Пропонований позакласний захід у формі квесту допоможе учням краще усвідомити причини та наслідки насильства в різних сферах суспільного життя та можливі способи його подолання.

Мета:

  • обговорити проблеми, причини, форми проявів та ознаки різних видів насильства; проаналізувати соціально-правовий та законодавчий аспекти захисту дітей в освітньому середовищі від насильства та жорстокого поводження; проаналізувати форми та методи профілактичної роботи серед дітей і підлітків щодо запобігання та попередження жорстокого поводження з дітьми, аби відвернути факти насильства в суспільстві;
  • проаналізувати сучасний стан законодавства щодо протидії насильству та основи українського законодавства з питань профілактики насильства;
  • формувати навички правомірної поведінки, вміння самостійно ухвалювати рішення, відстоювати власну думку; розвивати мовлення учнів, елементи логічного мислення;
  • виховувати толерантність у ставленні до людей;
  • через проведення конкурсу есе «Молодь проти насильства» та конкурсу малюнків, з’ясувати рівень усвідомлення важливості цієї теми учнями.

Форма заходу: квест.

Обладнання: комп’ютер, текстові матеріали; ілюстрації, Конституція України, Закон України «Про охорону дитинства», Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Конвенція ООН Про права дитини, таблички з назвами рольових груп, папір, олівці (фломастери) для проведення конкурсу малюнків «Ні насильству!», великий агітаційний плакат «Майбутнє Країни без насильства».

Цільова група: учні 9-х класів.

Ніхто не народжується з ненавистю до іншої людини через колір її шкіри, походження чи релігійні погляди.
Люди вчаться ненавидіти.
А якщо вони можуть навчитися ненавидіти, їх можна навчити любити.
Адже любов набагато ближча до людського серця, ніж ненависть.
Нельсон Мандела

Мудра людина не робитиме іншим того, чого вона не хоче, щоб зробили їй.
Конфуцій

Перебіг заняття

І. Організаційна частина
Методичний коментар. Квест проводять на занятті гуртка юних правознавців. Учні мають здійснити віртуальну подорож і проаналізувати сучасний стан законодавства щодо протидії насильству та основи українського законодавства з питань профілактики насильства.

Для проходження веб-квесту учні об’єднуються у 5 команд та обирають певні ролі. Отримавши завдання, школярі за переліком покликань на інтернет-джерела виконують його. Консультантами кожної команди є учні 11-го класу.

Група 1. «Журналісти»
Завдання
Проаналізувати сучасні періодичні видання, проінформувати про проблеми насильства та жорстокого поводження з дітьми в Україні.

Група 2. «Статисти-соціологи»
Завдання
Здійснити соціологічне дослідження означеної проблеми та підготувати статистичний збірник.

Група 3. «Юристи»
Завдання
Охарактеризувати українське законодавство щодо захисту від насильства.

Група 4. «Психологи-аналітики»
Завдання
Ознайомитися з психологічними аспектами проблеми. Підготувати «Дерево насильства».

Група 5. «Піар-менеджери»
Завдання
Підготувати білборд та пам’ятки з теми заняття.

Кожна команда за результатами своїх досліджень створює власний проект і готується до його захисту. Підсумком пошукової роботи має стати узагальнення та систематизація інформації у вигляді презентації, реклами, буклета тощо.На наступному етапі учні обговорюють результати своїх досліджень і формулюють загальний висновок. Оцінюється правильність виконання завдання. Під час презентації досліджень за тематикою виступів команди готують малюнки з теми «Насильству — Ні».

Список корисних лінків
1. Конституція України від 28.06.1996 р. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show (дата зверненя 22.02.2018).
2. Загальна декларація прав людини від 10.12.1948. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_015 (дата зверненя 22.02.2018).
3. Конвенція ООН Про права дитини від 20.11. 1989 р. (зі змінами). URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_021 (дата зверненя 22.02.2018).
4. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 (зі змінами). URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2947-14 (дата зверненя 22.02.2018).
5. Закон України «Про охорону дитинства від 26.04.2001 (зі змінами). URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2402-14 (дата зверненя 22.02.2018).
6. Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2229-19 (дата зверненя 22.02.2018).

