Трипільську культуру відкрито більше 100 років тому, але й досі деякі її загадки так і залишилися. Найвідомішим елементом трипільської культури й нині залишається її кераміка. Орнамент мав вигляд спіралі, поєднуючись із зображенням сонця, місяця, рослин і тварин. Різноманітні орнаменти на керамічному посуді є джерелом інформації про світогляд і релігійні вірування трипільців. Завдяки особливому розпису трипільської культури мистецтвознавці називають її культурою мальованої кераміки.

Мета:

  • навчити поєднувати елементи етнічності із сучасними стильовими течіями в мистецтві; відпрацьовувати навички роботи на об’ємних формах, використовуючи різні натиски пензля для передачі об’єму, світлотіней;
  • розвивати почуття стилю засобами ритму, пропорцій, кольору;
  • виховувати гордість за родову приналежність до прадавньої культури Трипілля, бажання розвивати та примножувати досвід трипільців сучасними засобами стилізації.

Завдання: розвити вміння учнів стилізувати елементи трипільської культури засобами графічного зображення.

Рівень гуртка: основний.

Рік навчання: другий.

Вік гуртківців: 14—15 років.

Форма проведення: заняття.

Тип заняття: комбіноване.

Методи й засоби: інформаційно-рецептивні, практичні.

Обладнання: набір фарфорового посуду, фотографії творів різних видів декоративно-ужиткового мистецтва з рослинними орнаментами, технічні засоби навчання; матеріали для демонстрації пос­лідовності та техніки виконання роботи.

Матеріали та інструменти: посуд (тарілки, глечики, горнята), фарби для розпису скла, фарфору.

Перебіг заняття

І. Організаційний момент

Вітання, мобілізація уваги гуртківців, налаштування на роботу.

ІІ. Мотивація

Керівник гуртка. Хочете здивувати своїх друзів красивим посудом, який не можна купити в жодному магазині? Можливо, ви хочете зробити оригінальний подарунок? Розпис посуду фарбами розбудить у вас не лише дизайнера, а й ще може стати вашим хобі.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

— Як ви ставитеся до подарунків, виготовлених власноруч?

— Яке змістовне навантаження несуть образи, символи, елементи розпису побутових речей?

— Які розписи вам відомі?

— Які орнаменти трипільської культури ми з вами використовували в розписі на площинних предметах?

ІV. Робота над темою заняття

  1. Теоретична частина

Керівник гуртка. Елементи національної творчості присутні в побуті, одязі, предметах декоративно-ужиткового мистецтва. З раннього дитинства вироби народних майстрів природно входять у наше життя. Вишита серветка, глиняна іграшка, розписна шкатулка — усе це радує і приваблює нас.

На Україні з давніх-давен виготовляли багато різноманітного посуду: столового, господарського, декоративного. Формують посуд із глини на гончарному крузі, потім висушують, обпалюють у печі. Покривають його час­тіше коричневою, бежевою, зеленою поливою. Іноді посуд прикрашають нескладним орнаментом (прямі і хвилясті лінії, крапки, мазки, дуги).

Одним із найбільш ранніх центрів розвитку планети була трипільська культура. Трипільська кераміка експонується в історичних і художніх музеях, регулярно проводяться різні виставки. Однак, на диво, багато українців, навіть люди з вищою освітою і вельми жвавою думкою про Трипілля взагалі ніколи не чули. Тому почнемо з кількох загальних фактів, за якими надалі можна буде зробити відповідні висновки.

Ареал осілості трипільців займав величезний простір — від Трансильванії до Дніпра, від Волині до узбережжя Чорного моря. Назва «Трипілля» умовна. Так зветься містечко під Києвом, де 1897 року чеський археолог Вікентій Хвойка виявив перші сліди цієї культури. Коли йдеться про культуру цих племен, навіть найзапекліші скептики вимушені визнати, що трипільська культура, передусім розписна кераміка, є безсумнівним світовим феноменом.

Майже в кожному трипільському житлі архе­ологи знаходять від 30 до 200 високохудожніх керамічних виробів: блюдечок, мисочок, глечиків, кубків, амфор. Якість посуду бездоганна — він тонкий, гладенький, майстерно розфарбований у білий, чорний, червоний і темно-каштановий кольори. Ритміка орнаменту досконала, він насичений символами і якимись знаками. Мабуть, ці знаки — первісна магія, звернення до потойбічних сил, прохання про заступництво, захист і спроба цими силами керувати.

