Про це під час брифінгу “Видання підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів у 2015-2016 навчальному році” заявила директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна, передає кореспондент NEWSru.ua.

За її словами, всі підручники вже надруковані і надійшли до обласних управлінь освіти.

Однак, попри заяви Вяткіної, більшість шкіл України і досі залишаються без підручників для 4 та 7 класів. Цю ситуацію директор ІМЗО пояснює проблемами з перевізниками.

“Те, що деякі підручники в деяких школах чи навіть районах не отримані, залежало від того, що це робилося вже під Новий рік, і перевізники не встигали з різних причин: були погодні умови, а на Західній Україні нічого не працює, бо свята”.

Однак навіть школи Києва і досі працюють без підручників. Так, директор 148 школи м. Києва Сергій Горбачов повідомив, що на цей день з 532 підручників для 4 класу отримано лише 37, з 364 для 7 класу – жодного. “Ми забезпечені підручниками на 4% – і невідомо, коли ситуація покращиться”, – каже директор.

На запитання, що вливає на доставку підручників саме до шкіл, Вяткіна заявила, що це питання уже не в її компетенції: “Це їхні (обласних управлінь освіти – ред.) проблеми. Це вже не наші проблеми. Ми це вже не контролюємо”.

Інформацію одного з обласних управлінь, що до них підручники не дійшли, Вяткіна заперечила: “Це неправда. Просто неправда. От і все. Державне замовлення вважається виконаним, якщо книжки доставлені до обласних управлінь освіти. Крапка. Все”.

Вяткіна заявляє, що підручники на партах школярів протягом першого навчального семестру були відсутні через бюрократичні процедури.

“Ми друкували дуже швидко. В стислі терміни … Не було коштів спочатку, не було рішення про те, щоб із місцевих бюджетів надавали 50%. На це все пішов якийсь час. Поки було прийнято постанову Кабінету Міністрів, накази міністерства, затверджено перелік підручників, який тільки 29 вересня минулого року затвердили. Так працює ця система… Тому цей процес затягнувся. Коштів не було, не було рахунку в Інституту. Ще не існував навіть Інститут влітку. Банківський рахунок Інституту було створено на початку жовтня… Підручники друкувалися впродовж 2 місяців максимум … Листопад-грудень – це період, коли друкувалися підручники”.

Своєю чергою голова Української асоціації книговидавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін каже, що ІМЗО та Міносвіти не можуть дати відповіді на питання, чому підручників і досі немає.

“Все має ланцюгову реакцію. І в основному замикається не стільки на Інституті, на Міністерстві освіти, скільки на Кабінет міністрів”, – пояснює він.

“Початок цієї ланцюгової реакції було зроблено у листопаді 2014 року, коли було подано документи на реорганізацію Інституту змісту освіти, який існував раніше. Власне ці бюрократичні процедури, які крутилися в Кабінеті Міністрів, зайняли майже рік. Формальні процедури. Сучасний Інститут почав діяти наприкінці серпня”.

За словами Афоніна, затверджений наприкінці 2014 року бюджет не передбачав на видання підручників ніяких коштів, лише для незахищених верств населення.

“Власне рішення про надання грошей було прийнято лише в липні, а постанова Кабінету Міністрів про надання грошей була підписана взагалі у вересні”, – каже видавець.

“Тобто бюрократичні процедури вибрали всі технологічні строки, які потрібні були для того, щоб якісно, вчасно надрукувати підручник. І коли залишається до кінця фінансового року 45 днів, а технологічні можливості по паперу, по друку і так далі складають три з половиною місяці… Але 30 грудня кошти мали бути закриті”.

За словами Афоніна, деякі видавництва тому і відмовилися виконувати держзамовлення, що не вкладалися у фінансовий рік.

Видавець наголошує, що на рівні Кабміну, на рівні Міносвіти це питання треба вирішувати, адже ситуація знову повторюється.

“Є рішення про 38 мільйонів для сиріт і інвалідів (у бюджеті-2016 – ред.), але жодного слова не сказаного, як нинішнього року буде фінансуватися, чи буде фінансуватися, з яких джерел буде фінансуватися, як і не вирішено з вересня минулого року питання про кошти з регіонів”, – заявляє голова асоціації книговидавців і книгорозповсюджувачів.

Директор харківського видавництва “Ранок” Віктор Круглов, пояснив проблеми із забезпеченням незрозумілою ситуацією із фінансуванням.

“По-перше, цей поділ фінансування 50 на 50, незрозумілі тиражі звичайно підвищують собівартість підручника. По-друге, це дуже довгі регламенти. Насправді видавці надрукували підручники дуже швидко, але почали через організаційні і тендерні процедури дуже пізно друкувати”, – пояснює Круглов.

На його думку, Україна в цьому питанні має переймати європейський досвід. Коли школи не лише вирішують за якими підручниками працювати, а і з якими видавництвами співпрацювати. Крім того, відповідальними за доставку теж мають бути видавництва, щоби не виникало ситуацій подібних до сьогоднішньої.

Невизначеною залишається і ситуація з виданням підручників наступного року для 8 класів.

За словами заступника директора ІМЗО Юрія Завалевського, у бюджеті передбачено лише 38 млн грн для малозабезпечених і пільгових категорій. Цих підручників вистачить для 10-12% дітей.

Нагадаємо, що цьогоріч з державного бюджету фінансується видання 50% підручників для 4 і 7 класів. Інші 50% мають видаватися за кошти місцевих бюджетів.

Однак і діти, і вчителі досі працюють без підручників. Винних у цій ситуації годі знайти. Але і в найкращій ситуації, коли підручники нарешті потраплять до школярів, то на партах буде лише один підручник на двох, адже наразі йдеться лише про зобов’язання Міністерства.

За матеріалами з сайту: newsru.ua