Вікторина

Він світився дивовижним світлом…

Іван Васильович Миколайчук

(1941 – 1987)

                                           Наталя Лемешенко  учитель української мови та літератури СШ №6,
м.Маріуполь,  Донецька обл.

“Я не знаю більш національного генія…
До нього це був Довженко”.
(С. Параджанов).

  1. Коли і де народився Іван Миколайчук – заслужений артист України?fullsize (2)

Відповідь. 15 червня 1941 року в селі Чортория Вашківського району Чернівецької області в родині шляхового обхідника у багатодітній сім’ї й народився Іванко.

  1. Що ви знаєте про батьків Івана Миколайчука? Як пройшли його дитячі роки?

Відповідь. Він завжди був віруючим, бо так виховувався. Його батько читав Біблію, переказував, тлумачив. Непересічний був чоловік. Шляховий обхідник був неписьменний (читати і писати вже навчила дружина), але ж філософом, і навіть, провидцем створила його природа. Іван батька дуже любив, годинами дискутував і за своїм філософським складом пішов у нього. Мати Івана, Катерина Олексіївна, прищеплювала дітям любов до пісні, підтримувала їхній потяг до мистецтва. Їхня сім’я була багатодітною: десять братів і сестер. Іван був четвертим у сім’ї, тому мусив з дитинства заробляти: доглядав маленьку дитину в заможній родині, згадував, як, заколисуючи, інколи сам засинав. Прокидався від штовхана. Так що то було дивуватися – мав лише 6 років. Підробляв під час канікул і робив паралельно перші кроки з уроків художньої самодіяльності. Найкраще проявив себе у драмгуртку.

  1. Де навчався майбутній український актор?

Відповідь. У 1957 році Іван закінчив Чернівецьке музичне училище за спеціальністю хормейстер художньої самодіяльності, а з 1957 по 1961 рік навчався у театрі-студії при Чернівецькому українському драматичному театрі імені Ольги Кобилянської, потім працював актором у тому ж закладі.

  1. Де познайомився Іван Миколайчук зі своєю майбутньою дружиною?

Відповідь. У театрі він познайомився з хористкою Марічкою, яка незабаром стала його дружиною.

  1. Яка подія сталася для І. Миколайчука у 1960 році?

Відповідь. У 1960 році кінорежисер Віктор Іларіонович Івченко в м. Києві набирав групу на кінфак. Іван успішно здав іспити.

  1. Для чого кінорежисер Віктор Іларіонович Івченко привів І. Миколайчука до Сергія Йосиповича Параджанова?

Відповідь. Віктор Іларіонович Івченко привів його до Сергія Йосиповича Параджанова, коли той готувався знімати твір М. Коцюбинського “Тіні забутих предків”. Та на головну роль був затверджений Геннадій Юхтін. Здавалось, що Іван не відповідатиме поняттям про героя Коцюбинського. Вирішили зробити проби з поваги до Віктора Івченка. Сергій Параджанов не чекав чогось особливого, тому доручив Юрію Ільєнку провести зйомки, а сам пішов з павільйону. Через кілька хвилин Сергія Йосиповича наздогнав його помічник Юрій і промовив: “Щось неймовірне. Щось нелюдське. Щось за межами розуміння і сприйняття. Такого чуда я не бачив”. Отак несподівано для багатьох і дружини Івана Миколайчука – Марічки Миколайчук – Івана було затверджено на головну роль.

  1. В якому фільмі І. Миколайчук грав роль Тараса Шевченко?

Відповідь. Під час зйомок С. Параджанов захворів, а Івана запросив В. Денисенко у фільм “Сон” на роль Тараса Шевченка. А знятись у цій ролі, то була давня мрія І. Миколайчука. Отак цей молодий леґінь з Чорториї знімався одразу ж у двох фільмах у головних ролях.

  1. Який фільм за участю І. Миколайчука одержав Золотий приз на VII Московському кінофестивалі. Назвіть тему цього фільму. Яку роль у цьому фільмі зіграв Іван?

