За основу проекту взято відносини між банком та клієнтом. Виражаються вони в укладанні договорів, залученні інвесторів, отриманні кредитів, сплаті відсотків тощо. У будь-якій фінансовій структурі рух грошей, цінних паперів не відбувається без укладання договору чи отримання кредиту, а для того клієнтові потрібно підписати відповідні документи. Саме договори і є ключовими в цьому навчальному проекті. За матеріалами однойменної книжки «Проекти. Початкова школа» В. Є. Алєксєєва (Київ: «Видавничий дім «Перше вересня», 2018).

ІДЕЯ ПРОЕКТУ

Проект довготривалий, тому під час роботи підписують чимало договорів. Що це за «документи»? Кожен договір складається з певних пунктів, але цими пунктами є не просто умови договору, а тексти самостійних, домашніх, контрольних робіт на різних уроках або умови поведінки в класі, удома, на вулиці за певний період часу.

Проект — це банк (приміщення класу), голова банку (учитель) і клієнт (учень). Банк пропонує свої послуги кожному клієнтові (учитель — учневі). До послуг входитьнадання кредитів (умовні фінансові одиниці), продаж цінних паперів (записники, альбоми, зошити для малювання тощо), товарів (іграшки), курси (проведення цікавих уроків) на теми «Заощадження», «Цінні папери», «Фінансове виховання» тощо. Обіг коштів справжній, але валюта несправжня, а іграшкові кошти різних номіналів.

Проект охоплює всі можливі етапи освітнього процесу загалом: пізнавальна активність; навчання; робота з батьками; виховна робота; позакласна робота; проектна робота; трудова діяльність; творча робота.

Мета:

  • зацікавити дітей до вивчення того чи іншого предмета (до початку організації проектної роботи визначитися, які предмети будуть залучені до діяльності);
  • ознайомити з поняттями: підприємець, бізнес-план, договір, аукціон, торги тощо.;
  • розвивати вміння стратегічно розглядати різні фінансові пропозиції (коли банк пропонує певні умови, учень (клієнт) повинен обдумати, чи будуть ці умови для нього вигідні); формувати навички самостійного ведення обліку грошей;
  • виховувати фінансову грамотність;

Обладнання: картки, таблиці, папки для кожного учня.

За провідною діяльністю: практико-орієнтований.

За галуззю: інтегрований.

За змістом: надпредметний.

За складом учасників: учні класу та їхні батьки.

За кількістю учасників: колективний.

За тривалістю виконання: довготривалий.

Цільова аудиторія: учні 3—4-х класів.

Етапи проведення

І. Організаційний етап

Розроблення основних ідей, констатація вивченості проблеми, збирання й аналіз даних, обґрунтування актуалізації, формулювання гіпотези, визначення проблеми.

Ідея проекту

Урізноманітнення освітнього процесу, залучення батьків до освітнього процесу, зацікавлення учнів під час вивчення тієї чи іншої теми, виховання фінансової грамотності.

Вивченість проблеми

Після завершення проекту діти з легкістю засвоять програмний матеріал із різних предметів, ознайомляться з основними поняттями фінансової грамотності.

ІІ. Підготовчий етап

На етапі підготовки до проекту потрібно скласти: договір (додаток 1), анкету-заяву (додаток 2). Договір максимально наближений до справжнього та є складним для сприймання й розуміння учнями. Тому важливо послідовно прокоментувати й обговорити з дітьми кожен із пунктів, а також залучити вдома батьків до обговорення. Анкета-заява частково заповнена. Вільне місце призначене для написання завдань учителем (вклеювання роздрукованих завдань) відповідно до вивчення теми на час роботи в проекті. Завдання можуть бути як математичного змісту, так і написання твору або розповіді (на розсуд учителя). Також до заяви можна додати окрему картку із завданнями.

