Згідно із повідомленнями журналу «Діскавері», дослідники «зауважили, що верба, тополя, вільха і береза спілкуються з деревами свого виду. Коли цим рослинам завдає шкоди гусінь чи грибок вони виділяють такі речовини, які викликають захисну реакцію у здорових рослин, що ростуть неподалік». Рослини інформують: «Я — у небезпеці!» і конкретизують, що саме їм загрожує. На таке попередження реагують не тільки «свої», але й рослини інших видів.

На думку професора екології С. Симард, дерева вміють спати. Вони, як люди, вночі відпочивають. Щоб довести це, команда дослідників сканувала інфрачервоним світлом листя дерев. Виявилося, що всі дерева впродовж ночі опускають гілки десь до 10 см донизу та змінюють розташування листя.

Дерева вміють себе лікувати — відокремлюють пошкоджену частину. Тобто, окремі його ділянки перестають отримувати деревні соки і воду. Якщо ж шкідливі мікроорганізми й потраплять до «рани», то вони все одно не поширюються по рослині.

Дерева користуються послугами охоронців. Наприклад, у тропічних лісах Африки і Південної Америки росте вид акації, що спеціально створює умови для життя мурашок. Уздовж стовбура відростають потужні шипи, які є чудовим притулком для мурах, а ті, зі свого боку — ревно охороняють рослини.

Дерева відчувають і пам’ятають. Вчений із США К. Бакстер експериментально довів, що рослини реагують на людські вчинки і думки. Дослідник опублікував статтю про це в науковому журналі, однак багато хто з колег визнав його теорію ненауковою.

Дерева вміють навіть кричати. Вченим вдалося записати ультразвукові сигнали, що свідчили про небезпечну для рослин нестачу води в період посухи.