Понад сто років тому астрономи вважали, що Чумацький Шлях — це весь Всесвіт. У нашій галактиці майже сто мільярдів зірок і вдвічі більше планет, тому навіть не дивно, що вчені припустилися такої помилки. Чумацький Шлях є лише однією з мільярдів галактик у Всесвіті. За легендою, колись чумаки їздили по сіль у Крим, а орієнтувалися по нічному небу, так і з’явилася українська назва нашої галактики — Чумацький Шлях. Також популярною є назва Молочний Шлях. Про все це та чимало іншого діти дізнаються після проведення пропонованого уроку.

Мета:

  • формувати уявлення учнів про Всесвіт, Сонячну систему і Сонце як її центр;
  • розрізнити та вивчити поняття зорі та сузір’я;
  • розглянути галактики як великі зоряні системи;
  • вчити орієнтуватися за Полярною зорею;
  • розвивати в дітей творчу активність, допитливість, пам’ять, логічне мислення та фантазію, уміння спостерігати, робити висновки;
  • виховувати цікавість до наукових знань, бажання дізнаватися більше, бажання читати додаткову літературу.

Обладнання: музичні записи, таблиця «Сонячна система», макети Сонця та планет, презентація, роздатковий матеріал — Грущинська І. В. Природознавство: підруч. для 4 кл. загальноосвіт. навч. закл. Київ: ВД «Освіта», 2015.

Тип уроку: урок вивчення і первинного закріплення нових знань із використанням інтерактивних технологій і вправ.

Перебіг уроку

І. Організаційний етап

Привітання

З Божої ласки,

Зі щирого вітання

Нашим гостям добрий день!

Девіз уроку

Щоб урок не минув марно,

Треба працювати старанно.

Природознавству завдяки

Вчимо Всесвіт залюбки.

Фенологічні спостереження (розповідь учня)

ІІ. Актуалізація опорних знань

Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»

Учитель. Давайте згадаємо, яку тему ми вивчали на попередньому уроці?

— Чому буває день і ніч? (Обертання земної кулі навколо осі спричиняє зміну дня і ночі).

— Як відбувається зміна пір року? (Крім того, що Земля обертається навколо своєї осі, вона ще обертається навколо Сонця. Шлях, яким рухається наша планета, називається земною орбітою. Вісь Землі не є вертикальною. Вона нахилена, і цей нахил не змінюється. Він має дуже важливе значення, від цього залежить зміна пір року).

— У якому напрямку рухається Земля навколо своєї осі? (Із заходу на схід).

— Що називається добою? (Проміжок часу, за який Земля робить повний оберт навколо своєї осі).

— Скільки триває доба? (24 години).

— Що таке Сонячна система? (Планети, їх супутники, астероїди, комети, зірки, метеоритний пил).

— Хто був першим космонавтом у світі? (Юрій Гагарін).

— Хто був першим космонавтом в Україні? (Леонід Каденюк).

Гра «Розмісти планети правильно»

Учитель. Давайте пригадаємо, які планети входять до Сонячної системи? Відповіді учнів. До Сонячної системи належать 8 планет, бо з 2008 року Плутон зараховують до карликових планет поясу Койпера, 32 супутники планет, кілька тисяч малих планет або астероїдів, значну кількість комет і метеоритний пил, зірки.

(На дошці — макет Сонця. Діти по черзі підходять і розміщають планети по орбітах навколо Сонця, називаючи їх).

— Що ми називаємо орбітою? (Шлях, яким рухається планета, називається орбітою).

Перевірка завдання за допомогою вірша про планети (читає учень)

Меркурій по першій доріжці іде,

По другій Венеру-красуню веде,

А рідна Земля ось по третій біжить,

А Марс по четвертій за ними спішить.

Юпітер за Марсом на п’ятій орбіті,

Сатурн аж на шостій, в кільце він одітий.

По сьомій орбіті Уран ось біжить,

Нептун за Ураном по восьмій летить.

Найдалі від Сонця Плутон пробігає —

Там довга зима, там усе замерзає.

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів

Робота із загадками

Учитель. Відгадайте українські народні загадки.

— Про які природні явища йдеться?

Розісланий килим, розкиданий горох.

Ні килима не підняти, ні гороху не зібрати. (Небо і зорі)

Поле блакитне, вівці золоті, пастух рогатий. (Небо, зорі, місяць)

Білі квіти в день в’януть, а ввечері розквітають. (Зорі)

Брат до брата в гості прийшов, а той ховається. (Місяць і сонце)

Учитель. Люди завжди цікавилися небесними тілами, досліджували їх та дізнавалися багато нового. Завдяки цьому виникла наука про небесні тіла — астрономія (астрон — зоря, номос — закон).

Фізкультхвилинка (рухлива)

Петрик йшов, йшов, йшов (крокують на місці).

