Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 25.12.2015 № 1360 «Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2016 рік (за основними напрямами позашкільної освіти) та Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів на 2016 рік»  з 20 по 22 квітня 2016 року у місті Кіровограді на базі комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» буде проведено Всеукраїнський відкритий фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений Дню Землі.

Фестиваль проводиться у два етапи (заочний та очний) відповідно до інформаційно-методичних рекомендацій (додаток 1).

Для участі у першому відбірковому заочному етапі необхідно до 1 березня 2016 року надіслати заявку на участь (додаток 4) та відповідні матеріали до оргкомітету фестивалю за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Калініна, 36, комунальний позашкільний навчальний заклад «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».

Переможці першого (заочного) етапу фестивалю отримують запрошення оргкомітету на участь у другому (очному) етапі фестивалю.

Довідки за телефонами: у м. Києві (044) 253-01-05, контактна особа – Радченко Марина Володимирівна, у Кіровограді  (0522) 22-56-01, 22-56-12, 22-35-71, (095) 234-64-98, контактна особа –  Долгополова Наталія Костянтинівна.

Директор                                                                                                              Г. А. Шкура

 

Додаток № 1

 

Інформаційно-методичні рекомендації

щодо проведення Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Дню Землі

 

  1. Мета та завдання фестивалю

 

1.1. Всеукраїнський відкритий фестиваль дитячої та юнацької творчості, присвячений, Дню Землі (далі Фестиваль) проводиться з метою привернення уваги громадськості, педагогів, батьків і дітей до збереження та примноження духовних надбань українського народу, досягнення високої культури стосунків на основі формування кращих рис громадянина – патріота Української держави.

1.2.Завданнями фестивалю є:

виховання у дітей та молоді активної громадянської позиції та національної самосвідомості; формування моральних та культурних цінностей юних громадян держави; виявлення та підтримка обдарованих і талановитих дітей.

 

  1. Організатори

 

2.1. Міністерство освіти і науки України; Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації; Український державний центр позашкільної освіти; Асоціація позашкільних навчальних закладів України; Комунальний позашкільний навчальний заклад «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».

 

  1. Журі

 

3.1. Склад журі Фестивалю формується оргкомітетом та погоджується з Українським державним центром позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

  1. Учасники фестивалю

 

4.1. До участі у Фестивалі запрошуються вихованці позашкільних, учні загальноосвітніх, професійно – технічних навчальних закладів з різних областей України, міста Києва, представники євроклубів, органів учнівського самоврядування, молодіжних об’єднань, клубів молодих дипломатів; юні майстри декоративно – прикладного мистецтва; родинні ансамблі за наступними видами мистецтва: художнє читання, хореографічне, інструментальне, вокальне, театральне та інші види мистецтва, які розкривають тему фестивалю.

4.2. Фестиваль проводиться на базі комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» з 20 по 22 квітня 2016 року в два тури (заочний – відбірковий та очний – фінальний), у трьох номінаціях: «Громадська думка», «Родинна творчість національно-патріотичного спрямування у сценічному мистецтві», «Декоративно – прикладне мистецтво».

4.3. Для участі у заочному відбірковому турі необхідно надіслати до 01 березня 2016 року заявку до оргкомітету Фестивалю, список учасників і матеріали на електронних носіях за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Калініна, 36, Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості тел.(0522) 22-35-71, 22-56-01, 22-56-12, e-mail: ocdut@ukr.net.

4.4. Оргкомітет та журі Фестивалю визначає учасників другого очного туру та надсилає їм запрошення на Фестиваль. Всі представники команд, запрошені для участі в другому очному турі Фестивалю, обов’язково беруть участь у творчій майстерні, яка буде проходити у формі вікторин, рольових ігор, презентацій.

Програмою фестивалю передбачені також інші масові заходи.