ІІІ. Етап реалізації проекту

На початку проекту дітям пропонують ввести його в дію. Запитують їхню думку з приводу проекту. Найперше відбувається ознайомлення з поняттям «банк» у формі бесіди (додаток 3). (Можна запланувати екскурсію до банківської установи). Після проведення бесіди й роз’яснення, що таке банк, учитель пропонує дітям проект, де вони підписуватимуть договори, угоди й отримуватимуть гроші (додаток 4). Пояснюють, що діти матимуть змогу брати кредити в банку й класти гроші на депозит. На певних етапах навчального проекту (на розсуд учителя — щотижня, щомісяця) проводять аукціон, де діти на зібрані гроші можуть придбати щось для себе. Питання аукціону узгоджують із батьками. За погодженням батьків, аукціон забезпечують іграшками, канцелярією, настільними іграми (усім, що може зацікавити дитину).

Найперше дітям потрібно підписати договір (додаток 1). Із цим договором потрібно ознайомити й батьків учнів і залучити їх до співпраці. До договору додають заяву, що потрібно не лише заповнити, а й виконати всі завдання, зазначені в заяві (завдання можуть бути як на окремих картках, так і прописані на самій заяві. Завдання — це самостійна робота з будь-якого предмета, обраного вчителем, що є плановою та згідно з календарним плануванням). Тобто дитина не просто виконує самостійну роботу з того чи іншого предмета, а робить це зацікавлено й уважно, адже від цього залежить, чи матиме справу з учнем «банк» чи ні.

У разі, якщо дитина неправильно виконала те чи інше завдання, їй надають консультацію (допомога вчителя або батьків) і пропонують ще раз попрацювати над самостійною роботою або підписує заяву вчитель за умови, що надалі дитина буде уважніша під час вивчення певної теми.

Зберігають документи так, як у банку — на кожного клієнта (учня) заводять окрему папку. Договори, заяви та інші папери можна зберігати як у двох екземплярах (один в учня, інший в учителя), так і в одному (лише у вчителя). Щоб економити папір (екологічне виховання) дітям пропонують варіант ведення однієї папки, але наголошують, що з банком завжди підписують два однакові документи (копії, екземпляри), де один зберігається в клієнта, інший — банк. Папки зберігають у приміщенні банку (у класі) до завершення навчального проекту.

Після всіх основних операцій (підписання договору, заяви) навчальний проект вважають розпочатим (за умови, що всі діти беруть у ньому участь). Надалі кожна самостійна й контрольна робота — заява на отримання коштів (домашні завдання, творча робота, власні ініціативи дитини). Якщо учень виконав абсолютно все правильно, банк як заохочення дарує клієнтові (учневі) певну суму грошових одиниць без умови на повернення. Наприклад, 10 балів — 10 умовних доларів, 11 балів — 20 умовних доларів, 12 балів — 30 умовних доларів. Якщо дитина припустилася помилки, їй пропонують або доопрацювати самостійно й переписати роботу, або кредит із відсотком на повернення. Якщо учень (учениця) обрали кредит, то банк (учитель) висуває пропозицію творчої роботи чи власної ініціативи на виконання тієї чи іншої роботи. Тобто, якщо дитина не має змоги вивчити матеріал для виконання роботи на високий бал, то їй пропонують інші види робіт (проконтролювати чергування в класі, намалювати малюнок на виставку, вивчити вірш, домовитися з однолітками про спільну роботу, тощо). Якщо дитина погоджується, то банк стягує не відсотки (гроші), а зважає на результати роботи.

Наприклад, учениця написала самостійну роботу на 8 балів. Результат не поганий, але за умовами можливий лише кредит (оплата від 10 балів). Учениця погоджується на кредит, тоді банк дає завдання намалювати малюнок на загальношкільну виставку. Учениця малює малюнок і бере участь у виставці, за це банк виплачує грошову винагороду в мінімальному розмірі (10 умовних доларів) без відсотків та повернення. Перед початком аукціону проводять бесіду, де пояснюють, що це і як відбувається (додаток 3 на с. 52—60). Аукціонів, на розсуд учителя, може бути декілька, але обов’язково завершенням навчального проекту повинен бути аукціон, де дітям пояснюють, що він останній і є змога
витратити всі кошти, адже далі вони не принесуть користі.

