Сьогодні, 11 жовтня, завершився один з етапів сертифікації — експертне оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом вивчення практичного досвіду їх роботи, організованого Державною службою якості освіти України. Процес вивчення здійснювався експертами за методикою, розробленою Службою відповідно до Концепції Нової української школи. Про перші підсумки ми запитали у голови ДСЯО України Руслана Гурака.

— Пане Руслане, перед Державною службою якості освіти України було непросте завдання: вивчити практичний досвід освітян. Скільки закладів та вчителів взяли учать у цьому дослідженні?

Загалом у період із квітня по жовтень 2019 року Службою сформовано експертні групи та організовано вивчення практичного досвіду роботи 811 вчителів із 609 закладів загальної середньої освіти.

— Хто оцінював учасників сертифікації?

Для здійснення експертного оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації у зазначений період Службою підготовлено 1500 експертів, 1050 із яких безпосередньо займалися вивченням досвіду педпрацівників.

— На сьогодні, яка кількість учителів зголосилися пройти сертифікацію?

Для проходження сертифікації зареєструвалося 859 вчителів початкової школи. Сертифікація — це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи. І відбувається виключно на добровільних засадах.

— Сакраментальне запитання: що далі?

Наступним етапом сертифікації буде незалежне тестування учасників сертифікації.

Хотів би подякувати усім партнерам Служби, які долучилися до процесу сертифікації, зокрема, органам місцевого самоврядування, інститутам післядипломної педагогічної освіти, всеукраїнському фонду «Крок за кроком».