 

  1. Конкурсна програма в номінації «Громадська думка»

 

5.1. В конкурсній програмі приймають участь представники органів дитячого самоврядування, волонтерських організацій, молодіжних об’єднань, клубів дипломатії, євроклубів, молодіжних органів самоврядування, дитячих, молодіжних громадських організацій та інші колективи, діяльність яких відповідає тематиці фестивалю.

5.2. Команда складається з трьох учасників та керівника. Вік учасників: 12-18 років.

5.3. Робота в номінації відбувається за трьома тематичними напрямками: «Я – роду свого сила», «Велич духу українського народу», «Сила єдності нації».

5.4. Для участі в заочному відбірковому турі учасникам необхідно подати до оргкомітету фестивалю:

заявку на участь у фестивалі;

тези виступу, що відповідають одному з тематичних напрямків і розкривають тему фестивалю. Доповідь не повинна перевищувати 5 хв. (команда готує доповідачів за кожним тематичним напрямком).

Критерії до написання тез:

відповідність тематичному напрямку;

актуальність піднятої проблеми;

висвітлення теми через призму власної громадської діяльності чи діяльності організації;

креативність шляхів вирішення проблеми.

5.5. Розробка тренінгу за одним із тематичних напрямків.

Критерії до розробки тренінгу:

відповідність структури оформлення;

відповідність теми тренінгу завданням Фестивалю;

новизна тематики тренінгу;

творчий підхід до методів та прийомів роботи.

5.6. Презентацію діяльності організації з акцентом на волонтерську діяльність.

Критерії оцінювання презентації:

активність волонтерської роботи;

проектна діяльність;

організація та участь у заходах самоосвіти.

5.7. Розробку 15-хвилинного флеш-мобу за темою «Від роду до народу. Від народу до нації».

Критерії до флеш-мобу:

відповідність темі Фестивалю;

наявність вступної та заключної частини;

місце проведення;

кількість учасників;

модель прес – анонсу для  ЗМІ .

5.8. Матеріали надсилаються в електронному вигляді на почту закладу ocdut@ukr.net не пізніше вказаного терміну. Заявки та матеріали, що будуть надіслані пізніше 1 березня 2016 року, не розглядатимуться.

Програма очного туру буде надіслана переможцям заочного етапу разом із запрошенням.

Контактні особи: Долгополова Наталя Костянтинівна, завідуюча методичним відділом (095) 234-64-98, Хлєбнікова Катерина Вікторівна, методист (050) 589-02-66.

 

  1. Конкурсна програма в номінації «Родинна творчість національно – патріотичного спрямування у сценічному мистецтві»

 

6.1. Інструментальне виконавство. До участі у конкурсі запрошуються родинні ансамблі у жанрі: народна, класична, естрадна музика. Крім дорослих членів родини у складі повинні бути 1 чи декілька дітей та підлітків шкільного віку від 8 до 21 року, кількісний склад ансамблю – не більше 5 осіб. Учасники виконують 2 твори, один з яких відповідає темі фестивалю. Тривалість виступу учасників в очному турі – до 8 хвилин.

Критерії оцінювання:

рівень володіння інструментом;

складність репертуару та аранжування;

чистота інтонації та музичний строй;

технічні можливості ансамблевого виконання;

музичність, артистичність, художнє трактування музичного твору;

творча індивідуальність виконання.

6.2. Вокальне мистецтво

До участі у конкурсі запрошуються родинні вокальні ансамблі. Крім дорослих членів родини у складі повинні бути 1 чи декілька дітей та підлітків шкільного віку від 8 до 21 року, кількістю не більше 5 учасників, які виконують пісні в народному, естрадному або академічному стилях. Учасники виконують 2 твори, один з яких відповідає темі фестивалю, другий – на власний розсуд. Тривалість виступу учасників в очному турі – до 8 хвилин.

Не допускається виступ вокалістів на конкурсній програмі під фонограму «плюс» або з використанням дабл-треків, крім позаконкурсних виступів. Музичний супровід має бути представлений винятково на CD, DVD, флеш-носії або MD в MP3, аудіо CD форматі.