Додатково банк надає послуги — бесіди про фінансову грамотність. Цей процес відбувається у формі лекцій. Банк попереджає клієнтів, що певної дати буде проведено навчання фінансової грамотності. Теми лекцій: «Бізнес-план» (додаток 3), «Підприємець» (додаток 3).

Встановлюють обов’язкові правила поведінки під час освітнього процесу. За хорошу поведінку як на уроках, так і на перервах і після уроків банк заохочує клієнта певною сумою грошових одиниць, під час порушення правил — стягують штрафи. Правила поведінки, заохочувальну суму коштів і суму штрафів встановлює учитель разом із дітьми на початку проекту. Для участі батьків у житті класу й школи банк пропонує акції й пропозиції: підготувати сумісний творчий номер, організувати екскурсію, провести урок під час самоврядування в школі, організувати й провести
виховний захід тощо.

IV. Презентація

Проект «Банківська система» не передбачає презентації результатів, тому немає етапу «Презентація проектного
продукту».

V. Рефлексія (додаток 5)

Додаток 1

Публічна пропозиція ГО
«School — БАНК»
на укладання Договору про співробітництво

Відповідно до статті 1 Поурочного кодексу Громадська організація «School — БАНК» оголошує Публічну пропозицію на укладання Договору про співробітництво:

  1. З можливістю отримувати задоволення від навчання, брати участь в акціях на 10, 11 та 12 балів із будь-якого предмета («School — БАНК» бере на себе відповідальність лише за офіційно затверджені за ним предмети).
  2.  З можливістю збільшення позитивних емоцій, поліпшення бажання відвідувати установу, з якою укладено договір.
  3. З можливістю долучати до співпраці з «School — БАНК» своїх батьків.
  4.  З можливістю отримувати кредитні кошти, накопичувати їх і витрачати на цінні товари.
  5. З можливістю вивчення таких тем: «Заощадження», «Цінні папери», «Фінансове виховання».
  6.  З можливістю співпраці з провідними банка-ми-партнерами.
  7.  З можливістю додавати власні можливості.

Публічна пропозиція Банку набирає чинності з дати її офіційного оприлюднення Головою Банку _______________
та діє до моменту згоди всіх учасників навчального процесу. У разі відмови одного чи більше учасників навчального процесу від підписання угоди, пропозиція автоматично переходить на етап удосконалення до установ-конкурентів,
що негативно вплине на подальший розвиток фізичних осіб.

1. ЗАГАЛЬНІ УМОВИ

1. 1. Співробітництво здійснюють на умовах та в порядку, визначеному цим Договором для збільшення мотивації до навчання й поліпшення бажання вчитися. На вимогу Банку особа-працівник (далі — учень) зобов’язаний виконати завдання анкети-заяви й надати банку, впевнившись у правильності їх виконання. У разі не надання Учнем такої заяви, або свідомо неправдиво заповнивши її, Банк ініціюватиме позов до Батьків (вища судова інстанція), щоб з’ясувати причини такої поведінки Учня, або відмовляє Учню в його обслуговуванні.
1.2. У разі, якщо Учень підписав Договір, він автоматично погоджується на вилучення чи самостійно надає за запитом Банку такі предмети: щоденник, робочий зошит, підручник, цінні папери (чернетки, записнички, папірці із секретними даними).
1.3. Після підписання Договору на умовах, викладених у цьому Договорі, особа стає стороною за цим Договором і зобов’язана виконувати всі обов’язки, що передбачені для сторони цим Договором.
1.4. Відносини Сторін за цим Договором ґрунтуються на принципах ділового співробітництва.

2. ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

2.1. Банк зобов’язаний:
2.1.1. Розглядати заявки на видачу кредитів Учням для придбання Цінних Товарів і самостійно приймати рішення про надання або про відмову в наданні кредитів Учням згідно з кредитною політикою Банку й чинними правилами Банку щодо надання кредитів.
2.1.2. Банк не має права відмовити Учню в наданні кредиту без пояснення причин.
2.1.3. У разі прийняття позитивного рішення щодо надання кредиту Учню, надати Учню два примірники договору з особистим підписом голови Банку.
2.1.4. Постійно інформувати Учня про нові акції, пропозиції, рішення.
2.1.5. Учню, який підписав договір, видати стартовий капітал у розмірі 300 грошових одиниць на благодійній підставі.

2.2. Учень зобов’язаний:
2.2.1. Дотримувати усіх правил поведінки в приміщенні Банку. У разі порушення поведінки Банк має право підняти відсоткову ставку до суми кредиту, отриманою Учнем від Банку.
2.2.2. Стежити за своїм зовнішнім виглядом і змінним одягом, коли перебуває в приміщенні Банку за умовами орендодавця приміщення. У разі недотримання цього зобов’язання, Банк відмовляє в будь-якій послузі Учню в розмірі «один раз».

2.2.3. Поважати думку колеги-партнера. У разі насмішок, приниження одне одного будь-ким з Учнів, Банк відмовляє в співпраці такому Учню в розмірі «два дні».
2.2.4. У разі підписання угоди прислухатися й виконувати всі можливі побажання Банку, що відповідають чинному законодавству Повсякденного кодексу.
2.2.5. Активно користуватися послугами Банку. У разі пасивності Учня більше п’яти робочих днів Банк має право збільшити відсоткову ставку цьому Учню.
2.2.6. У разі фізичного насилля обов’язково й негайно повідомити голову Банку. На Учня, який ініціював випадок фізичного насилля, накладають штраф у розмірі конфіскації 50% заощаджених коштів.
2.2.7. Фінанси отримані від Банку чи заощаджені, зберігати в недоступному для інших установ місці, витрачати їх раціонально, послідовно до того, як Банк проводитиме тренінги та бесіди щодо економії. Банк залишає за собою право змінювати, робити поправки в цьому Договорі протягом усього часу роботи Банку.

___________________                                                                                                                                              _____________
                 ПІБ                                                                                                                                                                                   Підпис

Додаток 2

Анкета-заява

Я, ________________________________________________, маю бажання співпрацювати з Громадською
організацією «School — БАНК».
(Подати заяву на розгляд можна лише після виконання всіх завдань, що нижче).
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Додаток 3

Інформація
для проведення бесіди
«Банк»

Словник пояснює, що банк (від італ. banco — лавка або стіл) — кредитно-фінансова установа, що здійснює грошові розрахунки, акумулює кошти й інші цінності, надає кредити й здійснює інші послуги за фінансовими
операціями.

Банк — це як звичайний магазин, але товари — це гроші. Банк продає клієнтові гроші за вищою ціною, ніж купив.

Тобто клієнт А позичив банку для користування свої 1000 грн, за що банк поверне йому через місяць (чи інший термін) 1050 грн. Клієнт А отримає дохід 50 грн. У цей час банк дає іншому, клієнтові Б ці ж самі 1000 грн, але з умовою, що через місяць буде повернуто 1100 грн. З них банк віддасть клієнту А 1050 грн, а собі залишить 50 грн доходу.

Коли клієнт дає банку свої гроші, це називають депозитом. Коли банк дає гроші клієнтові, це називають кредитом. Банк може купувати й продавати не лише гроші, а й цінні папери (акції, векселі) та метали (золото, срібло). Усі операції між клієнтом та банком супроводжують відповідні документи (заява, договір, угода). Тобто клієнт не отримає грошей від банку, чи навпаки, банк не отримає грошей від клієнта не підписавши відповідних документів.

Інформація
для проведення бесіди
«Аукціон»

Аукціон (від лат. auctio — збільшення) — спеціально організований і періодично діючий ринок продажу товарів, майна з публічного торгу покупцеві, який запропонував найвищу ціну. Може проводитися як зібрання продавців і покупців в одному місці, так і в Інтернеті, що називають онлайн-аукціоном.

