Конфліктоген — це слова, дії (або бездіяльність), що можуть призвести до конфлікту. Інакше кажучи, конфліктоген — це комунікативний укол або удар.

Наприклад, грубість чи порушення субординації у спілкуванні далеко не завжди приводить до конфлікту. Тому і допускається багатьма з думкою про те, що «нічого, зійде». Проте часто не «сходить» і приводить до конфлікту.

Але на кожен конфліктоген є свій синтон. Синтонність – це психологічні погладжування, які створюють схожі емоційні стани у партнерів по спілкуванню, налаштовують на одну хвилю, допомагають встановити контакт, допомагають взаєморозумінню, покращують взаємини.

 Мовна маніпуляція

Маніпулятивні технології в переговорному процесі: як протистояти

Маніпуляції в переговорах використовують для того, щоб змусити опонента діяти шаблонно, мислити стереотипами, не усвідомлюючи свої дії. Якщо ви не знайомі з прийомами маніпуляцій, то, швидше за все, вам не вдасться виявити маніпуляцію та нейтралізувати її. Тому кожній людині (а особливо управлінцю, чиї особливості роботи передбачають ведення переговорів та широке коло спілкування) важливо виробити тактику протидії маніпуляціям.

газета «Управління освітою»