Критерії оцінювання:

відповідність обраного твору віку конкурсантів;

артистизм;

оригінальність, самобутність;

відповідність костюмів, манери виконання обраним творам;

відповідність репертуару темі фестивалю;

загальне художнє враження;

якість виконання.

6.3. Театральне мистецтво

До участі у конкурсі запрошуються родинні театральні колективи. Крім дорослих членів родини у складі повинні бути 1 чи декілька дітей та підлітків шкільного віку від 8 до 21 року, кількістю не більше 8 учасників, які виконують фрагмент спектаклю тривалістю не більше 20 хвилин.

Для участі у закритті фестивалю колектив готує музично-пластичну візитну картку «Рекламний ролик вистави» тривалістю до 5-ти хвилин.

Критерії оцінювання:

рівень підготовки, мистецтво виконання;

технічні можливості колективу;

артистизм;

сценічність (пластика, костюм, культура виконання);

рівень складності програми;

художнє оформлення, реквізит;

сучасність проблеми, яку піднято у спектаклі та відповідність її темі фестивалю;

оригінальність ідеї та творчій підхід при постановці спектаклю.

відповідність теми програми темі фестивалю.

6.4.Художнє читання

До участі у конкурсі запрошуються родинні колективи читців. Крім дорослих членів родини у складі повинні бути 1 чи декілька дітей та підлітків шкільного віку від 8 до 21 року, кількістю не більше 5 осіб. Учасники виконують 2 твори на вибір за наступними жанрами: класика, сучасна поезія, авторська поезія, проза, гумор. Один із творів повинен розкривати тему фестивалю. Тривалість виступу – до 8 хвилин.

Критерії оцінювання:

художній рівень виконавської майстерності;

рівень сценічної культури;

розкриття теми;

відповідність образу;

логічне мовлення, дикція;

яскрава індивідуальність.

6.5.Хореографічне мистецтво

До участі у конкурсі запрошуються родинні хореографічні ансамблі. Крім дорослих членів родини у складі повинні бути 1 чи декілька дітей та підлітків шкільного віку від 8 до 21 року, кількістю не більше 8 чоловік. Учасники виконують дві хореографічні композиції, одна з яких відповідає темі фестивалю. Жанри, в яких можуть виконуватись конкурсні твори: народний, класичний, сучасний, бально-спортивний та естрадний танці. Тривалість виступу в очному турі – до 10 хвилин. Музичний супровід має бути представлений винятково на CD, DVD, флеш-носії або MD в MP3, аудіо CD форматі.

Критерії оцінювання:

виконавська майстерність (техніка, акторська майстерність, індивідуальність);

відповідність музичного супроводу постановці композиції;

артистизм, харизматичність, енергетика виконання;постановницька робота хореографа (неповторність,оригінальність);

сценічний костюм.

6.6. Інші види мистецтва

Учасники з інших видів мистецтва запрошуються до участі у конкурсній програмі за рішенням організаційного комітету.

Для участі у заочному турі учасники подають до оргкомітету фестивалю диск та надсилають на e-mail відеозапис одного конкурсного твору тривалістю не більше 4 хвилини, а спектаклі – не більше 10 хвилин.

Контактні особи: Круніч Юлія Олегівна – завідуюча художнім відділом (066) 792-82-10, Ликова Яніна Валеріївна – методист (050) 146-75-06.

 

  1. Конкурсна програма в номінації «Декоративно – прикладне мистецтво»

7.1. У конкурсній програмі беруть участь діти від 10 – 16 років за двома віковими категоріями:

середня – 10-12 років;

старша – 13-16 років.

7.2. Конкурсна програма передбачає два тури – перший відбірковий – заочний та другий – очний.

