Вікторина
Наталя Лемешенко,учитель української мови та літератури СШ №63, м.Маріуполь, Донецька обл.

Національний університет “Острозька академія” –

перший вищий навчальний заклад Східної Європи

 

  1. Назвіть першу вищу школу в Україні?

Відповідь. Першою вищою школою в Україні була не Києво-Могилянська академія, а Острозька. Крім того, це також перший вищий навчальний заклад Східної Європи, визначний культурний осередок.

Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька Колегія, заснована в 1576 р. у м. Острог.

  1. Що ви знаєте про місто Острог?

Відповідь. Острог – місто (тепер Рівненської області), виникло як фортеця в ХІ ст. З 1386 року до середини XVII ст. належало князям Острозьким. Найвидатніший з цих князів, Костянтин, у 1576 р. заснував Острозьку колегію – найпершу в Україні вищу школу.

  1. Хто назвав Острозьку академію “першим огнищем нової освіти, нового шкільництва, нового духовного життя”?

Відповідь. Видатний український історик Михайло Грушевський назвав Острозьку академію “першим огнищем нової освіти, нового шкільництва, нового духовного життя”, справжнім відродженням у повнім значенні того слова. “…Се піднесення ініціативи культурної енергії робить враження якогось блискучого феєрверку”, – писав він.

  1. В якому навчальному закладі діяла друкарня, де працював видатний просвітитель Іван Федоров?

Відповідь. В Острозькій вищій школі діяла друкарня, де працював видатний просвітитель Іван Федоров (Федорович). Тут побачили світ греко-слов’янський буквар (1578 р.), “Хронологія” (1581 р.) білоруського поета і культурного діяча Андрія Римші, шедевр давньоукраїнського друкарства Острозька Біблія (1581 р.).

  1. Назвіть засновника першої вищої школи в Україні та першого ректора.

 

Відповідь. З Острозькою академією пов’язане життя й діяльність багатьох видатних людей. Першими, безперечно, слід назвати її засновника відомого мецената князя Василя-Костянтина Острозького та першого ректора Герасима Смотрицького. Міська газета “Замкова гора” часто друкує цікаві матеріали про історичні постаті Острога. Петро Андрухов видав книжку “600 імен в історії Волині”.

  1. Хто автор книжки “Острозькі просвітники ХVI-ХХ ст.”, де вміщено фото 130 різних документів і репродукцій 50 картин?

Відповідь. Завдяки науковцям, студентам Національного університету Острозька академія та краєзнавцям нещодавно побачила світ майже 500-сторінкова книжка “Острозькі просвітники ХVI-ХХ ст.”.

  1. Назвіть славетних людей, які навчалися, викладали або відвідували Острозьку академію.

Відповідь.