Відповідь. Золотий приз на VII Московському кінофестивалі одержав фільм “Білий птах з чорною ознакою”. Основна тема стрічки (сценарій І. Миколайчука) – складна доля буковинського народу. Іван у цьому фільмі блискуче зіграв роль одного з синів Дзвонаря.

  1. Що сказав американський космонавт Нейл Армстронг після перегляду фільму “Білий птах з чорною ознакою”?

Відповідь. Американський космонавт Нейл Армстронг після перегляду цього фільму зізнався, що готовий летіти на Місяць, та лише з Іваном Миколайчуком.

  1. В якому фільмі Іван Миколайчук виступив як режисер і актор?

Відповідь. Фільм “Вавилон XX”.

  1. Яку роль зіграв в цьому фільмі Іван Миколайчук?

Відповідь. Він блискуче зіграв Фабіяна-грабаря і цирульника, доморощеного філософа, який відмовився від клаптика землі, аби хай бути голодним та вільним. Його вірний і безвідмовний друг, а також єдина власність – цап, такий же бездомний і розсудливий, як хазяїн.

  1. Фільм “Вавилон XX” одержав три престижні премії, за що саме?

Відповідь. Ця картина одержала три престижні премії: і за кращу режисуру, і за кращу акторську роботу, і за кращий сценарій.

  1. Які фільми ви бачили за участю великого українського актора?

Відповідь. Його голос прозвучав з екранів у всьому світі. Згадаймо героїв І. Миколайчука з картини “Білий птах з чорною ознакою”, “Бур’ян”, “Анничка”, “Захар Беркут”, “Пропала грамота”, “Легенда про княгиню Ольгу”, “Вавилон XX”.

  1. Про що мріяв І. Миколайчук?

Відповідь. Мріяв створити кіностудію в Карпатах, і якби був живий – зробив би. Мріяв зіграти в кіно Тараса Бульбу й Олексу Довбуша. Але ролі так і залишились незіграні. Написав сценарії (серед них “Небилиці про Івана”), а вони не дочекались екранізації. Планував створити автобіографічну книжку “Тисяча снопів вітру” та не встиг.

  1. Назвіть його творчий доробок як актора, режисера, сценариста.

Відповідь. 34 екранні ролі; 2 режисерські роботи, 9 сценаріїв і безліч добрих людських справ.

  1. Назвіть останні роботи І. Миколайчука.

Відповідь. У 1983 р. І. Миколайчук створив сценарій картини “Небилиці про Івана”; у 1984 р. готувався до роботи над фільмом за цим сценарієм, але постановку “Небилиць…” дозволили тільки восени 1986 р. Проте через важку хворобу автор почати зйомки так і не зміг. Фільм зняв у 1989 р. (вже по смерті І. Миколайчука) Борис Івченко.

  1. Скільки років прожив талановитий український актор, режисер Іван Миколайчук?

Відповідь. Помер І. Миколайчук 3 серпня 1987 р. в Києві, похований на Байковому кладовищі.

Іван Миколайчук пішов з життя у 46, не розкривши до кінця свій неординарний мистецький хист. А ще за життя він став легендою українського і світового поетичного кіно.

Лауреат Шевченківської премії 1988 р. (посмертно).

  1. Назвіть фільми про І. Миколайчука.

Відповідь.

  • “Іван Миколайчук. Тризна” (реж. В. Вітер, 1989);
  • “Іван Миколайчук. Посвята” (реж. А. Сирих, 1998);
  • “Іван Миколайчук. Книга життя” (реж. С. Сотников, А. Білан);
  • “Іван Миколайчук. 25 років кохання” (реж. С. Цимбал, 2007).

 

 

Література

 

  1. Жадько В. Некрополь на Байковій горі. – К., 2008.
  2. Жадько В. Український некрополь. – К., 2005.
  3. С. Зозуля. Смолоскип Івана Миколайчука. // Волинь-Нова (Луцьк), 2011.
  4. Іван Миколайчук: бібліографічний покажчик. / ред. П. Лупан. – Чернівці, 2011.
  5. Г.С. Берега. Миколайчук І.В. /\ Енциклопедія історії України: у 10 т. – К., 2009.