Для участі в заочному турі необхідно надіслати до оргкомітету візуальне зображення робіт в електронному вигляді (роздільність мінімум 800х600, формат jpg) на e-mail: ocdut@ukr.net з поміткою «На фестиваль – номінація «Декоративно-прикладне мистецтво».

7.3. Конкурсні роботи повинні представляти собою обереги, з використанням в пластично-композиційному рішенні священних символів та знакової системи народу, символів роду, рослинної символіки України. Головна умова – вияв дитячої творчості в обраній за вибором техніці декоративно-прикладного мистецтва. Розміри роботи мають бути не більшими А-3 формату та відповідати темі фестивалю «Від роду до народу, від народу до нації».

Роботи повинні бути з етикеткою, де вказується: назва твору; прізвище та ім’я автора; вік автора; повна назва закладу, в якому навчається автор роботи; прізвище, ім’я, по батькові керівника. У заявці слід обов’язково вказати номер контактного телефону (мобільного) та електронну адресу закладу.

7.4. В очному турі учасники виготовлятимуть оберегову об’ємну композицію в обраній техніці декоративно-прикладного мистецтва для воїнів АТО.  Роміри роботи повинні відповідати А-3 формату та темі фестивалю «Від роду до народу, від народу до нації».

Критерії оцінювання робіт:

композиційне вирішення;

змістовне та смислове наповнення;

майстерність виконання;

відповідність українській звичаєвій системі;

оригінальність творчої думки;

ступінь емоційного впливу та глибина розкриття теми фестивалю.

7.5. Роботи, які брали участь в минулих виставках і роботи низького рівня виконання до участі в конкурсі не допускаються.

7.6. Роботи, відібрані журі, будуть експонуватися на виставці під час фестивалю.

7.7. За підсумками заочного туру журі визначає учасників очного туру.

7.8. Матеріали для виконання конкурсного завдання очного туру учасники використовують свої. Роботи переможців залишаються в розпорядження оргкомітеті.

Роботи повинні бути з етикеткою, де вказується: назва твору; прізвище та ім’я автора; вік автора; повна назва закладу, в якому навчається автор роботи; прізвище, ім’я, по батькові керівника. У заявці обов’язково вказати номер контактного телефону (мобільного) та електронну адресу закладу.

Контактні особи: Гладченко Тетяна Олексіївна, завідуюча відділом народних мистецтв (095) 139-02-79, Казаєва Світлана Володимирівна, методист  (099) 075-93-91.

 

  1. Нагородження

 

8.1. Переможці Фестивалю нагороджуються дипломами відповідних ступенів.

 

  1. Фінансування

 

9.1. Витрати на проїзд учасників Фестивалю, які отримали офіційне запрошення за результатами заочного туру та відрядження осіб, які супроводжують, здійснюється за рахунок коштів організації, що відряджає, або інших джерел фінансування не заборонених чинним законодавством.

9.2. Орієнтовна вартість проживання дітей – учасників та керівників делегацій очного туру – від 200,00 грн./добу.

9.3. Харчування – 100,00 грн. за добу.

9.4. Делегації можуть харчуватися та проживати у місцях, які оберуть самостійно.

Додаток № 2

 

Склад Оргкомітету

Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості,  присвяченого Дню Землі

 

Співголови оргкомітету:

Таборанський Володимир Петрович
Шкура

Геннадій Анатолійович

начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації
директор Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України (за згодою)

 

Заступник голови оргкомітету:

 

Суркова

Ганна Павлівна

Войчук

Вероніка Олександрівна

Данілов

Сергій Олександрович

Долгополова

Наталія Костянтинівна

Міцай

Юлія Віталіївна

Педоренко

Олена Василівна

Фоменко

Андрій Григорович

директор комунального позашкільного навчального закладу “Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості”
Члени оргкомітету:
заступник директора комунального позашкільного навчального закладу “Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості”
головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної, середньої, позашкільної освіти та виховної роботи  управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації
завідуюча методичним відділом комунального позашкільного навчального закладу “Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості”.
завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я комунального закладу “Кіровоградський обласний інститут післядипломної освіти імені Василя Сухомлинського”
заступник директора з навчально – виховної роботи Українського державного центру позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України (за згодою)
заступник директора комунального позашкільного навчального закладу “Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості”