Графіка вид образотворчого мистецтва, для якого характерна перевага ліній і штрихів, використання контрастів білого і чорного. Графіку можна вважати основою всіх образотворчих мистецтв. Адже основним засобом створення художнього образу в графіці виступає найпростіший для людини спосіб відтворення побаченого — лінія, штрих, які творять контур предмета або фігури. Розглядаючи графіку, можемо сказати, що на сьогодні є два види графіки: комп’ютерна і та, що використовується в живописі. Головну роль у цьому мистецтві відіграють лінії, силует і контур. Основними виражальними даними в цій техніці є лінія, пляма та тон.

Графіка в живописі поділяється на три види: монументальну, станкову і декоративну. Найбільш широко використовується декоративна графіка, до неї належать будь-які графічні зображення на будь-якому графічному предметі.

Отже, графічно зображувати малюнок у будь-якому виді живопису чи комп’ютерної графіки — це справа майстра, і на цей час у всьому світі протягом багатьох років таких майстрів існує чимало. Тому мені здається, що з кожного з нас може вирости той великий талант, той майстер, який може створити свій графічний виріб.

  1. Практична частина

(Пояснення супроводжується послідовним показом виконання роботи.)

Керівник гуртка. Сьогодні ми з вами нав­чимося стилізувати елементи трипільської культури засобами графічного зображення. Для розпису посуду використовуємо акрилові фарби чорного кольору. Розписувати найкраще білий керамічний посуд.

Ретельно вимийте посуд і знежирте його за допомогою ацетону перед початком роботи (мал. 1).

Перед тим як почати розпис посуду, нанесемо деякі елементи на аркуші паперу. Візьмемо м’який товстий пензлик із тонким кінчиком для фарб. Адже основою для розпису кераміки є мазок: саме в його нанесенні слід потренуватися на папері.

Після попередньої підготовки матеріалів та інструментів приступаємо до роботи — розпису посуду. Спочатку наносимо крапочки для рівномірного розміщення елементів (мал. 2).

 Визначимо, які елементи будемо малювати першими. Адже, переходячи від одного фрагмента до іншого, їх не можна зміщувати, бо вся робота піде нанівець. Спробуємо зробити тонкий мазок, виписуючи елемент S (мал. 3).

Тепер можемо нанести товсту лінію. Коли навчимося робити красиві рівні мазки, почнемо робити плавний перехід від тонкої лінії до товстої і навпаки (мал. 4).

Починаємо наносити візерунок. Можливо, ви не хочете користуватися ескізом і відчуваєте в собі сили для створення малюнка від­разу ж на тарілці — можете сміливо робити розпис посуду в чистовому варіанті (мал. 5).

Після того як розписали тарілку або чашку, її треба залишити до повного висихання фарби. Щоб на виріб не потрапляв пил, сушіть його на горизонтальній поверхні.

Акрилові фарби сохнуть 24 години, після чого розписаним посудом можна користуватися як звичайним (мал. 6). Цей посуд можна піддати термічній обробці, щоб надійно закріпити малюнок.

Такий розпис посуду може стати вашим хобі, і ви будете постійно дивувати друзів і родичів новими красивими виробами. Користуючись цією технікою, можна розписати келихи. З таким оригінальним посудом будь-який прийом їжі стане святковим.

V. Рефлексія

Керівник гуртка. Ми з вами створили віртуальний міст між двома культурами: прадавньою трипільською та сучасною графікою. Трипільські етнічні елементи стилізували на сучасному фарфорі засобами графічного зображення. Ми пам’ятаємо про ритміку орнаменту, насиченого символами й магічними знаками. Розкажіть про магію ваших візерунків.

(Розповідь вихованців.)

VІ. Підсумок заняття

— Що вдалося зробити, а що ні?

— Над чим потрібно попрацювати наступного разу?

— Ваші побажання щодо роботи на наступному занятті.

Ольга МАРУЩАК, методист

Красноградського районного Центру позашкільної освіти, Харківська обл.;

Юрій ШЕВЧЕНКО, керівник гуртка народної творчості

газета “Позашкілля!, №3 березень 2018