Аукціон — це звичайні торги, але з певними правилами. Напередодні аукціону організатори обов’язково оголошують (роблять рекламу), що саме буде продаватися на аукціоні. На аукціоні може продаватися будь-що (іграшки, монети, автомобілі, квартири, цінні папери, предмети історичного значення, колекційні предмети тощо).

Аукціон проводять в одній залі. Усі, хто хоче придбати те, що продаватимуть, приходять на аукціон у заздалегідь зазначений час. Організатор аукціону виставляє для продажу кожен товар по черзі. Наприклад, продається колекційна ручка, монети часів козацтва, картина відомого художника. Для продажу виставляють у зазначеному місці (у залі проведення) колекційну ручку. Лише після продажу ручки на те ж місце кладуть монету і т. д. Кожен товар має початкову ціну. Наприклад, початкова ціна колекційної ручки 500 грн. Хто хоче придбати ручку — піднімає вгору свій номер (номери видають кожному перед входом у приміщення проведення аукціону. Також кожен ставить підпис у паперах перед входом навпроти номерка, що йому видали). Якщо охочих декілька, то кожен по черзі піднімає ціну. Тобто ручку мають бажання придбати Амвросій Віталійович та Геннадій В’ячеславович. Відбуваються торги — оголошують, що мінімальне підняття ціни — 50 грн. Тоді Геннадій піднімає номерок (це означає, що він віддає 550 грн за ручку, адже початкова ціна 500 грн). Відповідно Амвросій думає, чи готовий він підняти ціну. Якщо готовий — підіймає свій номер, і це означає, що він готовий придбати ручку вже за 600 грн. І так далі, поки один з охочих не вирішить, що це дорого або просто відмовиться. Тобто Амвросій підняв ціну до 600 грн, Геннадій вирішив, що не буде збільшувати ціну, а це означає, що колекційну ручку отримає Амвросію за 600 грн. У разі, коли ніхто більше не підіймає номерок, ведучий торгів говорить «Продано!» і зазначає в себе якому номерку продано ручку.

Зазначати номерок якому продано товар потрібно тому, що відразу товар не віддають клієнтові. Торги продовжують доти, доки не продадуть усі товари (або взагалі ніхто не захоче купувати те чи інше). Після завершення торгів кожен може зайти в зазначений кабінет, отримати свою покупку й розрахуватися за неї.

Інформація
для проведення бесіди
«Підприємець»

Приватний, означає власний. Тобто підприємець, це той, хто має власну справу й особисто вирішує всі питання її ведення. Наприклад, чоловік відкрив власний магазин продажу взуття. Він і буде приватним підприємцем. Робота лікаря — лікування, а робота підприємця — підприємницька діяльність.

Не завжди потрібно мати великі заощадження (збереження грошей), щоб відкрити власну справу. Головне — ідея. Якщо ідея бізнесу (здебільшого ведення підприємницької діяльності означає ведення бізнесу) прибуткова (може в майбутньому приносити дохід), то є інші підприємці або просто люди, які позичають гроші для реалізації ідеї (позику можна оформити і в банківській установі). Проте повертати потрібно в більшому розмірі.

Інформація
для проведення бесіди
«Бізнес-план»

Кожен приватний підприємець чи бізнесмен перед початком своєї роботи складає план, мету, цілі та завдання
реалізації своєї ідеї. У цій професії потрібні точність, уважність, кмітливість, передбачливість. Нині можна зустріти
дуже багато людей, які займаються приватним підпри- ємництвом. Але це не та професія, на яку обов’язково потрібно вчитися, щоб отримати відповідну професію. Приватним підприємцем може бути будь-хто, кому виповнилося 18 років. Іноді трапляються випадки, коли займаються власною справою (приватною) діти. Звичайно, дитина жодним чином не може оформити справу офіційно, як підприємницьку діяльність. Для оформлення необхідні паспорт громадянина, який отримують лише в 14 років та ідентифікаційний код. Та зважаючи на вільний доступ до мережі Інтернет будь-хто може продавати, купувати, придумувати, пропонувати та інше. Тобто, дитина, яка має чудову ідею по сортуванню сміття має змогу в будь-який спосіб запропонувати оригінальний спосіб у мережі Інтернет чи обговорити з друзями та запропонувати дорослим. У результаті, якщо ідея дійсно корисна та прибуткова, з допомогою дорослих можна приступати до її реалізації. Так дитина не офіційно може називатися приватним підприємцем. Ось, наприклад, історія про хлопчика, який заробив не малі гроші на сортуванні сміття:

«Він — президент компанії «Переробка сміття Раяна». Раяну Хікману — 7 років. Він почав сортувати й переробляти сміття, відколи йому виповнилось 3,5 роки. Сміття він бере в сусідів і власних клієнтів. Сам його сортує і миє, а потім везе на фірму з вторинної переробки. За майже чотири роки свого бізнесу Раян віддав на переробку 251 тисячу банок і пляшок. І заробив на цьому 21 тисячу доларів.

— Що я роблю? Не дозволяю пляшкам і банкам потрапити в океан, щоб зберегти довкілля. Думаю, багато молодих людей, таких як я, повинні почати переробляти сміття — говорить хлопчик. — Батьки хотіли, щоб я збирав гроші на коледж. Але я хочу їх витратити на сміттєвоз. Почати власний бізнес не так важко.

Виручені кошти передає Тихоокеанському центру морських ссавців. Хлопчик також продає футболки з лого свого бізнесу. Нині це майже 5 тисяч доларів». Гадаю ця історія дає чітко зрозуміти, що все в житті можливо, варто лише мати бажання та не лінуватися.

Якщо справа потребує чіткого плану, для цього необхідно написати бізнес-план. Один зі зразків ви можете переглянути, аби зрозуміти, як це відбувається на практиці.

Приклад бізнес-плану магазину квітів

Що потрібно врахувати під час складання бізнес-плану магазину квітів:

  • вибір приміщення;
  • орендна плата;
  • організаційні питання;
  • вибір постачальника квіткової продукції, витратних матеріалів, супутнього товару.

Закупівля обладнання: стелажів, прилавків, освітлювальних приладів, холодильних установок, витратних
матеріалів.

Квітковий бізнес може приносити як великий прибуток, так і великі збитки. Потрібно ретельно вивчити умови й терміни зберігання кожного виду квітів. Порушення технології зберігання може призвести до краху квіткового бізнесу.
Вважається, що квітковий бізнес один із найбільш прибуткових. Націнки на них складають до 300%. Однак у силу того, що квітка — річ тендітна і ніжна та швидко псується, то від такої націнки залишається приблизно половина. Є речі, які не можуть змінити ні час, ні ситуація у світі. Люди закохуються, юнаки дарують своїм дівчатам квіти за будь-що, тільки тому, що це приносить задоволення їм обом. Раз на рік кожна людина святкує свій день народження, і гості дарують йому в цей день багато квітів. Немає таких свят, які обходяться без квітів. Ювілеї, весілля, випускні бали, безліч інших свят потребують святкового оформлення квітковими композиціями. А коли є попит на квіти, є й пропозиція. Продавати квіткову продукцію магазин може різними способами:

••безпосередньо в магазині;
••через Інтернет.

Проектування магазину квітів

Оформити магазин так, щоб люди приходили сюди звідусіль не тільки побачити шедевр мистецтва в кольорах, але й купити унікальну квіткову композицію для свого свята. Постійно шукати потенційних покупців у своєму регіоні. Для цього можна використовувати друковану рекламу, поштову розсилку та Інтернет.

Цілі квіткового магазину:

  • досягти доходу в перший рік функціонування
  • поставити ціни так, щоб прибуток не опускався нижче
    15—20%

Бізнес-мета квіткового магазину: доставка квітів до будинку, на будь-яке значиме свято має стати одним із напрямів квіткового бізнесу.

Опис квіткового бізнесу: площа приміщення під магазин може бути невеликою — 10 кв. м, розміром із кіоск.