ІІ. Основна частина
Учитель. Ми живемо у часи швидких ­змін, тому надзвичайно актуальними є проблеми попередження насильства та жорстокого поводження з дітьми в сучасному суспільстві. Насильство та жорстоке поводження з дітьми є порушенням прав дитини. Це питання проходить крізь усі проблеми сьогодення і є актуальним у житті кожного з нас.

Команда піар-менеджерів приготувала білборд «Майбутнє Країни без насильства». Спільно з усіма учасниками доповнимо його під час заходу цікавою інформацією, це буде наш спільний шлях до «Майбутньої Країни без насильства», адже головне гасло нашого квесту «Ми — проти насильства». Розпочинаємо квест вправою «Дорога». Для того щоб допомогти сформулювати свої сподівання від квесту, тобто усвідомити, про що ви хотіли б дізнатись і на що ви всі сподіваєтесь, проведемо доповнення до нашого білборду-шляху.

Методичний коментар. На білборді зображено дорогу із зазначеними назвами станцій. Учасники отримують стікери у вигляді великих дорожніх камінців для того, щоб записати свої сподівання від квесту. Презентуючи власні очікування, присутні «викладають розмітку до дороги», щоб краще було йти до мети заняття.

Учитель. Отож, розпочинаємо подорож у Країну без насильства.

Станція 1. «Теоретична»
Виступ команди «Журналісти»
Учень 1. Проблема насильства є актуальною, оскільки близько половини опитаних дітей в Україні вважають себе недостатньо захищеними державою від жорстокості, знущання, брутального поводження, викрадення та продажу (від сексуальної експлуатації — 38%, від примусу до підневільної, непосильної, надмірної чи небезпечної праці — 34%, від вживання наркотиків — 43%).

Учень 2. Насильство в сім’ї — серйозна і поширена проблема у світі. Воно впливає на життя дітей і підлітків: третина дітей в Україні щороку спостерігають акти насильства в сім’ї. Діти матерів, що зазнали знущань, у шість разів частіше намагаються покінчити життя самогубством, половина цих дітей мають схильності до вживання наркотиків й алкоголю. Третина підлітків зазнає насилля в інтимних стосунках. Найтиповішими наслідками такої ситуації стають скарги батьків чи вчителів на поведінку дітей: бійки, конфлікти з оточенням, низька шкільна успішність, замкненість тощо. До емоційних проблем таких дітей можна зарахувати: підвищену агресивність, знижений настрій, депресію, тривожність, страхи, нестійкість емоційної системи. Часто батьки скаржаться на психоневрологічні розлади у дітей — безсоння, енурези, а також соматичні — серцево-судинні розлади. Порушення травлення, астму тощо.

Учень 3. Самі діти, які зазнають жорстокого поводження та насильства, звертаються за психологічною допомогою вкрай рідко. Насамперед, це випадки сексуального насильства щодо підлітків, побиття батьками. А ось на вулицю вони тікають дедалі частіше. Це саме ті підлітки, з якими щодня стикається дільничний міліціонер — чи як з правопорушниками, чи як споживачами наркотиків, чи як просто нещасними бездомними дітьми.

Учень 4. Результатом нашої роботи під час підготовки до заходу стали есе та статті у місцевих періодичних виданнях із теми: «Молодь проти насильства», «Стурбованість насильством».

Учитель. Дякуємо команді та запрошуємо до виступу команду «Статисти-соціологи».

Виступ команди «Статисти-соціологи»
Учень 1. За даними громадської організа­ції «Ла Страда — Україна» ­найпоширенішим у сімейних стосунках є психологічне насильство (52%), фізичне насильство (41%), економічне (4%) та сексуальне (3%). Грубість у взаєминах більшість чоловіків і жінок сприймають як норму сімейного спілкування.

Учень 2. Насильство в сім’ї — це не лише українська біда, а проблема світового масштабу. Але в Україні жінки, діти й люди похилого віку страждають від домашнього насильства набагато частіше. На думку експертів, загальна кількість злочинів й адміністративних правопорушень, пов’язаних з насильством у сім’ї, є більшою, ніж усі інші злочини загалом.