  • Борецький Іов (р.н. невід. – 1631) – церковний і освітній діяч, закінчив Острозьку академію, був ректором Львівської братської школи. З 1920 р. Київський митрополит. Один із засновників Київської братської школи.
  • Вишенський Іван (1550 – 1620) – видатний український письменник-полеміст, філософ. Часто бував в Острозі, де було надруковано ряд його творів.
  • Дорофейович Гаврило (р.н. невід. – 1630) – український письменник, перекладач і культурний діяч. Відомий за перекладами з грецької мови І. Златоуста. Навчався в Острозькій академії.
  • Кримський Агатангел (1871 – 1942) – український учений, історик, письменник, сходознавець, поліглот, академік АН України. Закінчив в Острозі прогімназію.
  • Копистенський Захарія (р.н. невід. – 1627) – письменник-полеміст, церковний і культурний діяч, викладач Острозької академії.
  • Конашевич-Сагайдачний Петро (1550 – 1622) – гетьман України, поет. Вихованець Острозької академії.
  • Коморницький Францішек (1733 – 1780) – католицький єпископ і настоятель Острозький. В 1779 р. провів коронацію чудотворної ікони Матері Божої (знаходиться в Троїцькому монастирі с. Межиріч). Захоронений у крипті на цвинтарі костелу Острога.
  • Лукаріс Кирило (1572 – 1633) – педагог, релігійний діяч, екзарх Олександрійського патріарха в Україні, викладач а згодом і ректор Острозької академії.
  • Лятош Ян (1539 – 1608) – польський учений, доктор медицини, філософії, математики, магістр астрономії. З 1583 р. викладав медицину і астрономію в Острозькій академії.
  • Могила Петро (1596 – 1647) – громадський, освітньо-культурний, релігійний діяч України. Засновник Києво-Могилянської академії. У 20-30-х рр. XVII ст. неодноразово перебував в Острозі.
  • Наливайко Дем’ян (р.н. невід. – 1627) – освітній, громадський і церковний діяч. Закінчив Острозьку академію, член літературно-наукового гуртка, настоятель Богоявленської церкви, духівник князя В.К. Острозького.
  • Наливайко Северин (1550 – 1597) – керівник козацько-селянського повстання (1594-1596), яке розпочав з Острога, де служив сотником хоругви князів Острозьких.
  • Огієнко Іван (митрополит Іларіон) (1882 – 1972) – український вчений, політичний, громадський та релігійний діяч. Автор наукових праць, монографій з історії України, літератури і культури. У 1903 р. закінчив Острозьку гімназію.
  • Пекалід Симон (1567 – 1601) – бакалавр наук, польський поет, який був тісно пов’язаний з Острозькою академією. У своїх віршах прославляв Острог, академію, рід князів Острозьких.
  • Плетенецький Єлисей (1554 – 1624) – архімандрит Печерської лаври, один з організаторів Братської школи в Києві, засновник Лаврської друкарні. Навчався в Острозькій академії.
  • Смотрицький Мелетій (1578 – 1633) – учений-лінгвіст, полеміст, церковний діяч. Навчався в Острозькій академії.
  • Федорович (Федоров) Іван (р.н. невід. – 1583) – східнослов’янський першодрукар. Деякий час жив і працював в Острозі. Надрукував тут 6 з 12 найменувань книг.
  • Шевченко Тарас (1814-1861) – український письменник, мислитель, художник. У 1846 р. за завданням Київської археографічної комісії відвідав Волинь, у т. ч. Острог.
  1. Естафету української освітньої традиції перейняв Київ, назвіть, який навчальний заклад було відкрито в Києві.

Відповідь. Естафету української освітньої традиції перейняв Київ, де було відкрито Києво-Могилянську академію (1632 – 1817). Світло науки, просвітництва і культури, запалене Острозькою греко-слов’яно-латинською академією (1576 – прибл. 1640) горіло протягом віків.

  1. Указом президентом України Л. Кравчука створено Острозький вищий колегіум, який дістав назву “Острозька академія”. Назвіть в якому році був виданий указ.

Відповідь. 12 квітня 1994 р.

  1. В якому році навчальному закладу надано статус Національного університету?

Відповідь. 30 жовтня 2000 р. Як зазначалося в Указі президента, при цьому було враховано “видатне значення Університету “Острозька академія” в культурно-історичному розвитку України, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих кадрів та міжнародне визнання результатів його діяльності”.

  1. Кого готує Національний університет “Острозька академія”?

Відповідь. Нині Національний університет “Острозька академія” готує майбутню еліту України – фахівців з правознавства, економіки, культурології, документознавства та інформаційної діяльності, історії, іноземної філології (бакалаврів, спеціалістів, магістрів).

Як відомо, у великих містах України не бракує вищих навчальних закладів. Однак в Острозі навчається молодь і з Києва, і з Харкова, і зі Львова. Абітурієнтів приваблюють новітні технології навчання, сучасна матеріально-технічна база закладу, високий рівень кваліфікації викладацького складу. За цими показниками університет відповідає європейським вимогам.

  1. Яким призом нещодавно серед вузів України відзначено Національний університет “Острозька академія”?

Відповідь. Нещодавно Національний університет “Острозька академія” першим серед вузів України відзначено призом “За якість” Міжнародного Трейд-клубу.

  1. Що цікавого впроваджують викладачі Національного університету “Острозька академія”?