Зовнішній вигляд магазину за оцінками фахівців привертає 35% усіх відвідувачів магазину. Тому створення затишної атмосфери в квітковому магазині повинно вигідно відрізняти його від інших подібних закладів. Потрібен простий, але сучасний дизайн інтер’єру з великою кількістю світла і підсвічування для освітлення квіткових композицій. Великі світлі вікна повинні бути вільними та легкодоступними, щоб люди могли спостерігати з вулиці квіткову галерею. Різноманітність кольорів та квіткових композицій має вражати уяву клієнтів.

Орендна плата за приміщення під квітковий магазин тим вище, чим більше площа магазину. Тому магазин квітів на стадії становлення потрібно підбирати з урахуванням фінансових можливостей. Зазвичай банки не дуже охоче дають кредити для малого бізнесу на стадії його формування. Пізніше можна буде використовувати цю можливість для розширення бізнесу.

Розташування квіткового магазину

Квітковий магазин повинен знаходитися в людному місці, бути зручним для клієнтів, з безкоштовним паркуванням для машин. Для успішного розвитку квіткового бізнесу, у бізнес-плані потрібно приділити велику увагу і врахувати:

  • асортимент квіткової продукції магазину;
  • оцінки продажів;
  • аналіз поточного асортименту продукції;
  • конкурентні дослідження;
  • політику цін;
  • рекламу і просування;
  • фінансовий план бізнес проекту магазину квітів.

Власні оборотні кошти повинні бути достатніми, щоб покрити витрати другого місяця функціонування квіткового магазину. Холодильні установки повинні бути покриті для довгострокових активів. Організаційні витрати складають зазвичай 12% від витрат довгострокових активів.

Якщо брати в оренду невеликий магазин розміром приблизно близько 20 кв. м або павільйон, то його оренда обійдеться приблизно в 5000 гривень. Кількість продавців — 3 та один у нічну зміну. Мінімальна зарплата кожного — 150 гривень у день. Магазин може працювати цілодобово. У нічну зміну продавцям платять — від 200 гривень. Разом на зарплату 4 продавцям піде 750 гривень за добу. За 30 днів — 22000 гривень. Устаткування обійдеться приблизно в 10000—20000 гривень. Кожен продавець за зміну зобов’язаний продати від 10 букетів. Кожен букет обійдеться покупцеві в 130 гривень. Кожен продавець повинен здати 1300 гривень щодня, множимо на 4 продавця, виходить виручка магазину за добу — 5200 гривень. Виручка за місяць — 156000. Неважко із цієї суми відняти орендну плату та вартість обладнання.

Додаток 4

дол

дол2

Додаток 5

Рефлексія

Прізвище ___________________________________________ Ім’я _____________________

1. Банк — це …
…А кредитно-фінансова установа
…Б магазин
…В кімната відпочинку

2. Договір — це…
… А місце для нотаток
… Б записник
… В офіційний документ

3. Бізнес-план — це…
… А щоденник підприємця
… Б план роботи для реалізації ідеї
… В договір

4. Визначи рядок у якому перелічено цінні метали.
… А залізо, алюміній, мідь
… Б залізна руда, фосфор, нафта
… В золото, срібло, платина

5. Що роблять на аукціоні?
… А продають та купують
… Б спілкуються
… В відпочивають

6. Хто може бути приватним підприємцем?
… А лише діти
… Б лише чоловіки
… В будь-хто, кому виповнилося 18 років

7. Кредит — це коли клієнт…
… А підписує договір
… Б позичає гроші в банку на власні потреби
… В позичає банку власні гроші, за що отримує відсотки

8. Депозит — це коли клієнт…
… А позичає банку власні гроші, за що отримує відсотки
… Б позичає гроші в банку на власні потреби
… В спілкується з працівником банку

9. Щоб стати приватним підприємцем необхідно мати вищу освіту?
… А так
… Б ні

10. Для успішного ведення бізнесу необхідно…
… А мати заощадження
… Б мати відповідну освіту
… В мати чудову ідею