За даними Міністерства соціальної політики України:

  • 100—150 тисяч осіб зазнають домашнього насильства щороку;
  • 35% жінок, які потрапляють до лікарні «швидкої допомоги», перебувають там через тілесні ушкодження, пов’язані зі знущанням;
  • 25—40% жінок було побито під час їхньої вагітності;
  • 50% усіх бездомних жінок і дітей пішли жити на вулицю, рятуючись від насильства в сім’ї;
  • майже 100% матерів, які зазнали насильства, народили хворих дітей;
  • 30% самогубств і 60% убивств жінок пов’язані з насильством у сім’ї;
  • 65—95 % тих, хто займається проституцією, зазнали сексуального насильства ще в дитинстві.

Учень 3. Ще трохи статистики.

  • Майже 40% усіх зареєстрованих убивств відбувається саме серед родичів.
  • 95% справ про розлучення спричинені брутальною словесною образою та побиттям жінок.
  • 30—40% щоденних викликів поліції, пов’язані з побутовим насильством.
  • 30% самогубств і 60% убивств жінок, пов’язані з насильством у сім’ї.
  • 69% випадків сексуального насилля над дітьми в Україні здійснюються в домашніх умовах, у неблагополучних сім’ях і над дітьми-сиротами.
  • Діти-жертви в 10 разів частіше здійснюють спроби суїциду, ніж їхні ровесники.
  • На частку членів сім’ї (вітчимів, дядьків, братів, батьків, дідусів) припадає 35—40% зґвалтувань. Ще 40—50% випадків відбувається через друзів сім’ї, що заходять у гості. Тобто у 85—90% випадків злочинець добре відомий дитині, а 10—15% зґвалтувань скоюють незнайомці.
  • (Зазначені вище статистичні дані висвітлюють на екрані).

Учитель. Статистика шокує. І тому, першим кроком до подолання проблеми насильства в родині має стати її усвідомлення, як суспільством загалом, так і кожним окремим громадянином. Адже ця проблема досить часто є прихованою і для суспільства, і для тих, хто є жертвою такого насильства. Необхідно змінювати терпиме, а іноді й байдуже ставлення суспільства до насильства в родині. Це можливо лише за умови проведення широкої просвітницької кампанії, спрямованої на подолання стереотипів у сімейних стосунках і впровадження у суспільну свідомість гуманістичних моральних і культурних цінностей, формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Станція 2. «Юридична»
Учитель. Команда «Юристи» проаналізувала сучасний стан законодавства щодо протидії насильству та основи українського законодавства з питань профілактики насильства.

Виступ команди «Юристи»
Учень 1. Девізом нашої пошукової групи
є висловлювання «Закон один для всіх!». Спробуємо проаналізувати правову базу щодо протидії насильству стосовно дітей та висвітлити основні положення чинного законодавства України з цього питання.

Учень 2. Однією з причин насильства є загальний кризовий стан держави, що, насамперед, позначається на сім’ї, спричиняє падіння її життєвого рівня. Інтереси та проблеми сім’ї, забезпечення здобутку життєво необхідних продуктів і товарів, постійні злидні та різні проблеми погіршують сімейні стосунки як у психологічному, так і фізичному аспектах. Соціально-економічні та політичні зміни, що відбуваються в нашому суспільстві, виявилися надмірними і для молодого покоління. Багато молодих людей відчувають розгубленість перед сьогоденням. Поширилися такі негативні чинники, як грубість у ставленні до старших, учителів і батьків, прояви насильницької поведінки, безпритульність та жебрацтво. А тому загально-соціальне насильство значно залежить від ефективного вирішення в країні соціальних та економічних завдань, що повинно сприяти утвердженню загальних соціальних цінностей, гуманізації морального клімату, реалізації принципів соціальної справедливості.

Учень 3. Для подолання насильства на перше місце серед правових засобів варто поставити формування правосвідомості та правової культури громадян і профілактику правового нігілізму населення України. Основоположні міжнародні документи в галузі прав людини втілили в собі найпрогресивніші ідеї, вироблені людством протягом багатьох століть. У них закріплені головні гарантії гідного існування людини, захисту її прав і свобод. Це Міжнародний пакт про громадянські та політичні права; Міжнародна конвенція про економічні, соціальні та культурні права тощо.

