспівування лічилок – це кращий спосіб навчити рахувати дитину віком від трьох до п’яти років. Діти звертають особливу увагу на цікаву музику й пісні. Таким чином, пісні та ігри, пов’язані з числами й лічбою, добре допомагають викладати базові математичні навички.

Мама кличе гусенят:
– Раз, два, три, чотири, п’ять!
Раз – гусятко золотисте,
Два – гусяточко сріблисте,
Три – гусятко чорно-біле,
П’ять – мале дуже сміливе.
А четвертий – боягуз,
Знову сів під пишний кущ.
І кричить: мерщій сюди!
Як дістатися води?
– Шість, сім, вісім! Що ви, знову
Починаєте розмову?
– Дев’ять, десять, гей, виходьте!
Пісеньку свою заводьте!
Спершу треба підкріпиться,
На сніданок в нас пшениця!
Всі прибігли гусенята.
Воду люблять, як малята!
Будуть снідати, старатись,
Щоб разом в ставку купатись…
(Шторм В.)

Або ось, наприклад:

У бабусі у селі
Повно звірів у дворі:
Перший звір – корова Зорька,
Два – козел рогатий Борька,
Три – це півник-співунець,
Вбік червоний гребінець,
А чотири – хрюша-свинка
Брудний п’ятачок і спинка.
Ну а курочки – це п’ять.
Буду сім’ї рахувать:
Шість – пташата й мама-качка,
Сім – із мамою собачка,
Вісім – голуби під дахом,
Дев’ять – миші-сіромахи.
Ну а десять – це гусак,
Не боюсь його ніяк.
(Гула В.)

Крім кумедних лічилочок мами можуть рахувати під музику пальці на руках і на ногах. Спільне проспівування чисел і рухи тілом сприяють запам’ятовуванню дитиною правильної послідовності чисел.

Заняття 2: використовуйте для лічби печиво й дитячі картки

Сьогодні у продажу є величезна різноманітність дитячих карток із цифрами. Нехай дитина частіше грає з ними. Не здійснюючи надмірного тиску, просіть малюка розкласти картки по порядку. Повторюйте цей процес щодня, доки дитина не освоїться з цифрами й лічбою.

Печиво та крекери також чудово привертають дитячу увагу. Рахуйте крекери вголос, перш ніж запропонувати їх дитині. Попросіть її рахувати кожне печиво, яке вона відправляє до рота, і постійно хваліть її за хорошу роботу. Діти люблять печиво й неодмінно отримають задоволення від лічби.

Заняття 3: використовуйте для лічби кубики та східці

Попросіть дитину побудувати башту з кубиків, що з’єднуються. Нехай вона рахує вголос кожний кубик, а коли дорахує до десяти, нехай зруйнує вежу. Діти зазвичай люблять усе ламати й тому, швидше за все, будуть проявляти велику зацікавленість до будівництва, лічби і руйнування кубиків.

Щоразу, коли діти йдуть угору або вниз по сходах, просіть їх рахувати сходи. Вони часто люблять підійматись і спускатись, тому це може допомогти їм легко навчитись рахувати.

Заняття 4: грайте в магазин

У себе вдома спорудіть «овочевий ринок» з кількома картоплинами, помідорами й цибулинами. Дайте дитині гроші й попросіть її купити дві картоплини, три помідори і чотири цибулини. Делікатно виправляйте дитину, якщо вона принесла неправильну кількість овочів.

Якщо вашій дитині сім чи більше років, разом з нею вирушайте на справжній овочевий ринок і попросіть заплатити за овочі власноруч. Це дозволить їй зрозуміти значення грошей і правильний спосіб поводження з ними.

Заняття 5: учіть дітей рахувати в товаристві

Запросіть кількох дітей у гості і нехай вони сядуть у коло. Просіть їх рахувати від одного до ста (тисячі) і дайте набір маленьких іграшок. Нехай діти грають з ними. Попросіть їх набрати в руки якомога більше іграшок, голосно рахуючи їх. Можна навіть улаштувати маленький конкурс.

Використовуючи ці кумедні способи, ви неодмінно зробите процес рахування цікавим.

За матеріалами з сайту: childdevelop.com.ua