Відповідь. Звичайно, навчатися в університеті нелегко, але цікаво. Модульно-рейтингова система дає можливість залучати до співпраці країні інтелектуальні сили України та зарубіжжя. Доброю традицією стало відзначення кращих студентів стипендіями-грантами, які вручають науковці зі Сполучених Штатів Америки й Канади. Налагодженням міжнародних контактів, їх розширенням і поглибленням займається відділ міжнародного співробітництва. Чимало студентів стажується закордоном, зокрема у США, Канаді, Німеччині, Швейцарії, Швеції, Польщі, Словенії. Острозькі студенти першими в Україні мали змогу взяти участь у захоплюючому обмінному проекті: двосторонній (Канада – Україна) і тристоронній (Канада – Польща – Україна) програмах, в основі яких – волонтерська праця молоді. Ініціатором запровадження проекту в Україні є ректор університету професор Ігор Пасічник. Такі обмінні програми, на його думку, вкрай необхідні, адже перебуваючи в іншій країні, юнаки та дівчата не лише ознайомлюються з її історичною та культурною спадщиною, а й вивчають її макро- і мікроекономічні процеси, налагоджують контакти із зарубіжними однолітками. Минулого року на зустрічі учасників тристоронньої молодіжної обмінної програми з прем’єр-міністром Канади Жаном Кретьєном у Варшаві Україну представляли студенти саме Острозької академії. Вони довели свою спроможність зацікавити майбутніх спонсорів та інвесторів, меценатів і підприємців у тісній співпраці з нашою державою.

В академії часто проводяться міжнародні конференції. Одна з них щороку присвячується вихованню молодого покоління на принципах християнської моралі в процесі духовного відродження України. (До речі, вперше на теренах не лише Україна, а й СНД тут відкрито факультет підготовки вчителів християнської етики). Цікавою виявилася проведена Всеукраїнська конференція “Проблеми державотворення та захист прав людини в Україні”, яка проходила під егідою Міністерства освіти і науки України. Крім науковців і студентів, у ній узяли участь голова і члени Конституційного Суду, члени Верховного суду України.

  1. В якому році створена кафедра української філології?

Відповідь. Кафедра української філології, яку очолює кандидат філологічних наук, доцент Віра Валентинівна Захарчин, створена у грудні 1996 р. Викладацький склад кафедри забезпечує читання філологічних курсів на всіх спеціальностях університету. Зокрема, “Ділова українська мова” (на економічному, гуманітарному, правничому факультетах), “Сучасна українська літературна мова”, “Вступ до мовознавства”, “Історія української літератури”, “Вступ до літературознавства”, “Жанри і стилі” (на факультеті іноземної філології), “Старослов’янська мова”, “Стилістика сучасної української літературної мови”, “Вступ до лінгвістики”, “Діловодство” (на гуманітарному факультеті).

  1. Коли Острозькій академії Кабінет міністрів України надав статус самоврядного дослідницького ВНЗ?

Відповідь. У 2009 р.

  1. Коли ректорові Національного університету “Острозька академія” Пасічнику Ігорю Демидовичу присвоєно звання Героя України?

Відповідь. Указом Президента України від 19 серпня 2009 р.

  1. Острозька академія – єдиний український ВНЗ, який потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, пригадайте скільки разів.

Відповідь. 5 разів.

  1. Коли Острозька академія була прийнята асоційованим членом Європейської асоціації університетів і співзасновником Східноєвропейської мережі університетів?

Відповідь. 21 жовтня 2010 р. прийнята асоційованим членом Європей-ської асоціації університетів.

7 грудня 2014 р. Острозька академія стає співзасновником Східно-європейської мережі університетів.

  1. В якому році відбулися урочисті заходи, присвячені 440-річчю з часу заснування Острозької академії?

Відповідь. 25 листопада 2016 р.

  1. З якого року регулярно виходять у світ телепрограми з циклу “Віват, академія!”?

Відповідь. Починаючи з 2010 р.

  1. Назвіть фундаторів Острозької академії.

Відповідь.

  • Гальшка Острозька (1539 – 1582) – княжна, племінниця Василя-Костянтина Острозького, фундатора академії.
  • Костянтин-Василь Острозький (1526 – 1608) – фундатор академії, князь (син Острозького Костянтина Івановича), український магнат, воєвода київський, політичний і культурний діяч.
  • Іван Федорович – діяч східнослов’янської культури, її перший відомий по імені типограф, гравер, засновник Острозької друкарні.

 

 

Використані джерела

 

  1. Гайдай Л. Історія України в особах. – Луцьк, 2000.
  2. Довідник з історії України. / За ред. І. Підкови. – К., 1993.
  3. Ісаєвич Я. Острозька академія. // Енциклопедія історії України: у 10-ти т. – К., 2010.