Учень 4. Основний закон держави — Конституція України, зокрема стаття 3, зазначає, що людина, її життя і здоров’я, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Також статтею 28 Конституції України встановлено, що ніхто не може зазнавати катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує його гідність, поводження або покарання. Статтею 10 закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість і захист гідності. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом.

Учень 5. Уперше в національному законо­давстві поняття насильства в сім’ї ­закріплено в законі України «Про попередження насильства в сім’ї» майже 17 років тому. У грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому запропоновано новий підхід (із використанням європейських стандартів) до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві. Новий закон набув чинності 7 січня 2018 року. Під домашнім насильством тепер розуміють будь-яку дію фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь.

Учень 1. У Кримінальному кодексі України визначено види злочинів, пов’язані із жорстоким поводженням з дітьми, зокрема, умисне вбивство дітей; доведення дітей до самогубства; завдання тілесних ушкоджень; побої та мордування; катування; незаконне позбавлення волі або викрадення дитини тощо, які караються від 10 до 15 років позбавлення волі, що свідчить про велику небезпеку цих злочинів.

Учень 2. Сімейний кодекс України також регулює певні правові аспекти з питань насильства в сім’ї. Наприклад, захистом правових органів можуть користуватися мати чи батько, якщо вони зазнають насильства з боку власних дітей; брат чи сестра, якщо вони зазнають насильства з боку дядька чи тітки тощо. Особливу увагу варто звернути і на те, що норми законодавства стосовно протидії насильству та захисту дітей від жорстокого поводження поширюються не лише на батьків, а й на осіб, які їх замінюють, а саме: на опікунів, піклувальників, усиновителів, батьків-вихователів і прийомних батьків.

Учень 3. Однак, якщо проаналізувати сучасний стан національної судової практики, то можна зазначити, що тут є невеликий досвід щодо вирішення проблем насильства над дітьми, адже дуже часто дії тих, хто вчинив насильство, кваліфікують як кримінальні, так і цивільні правопорушення, що додає серйозних розбіжностей у застосуванні норм і, зі свого боку, призводить радше до ускладнення процедури доведення наявності фактів насильства, ніж дає підстави для протидії чи запобігання.
(Виступ команди супроводжується презентацією).

Станція 3. «Захисна»
Виступ команди «Психологи-аналітики»
Учень 1. Спробуємо уявити і намалювати насильство у вигляді дерева, щоб побачити проблему візуально. У «Дереві насильства» корені символізують його причини, стовбур — саму проблему насильства. Гілки «Дерева насильства» — це конкретні форми, в яких здійснюєтьсянасильство щодо дитини, а листя та плоди — це наслідки насильства, які виявляються в поведінці дитини.

Учень 2. Фізичне насильство — завдання фізичних ушкоджень, а також залучення дітей до вживання алкоголю й наркотиків. У деяких сім’ях як дисциплінарний захід використовують різні види фізичного насильства — від потиличників до ляпасів і шмагання ременем. Необхідно усвідомлювати, що фізичне насильство — це фізичний напад, що завжди супроводжується словесною образою та психічною травмою. Що, без сумніву, є прямим порушенням прав і свобод людини, дитини зокрема.

Учень 3. Психологічне насильство (емоційне) — відсутність любові та уваги до дитини, приниження її людської гідності, грубість.

Учень 4. Економічне насильство — нехтування (зневажання основних потреб дитини) — відсутність належного забезпечення основних потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, медичній допомозі через низку об’єктивних причин (бідність, психічне захворювання, недосвідченість), а також без них.

Учень 5. Сексуальне насильство — використання дитини дорослим або іншою дитиною для задоволення сексуальної потреби, а також залучення до дитячої проституції, зокрема з використанням порнографічної літератури, фотографій, кінофільмів для отримання прибутку.

Учень 1. Зверніть увагу на багаторівневість причин і наслідків насильства в таких сферах: суспільство, сімейні стосунки й індивідуальні особливості людей. Потрібно запам’ятати, що вирішення проблеми насильства означає знищення її коренів. «Якщо ти віднайдеш у своєму серці турботу про когось іншого, ти досягнеш успіху» (Майя Енджелоу).

Метод «Гронування»
Завдання. Визначте, що на вашу думку є насиллям у сім’ї? (Відповіді учасників фіксують стікером).

