Еліна Безсонова, майстер виробничого навчання, ДНЗ «Білицький професійний ліцей», Донецька обл.

Методична розробка уроку

      Підготовка сучасного робітника повинна відповідати цілий низці вимог, під впливом яких вона спрямовується на розвиток у майбутнього фахівця вміння самостійно виконувати і оновлювати знання, розв’язувати проблеми, творчо мислити, приймати оригінальні рішення в нестандартних ситуаціях, бути соціально-активною особистістю.

Методична розробка «Приготування бісквітних рулетів з візерунками» демонструє, як можна урізноманітнити технологію приготування бісквітного рулету. З використанням вибитих візерунків на зовнішній стороні кондитерського виробу учні мають можливість самостійно обрати малюнки, створити власні елементи, орнаменти тощо. Це розвиває відповідальність за прийняття рішень, творче та креативне мислення, викликає інтерес до обраної професії.

Слід зауважити про доцільність використання інтерактивних методів при опитуванні навчального матеріалу, а саме гра «Бліц-турнір», опитувальник «Знайди помилку», які роблять урок більш цікавим і інтенсивним.

Презентація «Приготування бісквітного рулету з візерунком» наочно дає можливість учням прослідкувати і проаналізувати покрокове приготування заданого виробу. Яскраві малюнки та супроводжуючи пояснення майстра в/н яку мого найширше та змістовніше розкривають новий матеріал.

Оскільки процес виконання практичних робіт має характерні особливості, то для досягнення високих показників якості навчання слід приділяти належну увагу підготовці педагогів до занять. Завдання майстра в/н полягає у правильному виборі із безлічі технологій найдоцільнішу, яка сприятиме проведенню уроку змістовно, активно, а головне викликати інтерес у учнів.

Тема програми: «Приготування бездріжджових видів тіста та виробів з них»
 Мета уроку:
  а) навчальна:
 – закріпити й удосконалити знання та уміння учнів при приготуванні    бісквітного тіста;
– формувати навички учнів технологічного процесу приготування бісквітних рулетів з візерунками;
– удосконалити спеціальні знання та вміння учнів із сучасних  передових методів праці;
б) розвивальна:
– розвивати творчі здібності, професійну самостійність та пізнавальну активність під  час роботи з інструкційно-технологічними картками,  розвивати вміння оцінки якості готових виробів;
в) виховна:
– виховувати повагу до праці та обраної професії, дбайливе відношення до продуктів, економне використання електро- і водоспоживання, почуття відповідальності за результати колективної праці.

Тип уроку: урок вдосконалення вмінь і формування навичок
Дидактичне забезпечення: проектор, ноутбук, презентація, картки з завданням, інструкційно-технологічні картки, таблиці, схеми.
Матеріально-технічне забезпечення: механічне та теплове обладнання: духові шафи, міксери, електроваги;  інвентар: сито, лопатки, листи та форми для випікання, пергаментний папір, столові ложки, збивалки, мірний посуд, миски, тарілки; сировина.
Міжпредметні зв’язки: технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства; устаткування підприємств харчування; організація виробництва і обслуговування; санітарія і гігієна виробництва.
Завантажити файл
Завантажити презентацію