Нині більшість українських педагогів мають власний сайт чи блог, де розміщують корисну та цікаву інформацію для учнів, батьків. Який має бути профіль учителя в соціальних мережах? Яку інформацію можна розміщувати, а яку — ні? Ці поради стануть у пригоді вчителям, які мають власний блог чи зареєстровані в Twitter, Facebook або будь-якій іншій соціальній мережі.

ПОРАДИ ВІД РОССА МАКГІЛА ЩОДО ВЕДЕННЯ СТОРІНКИ В СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ

Британець Росс МакГіл дає кілька порад щодо того, як поводитися в мережі. Він сам — старший учитель, який працює у школі в Північному Лондоні, відповідальний за поліпшення якості викладання й навчання у своїй школі, автор одного з найпопулярніших блогів для вчителів у Британії.

Росс має багато нагород, зокрема у 2015 р. увійшов до рейтингу 500 найвпливовіших британців. Його часто запрошують виступати на національних конференціях щодо розвитку освіти, він постійно дає коментарі в різні газети щодо освітньої політики.

Порада 1. Налаштуйте персональну сторінку в соціальній мережі так, щоб вона виглядала професійно.

Порада 2. Захистіть свою приватну інформацію.

Порада 3. Перед тим, як щось опублікувати, поставте собі запитання: «Як би я на це відреагував, якби був татом чи мамою одного з учнів?»

Порада 4. Будьте прикладом для своїх учнів — покажіть їм, як потрібно себе поводити в мережі.

Порада 5. Виважено ставтеся до розміщення особистих фото. Пам’ятайте, що їх бачитимуть колеги, учні, батьки.

Порада 6. Захистіть свої паролі — не дозволяйте учням користуватися вашими гаджетами чи заходити на особисту сторінку.

Порада 7. Попросіть друзів і родичів не позначати вас на тому, що може скомпрометувати вас як професіонала.

Порада 8. Пишіть на теми, які стосуються вашої професійної діяльності — це демонструватиме ваш професіоналізм і знання предметної галузі.

Порада 9. І наостанок пам’ятайте, що соціальні мережі мають неймовірну силу: вам потрібно чимало років, щоб вибудувати професійну репутацію, але достатньо кількох секунд, щоб її зруйнувати. Приймати ці поради чи ні — кожен педагог вирішує для себе сам. З одного боку, учитель така сама людина, як і всі інші. З іншого — так сталося, що до нього прикута пильна увага багатьох людей, (іноді навіть тих, кого це абсолютно не стосується). Так чи так, існують загальні правила етикету щодо поводження в мережі Інтернет.

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА СПІЛКУВАННЯ В ІНТЕРНЕТІ

Правило 1. Пишіть тему листа

Якщо надсилаєте комусь електронний лист, візьміть за правило писати в рядку «Тема» кілька слів, адже адресат може отримувати сотні листів на день. Указавши тему, ви можете бути впевненими, що ваше послання буде помічено та не втрачено серед інших повідомлень.

Правило 2. Не зловживайте смайликами

В електронній комунікації знаки пунктуації «відтіснені» смайликами, які наповнюють текст емоціями й інтонацією автора. Однак зловживати ними не варто, адже вони є лише «приправою до основної страви». У діловому листуванні смайлики зовсім недоречні.

Правило 3. Анонімність — не означає безкарність

Інтернет хороший тим, що можна дозволити собі зберігати анонімність. Але навіть під маскою не варто ображати людей, публікувати чужі записи або особисте листування, а також красти чи займатися плагіатом. Також недоречними є розмови «ні про що» й суперечка заради суперечки.

Правило 4. Дотримуйте правил

У кожному Інтернет-співтоваристві є певні правила. Під час реєстрації, наприклад, на форумі, потрібно вивчити його правила, щоб випадково їх не порушити.

Правило 5. Пам’ятайте, що ви перебуваєте в кіберпросторі

Його «кордони» значно ширші, ніж «кордони» звичайного людського суспільства, і в різних його частинах можуть діяти свої закони. Тому, стикаючись із новим для вас видом спілкування в мережі, вивчайте та визнайте їхній пріоритет. У будь-якій групі новин, фо- румі існують локальні правила. Ознайомтесь із ними, перш ніж надсилати своє перше повідомлення.

Правило 6. Економте час

Гарним тоном в Інтернеті вважають економію чужого часу: потрібно дати коротку відповідь на запитання, а не писати
коментарі, без яких можна обійтись у процесі обговорення.

Правило 7. Рукописи не горять

Пам’ятайте також, що всі слова (а оцінюють вас у мережі саме за ними) й тексти в Інтернеті зберігаються. Це може вам як нашкодити, так і допомогти — залежить лише від того, що і як ви пишете. Після того, як напишете лист, уважно перечитайте і про всяк випадок увімкніть програму перевірки орфографії. Оцінюватимуть ваше вміння грамотно писати.

Використані джерела

1. Вчитель у соціальній мережі. Поради Росса МакГіла. URL: http://teach-hub.com/profilvchytelya-u-sotsialnij-merezhi/ (дата звернення: 18.07.2018).
2. 15 важных правил поведения в интернете. URL: https://www.gq.ru/person/15-vazhnyh-pravilpovedeniya- v-internete (дата звернення: 18.07.2018).

Підготувала Тетяна ЗАСТАВНЮК, м. Київ