Прогнозовані відповіді
Насиллям у сім’ї є:

  • знущання над дитиною;
  • побиття;
  • завдання шкоди здоров’ю;
  • залякування дитини;
  • порушення її статевої недоторканості;
  • навіювання страху;
  • перебивання дитини під час розмови;
  • ізоляція дитини;
  • контроль (обмеження) доступу до спілкування з ровесниками;
  • ігнорування дитини;
  • незадоволення основних потреб;
  • використання дитини як засобу економічного торгу;
  • погроза залишити дитину;
  • погроза фізичною розправою;
  • поводження з дитиною як із прислугою;
  • відмови в поінформуванні про важливі рішення сім’ї.Виступ команди «Піар-менеджери»
    Презентація пам’ятки 1 (додаток 1)

    Метод «Гронування»
    Завдання. Визначте, що на вашу думку, є насиллям на вулиці щодо дітей?

    Прогнозовані відповіді
    Насиллям на вулиці щодо дітей є:

  • фізичне насилля: грабіж, розбій, побиття, примусова праця тощо;
  • моральне насилля: образи, приниження честі та гідності;
  • злочини проти власності: грабіж, вимагання;
  • сексуальне насилля: проституція, зґвалтування, розбещення.
    Презентація пам’ятки 2 та пам’ятки 3

    ІІІ. Завершальна частина
    Підбиття підсумків конкурсу малюнків «Ні насильству!»
    Обговорення епіграфів заняття

    Вправа «Очікувані результати»
    Учитель. Для того щоб підбити підсумки квесту, в «автомобілях» (картках) стисло напишіть, що ви зрозуміли, які важливі «Пам’ятки» стануть для вас головними в подорожі на ім’я «життя».

    Озвучте ваші думки і прикріпіть ваш «автомобіль» на «дорогу» (білборд). Свої міркування розпочніть із таких формулювань:
    «Майбутнє без насильства можливе, якщо…»;
    «Щоб подолати насильство вже сьогодні, потрібно…»;
    «Насильство призводить до.., а доброта — до…»;
    «Майбутнє без насильства можливе, якщо…».

    (На завершення заняття кожен з учасників отримує буклети з пам’ятками).

Контент тутПам’ятка 1. «Поради учнів своїм одноліткам» 1. Твої права у сім’ї в нашій державі захищають Конституція України, Сімейний кодекс України, Цивільний кодекс України. 2. Будь поінформованим і нагадуй батькам про свої права. 3. Намагайся завжди шукати порозуміння з батьками. 4. Не соромся звертатися по допомогу до кваліфікованих спеціалістів, учителів, психологів, працівників прокуратури, кримінальної міліції у справах неповнолітніх. 5. З 14 років ти маєш право особисто звернутися в суд щодо порушень твоїх прав батьками.
Пам’ятка 2. «Поради учнів своїм одноліткам. Як запобігти насиллю на вулиці» 1. Не ходити самому вулицями у вечірній та нічний час. 2. Не спілкуватися з незнайомими особами. 3. Не виставляти напоказ коштовні речі (прикраси, мобільні телефони, гроші). 4. Не вживати алкогольні, наркотичні засоби (це призводить до втрати самоконтролю). 5. Не провокувати власною поведінкою інших. 6. Якщо ти став свідком правопорушення, варто обов’язково звернутись до правоохоронних органів і надати їм інформацію про це. Так ти вбережеш себе й інших людей від того, щоб стати жертвою.
Пам’ятка 3. «Як зупинити насильство» 1. Уникай ситуацій, які можуть призвести до насильства. 2. Говори спокійно та впевнено. 3. Дай агресору можливість зупинитися. 4. Відійди набік. Це не ознака слабкості! 5. Не прагни помсти ворогам. Умій просити пробачення. 6. Попроси допомоги. Це не ознака слабкості чи боягузтва!
Пам’ятай! Ти маєш право відмовитися робити те, до чого тебе примушують силою або образливими, злими словами. Ми схожі, але всі різні. Твоя власність належить лише тобі. Ти маєш право на допомогу.

 

Лілія Волянюк, учителька історії та правознавства Борщівської ЗОШ I—III ст.
Лановецького р-ну, Тернопільська обл.

газета “Історія України”, №10 травень 2018