Додаток № 3

 

Склад журі

Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості,

присвяченого Дню Землі

 

Ставріаніді – Стогодюк Вікторія Іллівна – артистка – ляльковод, провідний майстер сцени Кіровоградського академічного обласного театру ляльок, Заслужена артистка України.

Червінська Антоніна Миколаївна – співачка, художній керівник академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни», народна артистка України.

Дідик Інна Станіславівна – Полтавська обласна організація Національного союза письменників України, письменниця, редактор телебачення Полтавського філіала Національної телерадіокомпанії України «Лтава».

Стрітьєвич Тетяна Миколаївна – завідувач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, доцент, кандидат педагогічних наук, член Спілки дизайнерів України.

Гарбузенко Лариса Володимирівна – старший викладач кафедри хореографічних дисциплін, образотворчого мистецтва та дизайну (секції образотворчого мистецтва та дизайну), член Спілки народних майстрів України.

Коломієць Ольга Володимирівна – живописець, художниця декоративно-ужиткового мистецтва, член Національної спілки художників України, майстер народного мистецтва Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Стадніченко Руслан Вікторович – кандидат політичних наук, доцент Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Рудаківська Світлана Вікторівна – Проректор Київського міжнародного університету, професор.

Додаток № 4

 

ФОРМА ЗАЯВКИ

  1. Назва колективу ___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

  1. Кількість учасників ___________________________________________________________________
  2. П.І.Б. керівника колективу__________________________________________________________
  3. Повна назва навчального закладу, в якому працює колектив _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  4. П.І.Б. директора закладу____________________________________________________________
  5. Повна адреса закладу ___________________________________________________________________
  6. Контактний телефон____________________________________________________________
  7. Повна назва конкурсних творів, автори_____________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Відомості про колектив (дата заснування, участь та перемоги у конкурсах, фестивалях)________________________________________________________

__________________________________________________________________

  1. Наявність потреби в розміщенні водія автотранспорту та особливостей розміщення учасників делегації  ___________________________________________________________________

Список учасників, які представляють колектив на фестивалі

 

№ п/пПрізвище, ім’я

та по-батькові

Рік народженняСтать

 

Підпис керівника

колективу_____________________________________________(П.І.П.)

План

проведення Всеукраїнського відкритого фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Дню Землі

 

Термін проведення:  20 – 22 квітня 2016 року

Місце проведення:     м. Кіровоград

 

20 квітня, середа

 

08.00–11.00        Заїзд.  Розміщення делегацій.

11.00–13.00        Тренінг з комунікації. Організаційне засідання.

13.00–14.00         Обід.

14.00 – 16.00      Творча майстерня «Батьківщина починається з тебе».

17.00 – 18.30      Шоу – програма відкриття фестивалю.

19.00 – 20.00      Вечеря.

20.00 – 21.00      Робота в номінаціях.

 

21 квітня, четвер

08.00 – 09.00       Сніданок.

09.00 – 13.00       Конкурсні програми в номінаціях.

13.00 – 14.00       Обід.

14.00 – 17.00       Конкурсні програми в номінаціях.

17.00 – 18.00       Вечеря.

19.00 – 21.00     Фестивальний калейдоскоп: розважальна

                  програма.

22 квітня, п’ятниця

08.00 – 09.00       Сніданок.

09.00 – 11.00     Робота в номінаціях.

                          Підведення підсумків конкурсної програми.

11.00 – 12.00       Майстер – класи.

12.00 – 13.00       Обід.

14.00 – 15.30       Шоу – закриття фестивалю.