Пропонуємо розробку уроку-квесту на повторення та узагальнення набутих знань учнів 6-го класу з теми «Раціональні числа та дії над ними». Під час гри учні здійснять віртуальну екскурсію визначними місцями Черкащини.

Мета: повторити й удосконалити навички вико­нання вправ з раціональними числами; розвивати інтерес учнів до предмета, логічне мислення, вдосконалювати техніку обчислень; розширити знання учнів про рідний край, виховувати почуття патріотизму, любові до рідної землі, поваги до історичного минулого свого народу; систематизувати знання учнів із теми «Додавання та віднімання раціональних чисел».

Тривалість: 1 академічна година.

Місце проведення: кабінет математики.

Обладнання: мультимедійний комплект, карта Черкаської області, зображення семи чудес Черкащини, картки із завданнями, таблички з назвами зупинок, маршрутні листи для проходження квесту та послідовність локацій (додаток 1 ), нумерована українська абетка (додаток 2 ).

Маршрут: Локація 1. «Тарасова гора» — Локація 2. «Зелений будиночок» — Локація 3. «Корсунь-Шевченківський» — Локація 4. «Сосновий бір» — Локація 5. «Суботів» — Локація 6. «Кам’яна баба» — Локація 7. «Красногірський монастир».

Попередня підготовка. Парти в кабінеті розставити так, щоб утворити замкнений контур із семи зупинок. Решта парт і стільців призначена для команд.

Правила квесту. Учні об’єднуються у чотири кома­нди по п’ять осіб. У кожній команді обирають капі­тана. Йому доручають маршрутний лист. Він обирає гравця, який дає відповідь на завдання на кожній лока­ції. За правильну відповідь команда отримує 3 бали. У разі порушення правил на локації учасники отри­мують 1 хвилину штрафного часу. Переможцем стає команда, яка отримає найбільше балів і виконає завдання найшвидше. Перше завдання учасники отримують одночасно за столами, призначеними для команд. Це завдання у кожного своє, адже у маршрутному листі кожної команди нумерація зупинок різна. Судді на етапах — це заздалегідь підготовлені учні-екскурсоводи.

Перебіг квесту

І. Організаційний момент

Учитель. Сьогодні ми повторимо та вдосконалимо навички виконання вправ із раціональними числами, розширимо свої знання про рідний край, про його історичне минуле; на уроці ми здійснимо невеличкий квест визначними місцями Черкаської області. Сім чудес Черкащини — конкурс туристичних пам’яток Черкаської області, що став логічним продовженням першої Всеукраїнської акції «Сім чудес України», започаткованої 2007 року. Разом висунуто 116 претендентів. Сьогодні ми ознайомимося з переможцями цього конкурсу — саме вони будуть локаціями квесту:

  1. Тарасова гора.
  2. Корсунь-Шевченківський.
  3. Зелений будиночок.
  4. Сосновий бір.
  5. Суботів.
  6. Кам’яна баба.
  7. Красногірський монастир.

Перш ніж вирушити за маршрутами, надаю слово учням-екскурсоводам. Кожен із них покаже на мапі та розповість про ці визначні місця Черкащини.(Слово надається учням-екскурсоводам, які по-черзі розповідають про визначні місця Черкащини, супроводжуючи свій виступ мультимедійною презентацією.)

Учитель. Щоб провести квест, поділимо клас на чотири команди. На кожній зупинці учнів зустрічає екскурсовод, який видає завдання та оцінює діяльність кожної команди. Команди одночасно починають роботу на зупинках згідно із жеребкуванням. Потім пересуваються відповідно до свого маршрутного листа.

Локація 1. «Тарасова гора»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 3 ).

Завдання. Розв’яжіть завдання і дізнайтесь факт з історії Шевченківського заповідника. Дайте відповідь на запитання (додаток 4 ).

Відповіді: 1) 17 — М; 2) 1 — А; 3) 18 — Н; 4) 12 — І; 5) 10 — З; 6) 7 — Е; 7) 21 — Р. Скульптор Матвій Манізер.

Локація 2. «Корсунь-Шевченківський»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 5 ).

Завдання. Розв’яжіть завдання та дізнайтесь ім’я князя-засновника Корсуня (додаток 6 ).

Відповідь: Ярослав Мудрий.

Локація 3. «Зелений будиночок»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 7 ).

Завдання. Розв’яжіть завдання та дізнайтесь,  якого року в Кам’янці було створено музей О. С. Пушкіна (додаток 8 ).

Відповідь. 1937 року.

Локація 4. «Сосновий Бір»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 9 ).

Завдання. Розв’яжіть завдання та дізнайтесь площу заповідника (додаток 10 ).

Відповідь. площа парку становить 51 га.

Локація 5. «Суботів»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 13 ).

Завдання. Розв’яжіть нерівність та дізнайтесь рік заснування Іллінської церкви (додаток 14).

Відповідь. 826+827=1653 рік заснування Іллінської церкви.

 Локація 6. «Кам’яна баба»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 15 ).

Завдання. Розв’яжіть завдання та дізнайтесь кількість видів трав, які ростуть у Чигиринському заповіднику (додаток 11 ).

Відповідь. х = 250 або х = –230. Числу 250 відповідає кількість видів трав у Чигиринському запо-
віднику.

 Локація 7. «Красногірський монастир»

Повідомлення учня-екскурсовода (додаток 16 ).

Завдання. Розв’яжіть завдання та дізнайтесь відстань між містами Черкаси і Золотоноша, яку проходили віряни пішки для того, щоб помолитись біля ікон монастиря (додаток 12 ).

Відповідь. 35 км.

ІІ. Підбиття підсумків

(На кожній зупинці в маршрутні листи команд було виставлено бали за правильність виконання зав­дань. Підбивають підсумки квесту. Найактивнішим учасникам команд виставляють оцінки. Учитель надає можливість учасникам квесту поділитися враженнями, згадати найцікавіші моменти з історії Черкащини, можливо, поділитися спогадами про відвідування цих місць.)

Світлана ПАЛІЄВА, учителька математики

Смілянської ЗОШ І—ІІІ ст. № 1, Черкаська обл.

газета “Математика”, №6 березень 2018