І суницю знайшов (нахиляються вперед).

З’їв і далі пішов (імітація рухів, які виконує хлопчик).

Петрик йшов, йшов, йшов

І горішок знайшов.

Підняв і далі пішов.

Петрик йшов, йшов, йшов

І грибочок знайшов.

Поклав у кошик

І додому пішов (сідають за парти).

ІV. Оголошення теми, мети уроку

Учитель. Сьогодні на уроці ми з вами продовжуватимемо подорожувати в космічній загадковій країні — Всесвіт. Більш докладно ознайомимося з нашою галактикою та її складом, дуже цікавими та яскравими для нас космічними тілами — зірками й сузір’ями.

  1. Вивчення нового матеріалу

(Розповідь учителя, презентація, доповіді учнів).

Учитель. Під час вивчення нового матеріалу мені допомагатимуть помічники — юні астрономи. 

Матеріал для розповіді вчителя та презентації

У ясну безхмарну погоду, коли зайде сонце, й небо потемніє, вийди на подвір’я та подивися вгору. Перед тобою відкриється неосяжний океан — Всесвіт, усипаний зірками: великими і малими, яскравими і ледь помітними, таємничими і нескінченно далекими.

Грецькі та римські вчені задовго до нашої ери припускали існування безлічі світів, схожих на наш. Уже тоді весь світ отримав назву — Всесвіт. Він фантастичний і великий, не має ані кінця, ані краю, безмежний у часі та просторі. Вік Всесвіту 15 мільярдів років. Всесвіт складається зі значної кількості зоряних світів — Галактик. Однією з них є Мала Галактика, до якої належить Сонячна система.

Галактики — гігантські скупчення зірок

Усі зірки Космосу утворюють величезні скупчення — так звані галактики (від грецького слова «гала» — молоко). Так називали їх за те, що на небі вони мають вигляд молочних плям. Наша Галактика відома ще під назвою Молочного, або Чумацького Шляху. Вона охоплює понад
150 мільярдів зірок, а також планети, комети, астероїди, метеорити й космічний пил. Якби ми могли подивитися на Чумацький Шлях зверху, то побачили б велетенську спіральну Галактику.

Доповідь учня 1

Учень 1. Колись, як не було ще ні автомобілів, ні поїздів, по безкрайніх просторах нашої країни різний вантаж перевозили чумаки.

Уявіть: ідуть круторогі воли, тягнуть важкі дубові вози по безмежній степовій дорозі. А на небі жодної хмаринки, на возах — чого тільки нема: хліб, сіль, риба, духмяний перець, чудодійні ліки. Проте найголовнішою чумацькою справою було — возити людям сіль.

Чумаки під час подорожей орієнтувалися за зірками. За однією легендою, під час однієї зустрічі чумаків із розбійниками розірвався один мішок із сіллю, і посипалася вона по всьому шляху. Засвітив місяць, заблищала сіль фантастичним сяйвом, і відбилося це сяйво аж на небі. Відтоді чумаки орієнтувалися по блідій туманній смузі, що простягалася нічним небом. Український народ здавна називає Молочний Шлях Чумацьким. Тож у свідомості людей гігантське сузір’я асоціювалося з безкінечною дорогою українських чумаків. Назва «Чумацький Шлях» трапляється в поетичних легендах, переказах, піснях. У сучасній поетичній мові Чумацький Шлях став символом української історії та культури.

Матеріал для вчителя

Учитель. Зоря — велетенська розпечена куля, що випромінює світло. Як ви вважаєте, скільки зірок можна побачити неозброєним оком? (Діти роблять припущення (5000 зірок)). 

Зорі — це величезні розжарені кулі, які складаються з газів і світять власним світлом. Нам вони здаються маленькими блискучими цяточками, бо знаходяться дуже далеко. Розмір зір різний. Деякі з них такі як Сонце, а є й такі, що в мільярди разів більші від нього (зорі-гіганти) або в десятки разів менші від нього (зорі-карлики).

Доповідь учня 2
(за випереджувальнимзавданням про зорі)

Учень 2. Срібними ліхтариками мерехтять зорі. Це дуже-дуже далеко від нас. Кожна зірка має своє місце в космічному просторі. І нерухомо світить звідти тисячоліттями. Чому світить? Та тому, що зірка — це клубок вогню.

Усі зорі складаються з газів і мають на своїй поверхні високі температури. Зірки відрізняються одна від одної своїми розмірами. Є зірки-гіганти, а є карлики. Від температури зоряного газу залежить колір зірки: білі та блакитні мають температуру поверхні 10—20 тисяч градусів, жовті — 6—7 тисяч градусів, червоні — 3—4 тисячі. Наше Сонце належить до групи жовтих зір.

