У процесі освітніх реформ, зокрема Концепції Нової української школи, для освітніх закладів України EdCamp Ukraine спільно з організацією Lumo Education Ltd було оголошено конкурс «Змінитися за 7 днів». Це перший українсько-фінський експеримент спільно з командою EdCamp Ukraine. Переможцем конкурсу стала Трудолюбівська ЗОШ (Полтавська обл.). Врешті проект стартував! Надзвичайно приємно, що команда EdCamp Ukraine запросила «Шкільний світ» приєднатися до цієї події, відчути як кажуть «на собі» атмосферу справжніх немагічних освітянських перетворень. Експертами проекту від Lumo Education Ltd (Фінляндія) стали Esa Sinivuori (голова правління та директор відлілу освіти), Kaisu Helminen (голова відділу викладання та інновацій).

Мета експерименту — прагнення за короткий час, найменшими ресурсами змінити на краще не лише навчальний процес у школі в с. Трудолюб, а й надати можливість використати фінський досвід в усіх школах України, які дійсно готові і найголовніше хочуть цього. На експеримент запрошено також педагогів з інших регіонів України (м. Дрогобич, Мелітополь, Кропивницький тощо) — представниць інших шкіл, які увійшли до півфіналу конкурсу, інформаційних партнерів.

За висновками проведеного проекту «Змінитися за 7 днів» і школа-учасник, і гості експерименту отримали неймовірно цікавий досвід (83 ідеї), який «перевернув» у деяких педагогів уявлення про те, що таке «дитиноцентризм». І вже сьогодні одна невеличка Трудолюбівська ЗОШ, її директор Віктор Кульченко, учителька Валентина Федоряка, заступниця директора Наталья Кот, 18 колег і колежанок, а також 150 учнів та учениць, відчули весь «смак» навчання по-новому…

І видавництво «Шкільний світ» обов’язково розповість про це у квітневому номері  видання «Управління освітою» (№ 4, 2018 р., зміст номера) для поширення немагічного фінського досвіду, який допоможе змінитися освітянам (від управлінця до вчителя), зрозуміти, що маючи в Україні такий могутній потенціал — обдарованих дітей — є насправді нескладні але дуже дієві методи навчання, під час якого дитина передусім – особистість самостійна, а вчитель лише помічник і порадник…

Тож слідкуйте за новинами на нашому сайті. Невдовзі квітневий спецвипуск «Змінитися за 7 днів» проілюструє читачам усі цікавинки цього експерименту!