Матеріал для вчителя

Учитель. Сузір’я — це групи розташованих поряд зірок. Ще в сиву давнину люди почали виокремлювати на небі скупчення зірок — сузір’я. Поняття «сузір’я» дослівно означає «зоряна картина». Кожне сузір’я має свою назву, пов’язану з легендами та міфами Стародавнього світу. (Малюнок зоряного неба в давнину). Сучасні астрономи поділяють усе небо на 88 сузір’їв, межі між якими проведено у вигляді ламаних ліній. Такі сузір’я, як Велика та Мала Ведмедиці, Кассіопея, Північна Корона ми бачимо над собою цілий рік.

Доповідь учня 3
(за випереджувальним завданням про зодіакальні сузір’я)

Учень 3. Зодіакальні сузір’я — це 12 сузір’їв, якими проходить річний шлях видимого руху Сонця серед зірок. Земля обертається навколо Сонця по великому колу.

Витрачаючи на один оберт рівно рік, вона щомісяця зустрічає нове сузір’я. Більшості з них стародавні греки дали назви тварин. Ось і вийшло коло тварин, або грецькою — зодіак.

В основі слова «зодіак» лежать грецькі слова «тварина» і «коло». І дійсно, 11 зодіакальних сузір’їв із 12 (виняток — Терези) мають назви живих істот: Овен, Телець, Близнюки, Рак, Лев, Діва, Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій, Риби.

Доповідь учня 4
(за випереджувальним завданням про сузір’я)

Учень 4. У давнину «сузір’ями» називали виразні групи зірок, які допомагали запам’ятовувати візерунок зоряного неба та з його допомогою орієнтуватися в просторі та часі. У кожного народу були власні традиції поділу зірок на сузір’я.

Назви сузір’я дістали на честь міфічних персонажів (Андромеда, Кассіопея, Персей тощо) або тварин (Лев, Дракон, Велика Ведмедиця тощо), на честь важливих об’єктів давнини або сучасності (Ваги, Компас, Телескоп, Мікроскоп), а також за назвами тих предметів, які нагадують фігури, утворені яскравими зірками (Трикутник, Стріла).

Матеріал для вчителя

Велика Ведмедиця (Великий Віз) — це сузір’я північної небесної півкулі, яке складається із 7 великих зірок та 80 малих. 

Мала Ведмедиця (Малий Віз) — це сузір’я північної небесної півкулі, яке складається з 40 зір, видимих неозброєним оком.

Планети — це небесні тіла, що не випромінюють світла й тепла. За розмірами вони неоднакові, розташовані на різній відстані від Сонця, рухаються по своїй орбіті.

Учитель. Як же розрізнити на нічному небі, де зорі, а де планети? Запам’ятайте: Світло зірок весь час мерехтить, а планети завжди шлють на землю рівне, спокійне світло.

Розгадування ребуса (астроном)

Учитель. Дякую всім за роботу в космічній подорожі.

Фізкультхвилинка для очей (додаток )

V. Закріплення нових знань і умінь

Робота за підручником (Опрацювання тексту).

Відповіді на запитання

Учитель. Що потрібно було вміти людям, які подорожували? (Орієнтуватися за зірками, знаходити сторони горизонту).

— Які сузір’я були найпершими помічниками для мандрівників? (Великий і Малий Віз)

Робота в парі.
Гра «Хто такий? Що таке?»

Учитель. Я називатиму слова, ваше завдання — обговорити їх у парі та дати відповідь на запитання «Хто такий?» або «Що таке?»

  • Сонце (зірка)
  • Стрілець (сузір’я)
  • Астероїд (небесне тіло)
  • Екватор (умовна лінія)
  • Каденюк (космонавт)
  • Комета (небесне тіло)
  • Орбіта (шлях Землі)
  • Місяць (супутник) 

Перевірка завдання

VІ. Закріплення нових знань, умінь і навичок

Бліц-опитування

— Як називають в Україні нашу Галактику?

— Які небесні тіла входять до Галактики?

— Що таке зорі?

— Що ми називаємо сузір’ям?

— У якому сузір’ї знаходиться Полярна зірка?

— Яка наука вивчає весь світ?

Оцінювання учнів

VII. Домашнє завдання

  1. Опрацювати матеріал підручника на с. 31—34.
  2. Творче завдання: намалювати своє зодіакальне сузір’я та розповісти про його походження.

Використані джерела

  • Комплекс вправ гімнастики для очей. Персональний сайт учителя початкових класів Пушкар Наталії Анатоліївни. URL: https://pushkarnatalia.jimdo.com.
  • Куди веде Чумацький Шлях? URL: https://predmety.in.ua/kudi-vede-chumackij-shlyax/

Алла Івахно, учителька початкових класів Одеського НВК № 13

газета “Початкова освіта”, №8 квітень 2018